Karin sätter vår kommun på världskartan

- Att göra historia roligt och levande för barn är ett av skälen till att det är så kul att jobba med Uppåkra, säger Karin Nilsson. Foto Ivar Sjögren

Hon är utbildad civilekonom. Entreprenör ut i fingerspetsarna.
Hon började sommarjobba redan som sexåring.
– Jag monterade klädgaljar och packade bajsplockaren Pluto på mammas jobb i Gnosjö, skrattar Karin Nilsson.

Kanske inte riktigt den profil man tänker sig på en ansvarig för en vetenskaplig arkeologisk fyndplats?
– Nej, säger Karin Nilsson med ett leende. Jag trodde nog själv att jag snarare skulle jobba på en investmentbank vid det här laget.
Men Karin har verkligen placerat Staffanstorps kommun i ett både nationellt och internationellt historiskt fokus.
I år har hon utsetts till Staffanstorps kommuns kulturpristagare för sitt arbete med att sätta Uppåkra och därmed vår kommun på världskartan.
– Jag hade nog aldrig tänkt mig som en som jobbar med kultur. Jag tyckte det var tråkigt med historia i skolan och det tror jag har haft stor betydelse, skrattar hon.
– Att ha fått möjlighet att göra historia roligt och levande för både egna och andras barn är nog ett av skälen till att jag tycker det är så kul och spännande att jobba med Uppåkra.

Gnosjöandan

Lika delar gnosjöanda, ekonomi- och marknadsföringskunskaper, entusiasm, engagemang och ett starkt driv är framgångsfaktorerna för Karin Nilsson, verkställande ledamot på Uppåkra arkeologiska center.
Födelseorten Gnosjö och Staffanstorp där hon bor idag med sin familj är de båda platser i landet som ligger henne allra varmast om hjärtat.
– Jag är stolt över att vara från Gnosjö och jag är stolt över att bo i Staffanstorp, säger hon.
– Gnosjöandan är unik, säger hon. I Gnosjö samarbetar man över alla gränser för att skapa en helhet. Konkurrenter samarbetar för att kunna ta en större order och för att sponsra idrottsföreningarna. Helheten, att orten mår bra, är det viktigast för alla.
– Den stämningen och samhörigheten finns även i Staffanstorp, säger Karin. Många lokala företag är delaktiga i Uppåkras framgångar på olika sätt.

- Jag är stolt över att vara från Gnosjö och jag är stolt över att bo i Staffanstorp, säger Karin Nilsson.

Handplockades

Det var 2013 Karin handplockades av Uppåkrastiftelsens ordförande Michael Sandin och vice ordförande Rolf Tufvesson för att ta över ledningen för Uppåkra arkeologiska center.
– Förre ansvarige, Nils-Ove Mårtensson, lade en viktig grund. Han hade fantastiska visioner och ambitioner för Uppåkra så grovarbetet var redan gjort. Han är fortfarande en viktig sparringpartner för mig i olika frågor när jag behöver det.
– När jag började var vi bara arkeolog Sofia Winge som jobbade halvtid, jag på 20 procent, samt några sommarvikarier på deltid och vi hade cirka 3000 besök per år.
– Det jag tror varit gynnsamt är att jag med min bakgrund kunde litet om EU-finansiering. Mycket med hjälp av detta kunde vi med olika projekt börja fylla huset med verksamhet. Jag och Sofia kom från två helt olika akademiska världar och vi har kompletterat varandra mycket bra.
Hon är noga med att understryka att hon inte är ensam om att ha skapat framgångarna.
– Idag är vi ett fantastiskt gäng på cirka tio personer som tillsammans utvecklar Uppåkra med stöd av vår styrelse och ett vetenskapligt råd.

Maken FN-observatör

Karin och hennes familj flyttade till Staffanstorp 2009.
– Vi letade efter ett gammalt hus och vi kände ingen i Staffanstorp när vi flyttade in. Vid den tiden drev jag mitt företag Näringslivets EU-byrå på Ideon i Lund.
– Dessförinnan bodde Jerry och jag i Islamabad i Pakistan 2008.-2009. Jerry är officer i flygvapen och lånas ofta ut till FN som obeväpnad FN-observatör.
– Papper och penna är hans vapen. Han rapporterar till FN i New York om länderna inte håller de fredsöverenskommelse som ingåtts i olika konflikter i världen.
– Jerry har de senaste fem åren varit utomlands totalt tre år ungefär, konstaterar hon men tillägger:
– Hans jobb är verkligen något jag tycker är roligt, för det ger också ett spännande perspektiv på vad som händer i världen.

EU och Sparbanken Skåne

Utvecklingen har gått med rasande fart under Karins sexåriga ledning, centret har vuxit i rekordtakt och besöks idag av tiotusentals personer varje år.
Hon har letat fram de ekonomiska resurserna. Ett antal miljoner kr i EU-medel från Leader Lundaland inledde utvecklingen. Sedan ett par år har Sparbanken Skånes ägarstiftelser Finn, Färs & Frosta och 1826 gått in med miljonbelopp i både fysisk, upplevelsemässig och pedagogisk utveckling samt inte minst i den stora arkeologiskola, Sparbanken Skånes arkeologiskola, som idag tar emot 5 000 elvaåringar varje år som får vara med och gräva fram fynd i helt ogrävd jord. Många barn har fått vara med om att hitta unika fynd i jorden.
– EU-projekten lade grunden och möjliggjorde för oss att ha en verksamhet. Sparbanken Skånes storsatsning på Uppåkra har gjort att vi kunnat växla upp och bli den kulturarvsinstitution vi är idag, konstaterar Karin.

Världsunik plats

– För mig har Uppåkra en enorm marknadspotential, det är en världsunik produkt. Detta är en historisk plats med tusen år av politisk och religiös makt under fötterna som kan förklara väldigt mycket av varför vårt samhälle som ut som det gör idag.
– På Uppåkra har vi något som rent ståndsmässigt motsvarar Collosseum  i Rom, fast inbäddat i lera och ännu inte framgrävt till mer än 0,2 procent. Det sägs att 100 arkeologer skulle kunna gräva här varje dag i 100 år utan att ändå bli färdiga.
– Enligt historieprofessor Dick Harrison kommer berättelsen om Uppåkra att skriva om hela historien om östersjöregionen, säger Karin.
– Detta är en plats som förtjänar hundratusentals besökare, säger Karin. Men jag tycker om att växa organiskt. Jag vill gärna se ett stort besökscentrum här, men vi ska inte smälla upp ett stort hus innan vi har tillräckligt med pedagogik att fylla det med.

Namn: Karin Nilsson
Aktuell: Utsedd till Staffanstorps kommuns kulturpristagare 2019.
Yrke: Ansvarig för Uppåkra arkeologiska center sedan 2013
Utbildning: Civilekonom med Master of science från Handelshögskolan i Göteborg
Ålder: 43
Född: Gnosjö
Bor: Villa i Staffanstorp sedan 2009
Familj: Maken Jerry, FN-observatör, barnen Elin, 9 och Hugo, 8 år

Text och foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

LÄS OCKSÅ:
Professor Dick Harrison: Så drack man jul i gamla Uppåkra på järnåldern