Så drack man jul i gamla Uppåkra!

– Man vet att det dracks en hel del, troligen i form av rituellt skålande, julfesterna har förkristna rötter, berättar professor Dick Harrison, ledamot av vetenskapliga rådet på Uppåkra arkeologiska center. FOTO: Katarina Harrison Lindbergh

Firade man jul även på järnåldern?  Professor Dick Harrison vid Lunds universitet skriver exklusivt för StaffanstorpsAktuellt hur han tror att jularna firades i gamla Uppåkra när det begav sig.

Uppåkra var länge ett betydande religiöst och politiskt maktcentrum i vår nordliga del av Europa, kanske det viktigaste. Många generationer staffanstorpsbor levde här i över 1000 år. Arkeologerna vet att de hade sina viktiga ritualer. Men firade de jul?
Vår redaktion bad professor Dick Harrison skriva några rader om saken för att sprida litet ljus över frågan:

Professor Dick Harrison:

Hur firade man jul i det gamla Uppåkra? Går det ens att uttala sig om detta, med tanke på att våra källor om fornnordiskt julfirande är så få?
Det enda vi verkligen vet om järnålderns jul är att den faktiskt existerade. Festen har förkristna rötter. Jultermer är kända från hela det germanska språkområdet, till exempel från gotiska och fornengelska. Vår äldsta jultid är dock omöjlig att tidfästa exakt. Först med kristendomens ankomst segrade den 25 december. Huruvida firandet var kopplat till blodiga offer (”midvinterblot”) är okänt. Uppgiften förekommer ofta i litteraturen, men den kan inte beläggas i källorna.
Däremot vet vi att det dracks en hel del, troligen i form av rituellt skålande. Skålarna kunde riktas till gudarna (till exempel till Oden, Frej eller till alverna), till förfäderna eller som del i löften om framtida stordåd. Drickandet var så viktigt att nordborna inte använde termen ”fira jul” utan ”dricka jul”. Dessutom gav man varandra tidiga varianter av julklappar. I isländska sagor finns redogörelser för fornnordiska gåvotraditioner. Kungar, jarlar och andra stormän tog tillfället i akt att belöna sina mannar med presenter, en sed som med stor sannolikhet var förankrad även i Skåne.

Bildtext:
– Man vet att det dracks en hel del, troligen i form av rituellt skålande, julfesterna har förkristna rötter, berättar professor Dick Harrison, ledamot av vetenskapliga rådet på Uppåkra arkeologiska center. FOTO:
Katarina Harrison Lindbergh

 

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »