Med hopp om en bättre hälsa

Barn hoppar hopprep på torget i Staffanstorp.

Det hoppas för fullt på skolorna i Staffanstorps kommun. 500 minuter eller 8,5 timmar – så mycket kommer varje elev att hoppa hopprep under vårterminen. Målet är att få piggare och friskare barn.

– Jag brukar lägga in någon liten fysisk aktivitet under mina lektioner, allt från lek till dans. Det är mer sprall i benen hos barnen idag och när de får röra på sig ökar både fokus och glädjen. Så jag tänkte, varför inte engagera alla barn och lärare i åk F-6 i kommunen, säger Linda Lundqvist, musiklärare på Anneroskolan och initiativtagare till projektet.

Totalt kommer omkring 3000 barn och vuxna att hoppa fem minuter varje dag på skolor i Staffanstorp och Hjärup.

– Det kommer att ske på valfri tid under skoldagen och varje gång är tanken att man ska göra olika saker, exempelvis hoppa baklänges, utmana en lärare eller kanske blanda in lite matematik, räkning, i övningen. Det är väldigt konkret – alla kan vara med på sina villkor, säger Linda.

Hon tycker att vuxna har ett gemensamt ansvar för barnens hälsa. Tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen Färs & Frostas ”Positiva skolprojekt”, som fokuserar på aktiviteter som främjar en positiv livsstil, kunde hopprep köpas in till samtliga av kommunens skolor.

– Barn sitter oftast alldeles för stilla. Med detta projekt hoppas jag vi kan skapa en samhörighet mellan alla barn, att alla hoppa hopprep, samtidigt som det främjar hälsan och ger bättre koncentration och skolresultat, säger Linda Lundqvist.

Projektet drog igång i januari på torget i Staffanstorp. Då deltog bland annat biträdande utbildningschef Ann Edvik, utbildningschef Krister Åkesson och utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) i hoppandet. I maj väntar, vad Linda Lundqvist kallar det, hoppets timme, där eleverna ska utmana lokala idrottsföreningar i uthållighet.

– Vi utmanar idrottsföreningarna på Staffansvallen och Uppåkravallen. Då får vi se om 500 minuters hoppning per barn gett resultat. Och vem vet, kanske någon politiker vågar anta utmaningen också?

Text: Andreas Holm, Staffanstorps Aktuellt

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

En kommentar till Med hopp om en bättre hälsa

 1. Grattis till ett mycket bra tänk! Det är underbart att höra något positivt och att ni tänker på att barn o vuxna ska må bättre …En stor eloge till Staffanstorp


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »