Väl förberedda för gymnasiet

- Vi hade jättebra lärare som förberedde oss väl för gymnasiet, säger Alina och Simon. Foto Ivar Sjögren

Gymnasieleverna Alina Bergkvist-Wilk och Simon Rosenqvist från Staffanstorp gick i våras ut nian på Hagalidskolan. De är båda jättenöjda med hur deras högstadieskola förberett dem för gymnasiet.

Alina läser ekonomiprogrammet på Procivitas i Lund och Simon läser estetiska programmet på Cybergymnasiet i Malmö.
– Jag vill gärna läsa vidare på juristlinjen efter gymnasiet, säger Alina.
– Jag ska försöka utbilda mig till skådespelare, säger Simon.

Valt rätt program

Båda upplever att de kommit in på rätt gymnasieprogram och de lyfter speciellt fram en lärare som de menar haft extra stor betydelse för dem på Hagalidskolan.
– Alla lärare var väldigt bra, men förstelärare Lars Ralevski hade väldigt lätt att koppla till oss elever. Han berättade hur det är på gymnasiet och var väldigt motiverande, säger de båda.

– Jag kände mig ganska väl förberedd i de ämnen jag visste att jag skulle läsa i gymnasiet, som matte och svenska, säger Alina. Jag har alltid haft svårt för matte men Lars var väldigt pedagogisk och fick mig motiverad.
– Jag hade mycket prestationsångest men Lars var extremt motiverande, säger Simon. Om han inte kommit in i bilden hade jag nog inte klarat högstadiet.

Fick ta stort egenansvar

Simon och Alina har flera förklaringar till varför de kände sig väl förberedda att gå vidare efter nian.
– Vår studie- och yrkesvägledare hjälpte oss jättemycket. Vi kunde gå till henne när vi ville och vi fick helt ärliga svar om allt, hon ville verkligen stötta oss att göra det bästa valet för oss själva, säger gymnasieeleverna Alina Wilk och Simon Rosenqvist.
– På vissa skolor får man bara praktisera i nian. Vi fick praktisera i både sjuan, åttan och nian. Det var jättebra för vi fick ta ett stort egenansvar tidigt och själva hitta vår praktikplats och ansöka själva.
– På Hagalidskolan stimulerades egna intiativ, vi ombads ofta komma med egna förslag kring övningar och teman och lärarna litade på oss när vi gjorde våra egenarbeten. Att visa tillit är superviktigt, konstaterar Alina och Simon.

Av Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt