Årets entreprenör: Grundaren av Returhuset

Christian Jansson utsågs till "Årets sociala entreprenör". Foto: EY

Cyklar, kläder, elektronik och en kommande dansk leksak på lösvikt. Det mesta är returvaror som tagits om hand för att sedan i nästan nyskick skickas ut på marknaden igen. Hållbarhet och lönsamhet som går hand i hand samt cirkulär ekonomi är Christian Janssons melodi. Nu prisas han och företaget Giab med flera entreprenörspris. Samtidigt har en av världens största möbeljätte fått upp ögonen för Staffanstorpsföretaget.

– Vi har länge kämpat med att ge det många ser som avfall ett nytt liv. Nu kommer ett erkännande som betyder enormt mycket, inte bara för mig utan även för personalen. De ger oss ny energi att satsa ännu mer, säger Christian Jansson.

Cirkulär ekonomi, återanvändning och returlogistik är Giabs kärnverksamhet. Företaget startades under namnet Godsinlösen 2012 av Christian Jansson och Patrik Zalewski. Flaggskeppet Returhuset i Staffanstorp ser till att returgods från bland annat försäkringsbolag och e-handelsbolag säljs vidare och används ännu en gång istället för att slängas på tippen.

– Returhuset fyller ett viktigt pedagogiskt värde i vår verksamhet. Vi förlänger livet på produkterna, där vi hanterar och reparerar skadat och reklamerat gods. Vi är inte en lågprisbutik med slit-och-slängvaror utan tror på att återanvända saker som på sikt blir billigare då de håller längre och minskar påverkan på miljön, säger Christian.

De senaste åren har företaget etablerat sig i Norge, Finland och öppnat filial i Stockholm. Förra året fick Staffanstorpssonen Christian Jansson ta emot ”Årets entreprenörspris” och en check på 150 000 kronor på Framtidsdagen där det skånska näringslivet hyllades. Nyligen prisades han i Stockholm när revisions- och rådgivningsföretaget EY delade ut sin hedersutmärkelse ”Årets sociala entreprenör”.

– Det kändes extra prestigefyllt. Företaget växer och har en fantastisk personal med olika spetskompetens och är ett dynamiskt gäng som tänker i nya banor. Vi har riktigt kul och har turen att vi lyckats.

Christian Jansson, grundare av Godsinlösen. Foto: Andreas Holm

Christian Jansson kallar sig inte för klimataktivist men säger att han blivit upplyst sedan företaget grundades för åtta år sedan.

– Konsumtion står för omkring 60 procent av de globala koldioxidutsläppen. Vi gör vad vi kan genom vår affärsidé och ju fler som inser värdet i cirkulär ekonomi leder till en bättre miljö.

Företagets affärsidé har väckt intresse. Giab inleder samarbete med möbeljätten IKEA inom tänket cirkulär ekonomi.

– Det är ett jättespännande projekt som jag tyvärr inte kan gå in i detalj på just nu. Vi är stolta och glada och jag hoppas att vi kan bidra till Ikeas omställning till att tänka cirkulär ekonomi, säger Christian Jansson, som även berättar att Returhuset inom kort planerar att sälja populära leksaken Lego i lösvikt.

Text: Andreas Holm, Staffanstorps Aktuellt #2 2020.