Sommarboken – ett sätt att engagera läsandet

Bibliotekarier ger boktips inför Sommarboken. Foto: Andreas Holm

Ingenting går väl upp mot att läsa en riktigt bra bok. Att få leva sig in i bokens värld och kanske få drömma sig bort för en stund. I tider med social distansering kan boken även bli ett trevligt sällskap. Nu är det dags för Sommarboken där du genom att läsa och recensera tre böcker får en bok.

– Det här är ett sätt att engagera läsandet och få med hela familjen. Som förälder är det jätteviktigt att läsa för sina barn men det är även viktigt att som vuxen vara en förebild genom att själv visa att man läser böcker. Inte bara pratar om att det är viktigt att läsa, säger Jessica Åkerberg och Evelina Breslin, bibliotekarier på Hjärups och Staffanstorps bibliotek.

I över tjugo år har Sommarboken fått många barn att läsa böcker under sommarlovet. Du kanske har varit en av dem som varit med? Sedan ett par år tillbaka riktar sig projektet mot alla åldrar – ung som gammal.

– Alla får vara med. Det började först för skolbarn i hela Sverige men har utvecklats och engagerar nu allt från barn som ännu inte knäckt läskoden till vuxna bokslukare. Och vill du läsa fler än tre böcker kan du givetvis göra det, förklarar Jessica och Evelina.

Tanken med Sommarboken, som pågår mellan den 1 juni till och med 31 augusti, är inte minst att väcka lusten för unga att läsa böcker. De allra minsta kan även vara med.

– Sommaren är en bra tid att läsa böcker. Många är lediga och inte minst nu under coronapandemin där många aktiviteter ställts in är läsningen något som kan få sig ett uppsving. Tänk på att högläsningen är minst lika viktigt som att läsa själv. En vuxen eller storasyskon kan läsa för de allra minsta som också kan vara med. De får då lämna in ett häfte där de ritat något de minns från böckerna. Att även använda sig av fantasin och skapa egna bilder är viktigt, säger Jessica och Evelina.

I skrivande stund har biblioteken fortfarande stängt, men erbjuder take away av böcker.

– Det har varit en otroligt positiv respons. Om vi inte öppnar under sommaren kommer vi fortsätta erbjuda denna tjänst.

Sommarbokshäften kommer även finnas i digitalt format för barn och vuxna. För de allra minsta som lämnar in teckningar gäller att lämna eller skicka in sitt häfte till biblioteken.

– Vi kommer även dela ut häften och informera mer om Sommarboken. Till de allra första väntar goodiebags, lovar Jessica Åkerberg och Evelina Breslin.

Beställning av böcker görs antingen på telefon 046- 25 12 65 (Staffanstorp), 046- 25 15 94 (Hjärup), bibliotekens webbplats eller e-post Staffanstorps bibliotek och Hjärups bibliotek

Uppdatering 22 juni

Sedan den 15 och 22 juni håller biblioteken öppet för allmänheten igen. Under sommaren gäller olika begränsade öppettider. För mer information se hemsida för biblioteken i Hjärup och Staffanstorp.

Mer information om Sommarboken

Hämta häften och få goodiebags utanför biblioteken i Staffanstorp och Hjärup.

När: 28 maj, 1 juni, 4 juni, 10 juni, 15 juni

Klockan: 14-16

Observera, se till att hålla avstånd!

 

Bibliotekariernas boktips

Livets ABC av Lisen Adbåge (barn)

Bokomslag Livets ABCDet här är en ljuvligt fyndig ABC-bok, som på ett förbluffande sätt lyckas täcka hela livet. På det första uppslaget får vi möta huvudpersonen som bebis på BB. Allting börjar med AAAAA och detta illustreras av bebisen, som argsint ger upp sitt första vrål: AAAAA!. Att detta sker på BB förklaras på nästa uppslag, som ju är B. Sedan får vi följa med bebisen till förskolan, där man redan första dagen lär sig orden ”Förlåt” och ”Fruktstund”. Färden genom alfabetet går sedan via skolan, där man är Hela dagen och Handuppräckning gäller, över till vuxenlivets Månadslön och Oxveckor. Ja, genom hela det vindlande livet i alfabetisk ordning får läsaren följa med ända till det oundvikliga slutet, som innebär ett ”ajÖ”. En härlig högläsningsbok för alla åldrar!

 

Jag ser allt du gör av Annika Norlin (vuxen)

Bokomslag Jag ser allt du görSångerskan i Säkert! och Hello Saferide debuterade i våras som författare med novellsamlingen Jag ser allt du gör. Boken har blivit hyllad för sin tonsäkerhet och sitt språk. Gemensamt för novellerna är att de på olika sätt speglar mänskliga relationer och de utspelar sig alla med Norrland som fond, Tidvis är berättelserna humoristiska, men de innefattar alltid ett stråk av allvar. Mest berörande är den sista novellen Gå!. Denna handlar om en kvinna som förlorat sitt barn. Kvinnan går och går genom ort efter ort, ackompanjerad av Bach i hörlurarna och med en sorg som hela tiden dånar inom henne. Det är smärtsam men vacker läsning.

 

Kiosken av Anete Melece (bilderbok för barn 3-6 år)

Bokomslag KioskenVåren har bjudit på många nya bilderböcker. En av dem är Kiosken. Denna bok handlar om kioskägaren Olga, som en dag råkar ut för ett oväntat äventyr. Olga har jobbat många år i sin kiosk. Så många att hon faktiskt fastnat i kiosken – bokstavligt, men givetvis också bildligt. Med åren har Olga blivit allt större och nu kommer hon inte längre ut ur kiosken och dagarnas förutsägbarhet framgår i all sin klarhet. Olga läser resemagasin om kvällarna och drömmer om ett annat liv. Och så en dag inträffar något som ställer allt på ända, och efter en serie av händelser är kanske drömmen inte så långt borta. Bilderna i varma pasteller och de roliga teckningarna av kioskens kunder lockar till omläsning.

 

Regnmannen av Jonas Karlsson (vuxen)

Bokomslag RegnmannenDen äldre mannen Ingmar, en pensionerad regissör, har byggt hela sitt liv kring sin trädgård sedan hustrun dog. Denna sommar då trädgården är i stort behov av vattning upptäcker Ingmar en speciell kran i sin trädgård som får konsekvenser för hela den lilla staden han bor i.  Fantastiskt berättat av Jonas Karlsson.

 

Flugo mot flugsmällan av Tedd Arnold (för nybörjarläsaren)

Bokomslag FlugoFlugo, en liten fluga, är Buzz speciella husdjur. I denna bok följer Flugo med på utflykt till en fabrik som visar sig vara en flugsmällefabrik. Hur ska det gå för Flugo?

 

 

 

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo (högläsning för barn ca 5-8 år)

Bokomslag Viggo och rädslolistanDetta är en högläsningsbok om Viggo 7 år som ritar en hemlig lista om allt han är rädd för. Det är rätt jobbigt att vara rädd och att inte våga berätta för andra om listan. Det är också berättelsen om Viggos familj, en pappa och lillebror och en mamma som bor i Danmark. Och hans nya kompis Malte som vågar massor av saker.

 

Tag och skriv! (vuxen)

Bokomslag Tag och skrivTag och skriv är en antologi med flera författares egna reflektioner till varför de skriver och hur de skriver. En mycket inspirerande bok kring att skriva som kan väcka tankar kring din läsning och kanske väcka lust att skriva ihop en egen text.

 

 

 

Under sommaren kommer även fler boktips presenteras på våra sociala medier. Först ut är författaren Emma Karinsdotter, som skickar en videohälsning till alla barn i Staffanstorp och Hjärup där hon berättar om sina böcker ”Lisbet och sambakungen”, ”Tusen stjärnors ö” och den kommande boken ”Livets hårda skola”.

Text: Andreas Holm, Staffanstorps Aktuellt