Möt årets ungdomsledare: Anna Ingvald

- Jag halkade in i klubben Perform aerobic gymnasics club på ett bananskal när vår äldsta flicka Moa var tio år, berättar Anna Ingvald som tilldelas Staffanstorps kommuns ungdomsledarpris 2020. Foto Privat.

– Oj vad jag blev överraskad. Detta var jag inte beredd på. Jag är otroligt hedrad och väldigt glad!

Anna Ingvald, ledare i Perform Aerobic Gymnastics Club i Staffanstorp får 2020 års ungdomsledarpris av Staffanstorps kommun. Priset består av ett diplom och 15 000 kr.

– Wow! Nu ska jag fundera ut vilken utbildning jag ska gå för prispengarna, kanske barndans eller yoga, sa Anna spontant när hon fick beskedet i telefon.
– Priset är verkligen en morot att fortsätta. Det är skönt att känna sig uppskattad för det jag gör eftersom jag ju faktiskt investerar av min tid, säger hon.

Lär upp ledare

Perform aerobics i Staffanstorp bildades 2005 och har idag cirka 120 medlemmar.

– Vi tränar allt från bamsegympa till vuxenträning upp till cirka 30 år, berättar Anna.
– Jag halkade in i klubben på ett bananskal när vår äldsta flicka var tio år. Hon hade dansat i många år och ville prova något annat så jag gick in i kommunens föreningsregister och kollade om det fanns något som kunde passa.
– Moa blev helt såld och sedan har även vår yngsta dotter Emy gått på bamsegympa.
– Jag blev tillfrågade om att bli ledare i föreningen och har därefter haft två-tre pass i veckan med de små som är 3-4 år. Vi jobbar med att barnen ska känna sig trygga i gymnastikhallen, ha roligt och förbättra sin motorik.
– Idag har jag dragit ner engagemanget till ett pass i veckan men jag jobbar även med att få fram nya ledare, före detta gymnaster. Om de vill gå vidare lär jag upp dem tills dem är redo och sänder dem på utbildningar.

Aerobic gymnastic är en modern sport och en liten disciplin inom Svenska gymnastikförbundet.

Sju grundsteg

Den första tävlingen genomfördes vid en idrottsmässa 1984 i USA. Sporten består av ett program där man blandar in dans, gymnastik, aerobics, till och med litet akrobatik, i sju grundsteg som varvas i kontinuerliga komplexa stegkombinationer med hög intensitet till musik.
De sju grundstegen innehåller så kallade element från fyra olika grupper, där elementen ska vara perfekt utförda. De fyra elementgrupperna är dynamisk styrka, statisk styrka, hopp och flexibilitet.

FAKTA:
Namn: Anna Ingvald
Bor: Hjärup
Familj: Make Jörgen och barnen Moa 17, Tim 11 och Emy 8 år
Yrke: Förstelärare på F-6-skolan Fladängskolan i Lomma med inriktning hälsa och rörelse i skolan
Aktiv: Barn- och ungdomsledare samt instruktör i Perform Aerobic Gymnasics Club
Aktuell: Har utsetts till 2020 års ungdomsledare i Staffanstorps kommun

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt
Foto: Privat

PRISMOTIVERINGEN:
Staffanstorps kommun ungdomsledarpris 2020 tilldelas Anna Ingvald som genom
sitt mångåriga engagemang i föreningen Perform aerobic gymnastics club bidragit till föreningsutvecklingen och hon arbetar aktivt med olika uppdrag i föreningen så som utvärdering och stöd till barngruppsledarna samtidigt som hon är ledare för flera gymnastikgrupper. Hennes sätt att leda grupper ger barnen trygghet och sprider glädje och barnen längtar varje vecka efter att få gympa.
Ungdomsledarpriset uppgår till 15 000 kronor.