Anders Emgård är årets kulturpristagare

Anders Emgård, kulturpristagare i Staffanstorps kommun 2020. Foto Ivar Sjögren

– Mitt mål är att kunna beskriva den hisnande känslan i en naturupplevelse, har han en gång sagt. Den välkände konstnären Anders Emgård i Esarps skola har tilldelats Staffanstorps kommuns kulturpris 2020.

Idag njuter betraktare över hela världen av hans vackra och förbluffande realistiska naturmålningar.
Den som söker på Anders Emgård på nätet får många träffar, främst från olika auktionshus som Barnebys, Bukowskis, Lauritz, Auctionet, med flera.

Hans konst är eftertraktad men hans produktion är inte överdrivet stor då hans målarteknik är tämligen tidsödande.
Han tycker det är svårt att berätta om sitt måleri som grundar sig i många års hårt och disciplinerat arbete. Men han säger:

– Jag har alltid varit av uppfattningen att man måste måla sig till inspiration och jag försöker bli en så god hantverkare som möjligt.
– Vad jag egentligen målar är det som finns bortom, det jag känner när jag tittar på natur, något väldigt mycket större som vi inte begriper någonting av. I den lilla världen anar man ett större projekt. Jag är intresserad av gränstrakterna, oförutsägbarheten.

Det är inget religiöst grubbleri Anders Emgård försöker förmedla, utan en sammanfattning av hans stora parallella intressen av natur, måleri, vetenskap och teknik.

Bott i Etiopien

Anders Emgård föddes 1938 i Lund och växte först upp i Helsinborg, sedan i Lund från 1957. Hans pappa var mejeriingenjör och fick i ett uppdrag av kejsar Haile Selassi efter andra världskriget 1946-1948 att bygga upp mejeriindustrin i Etiopien. Familjen bodde därför ett par år i Addis Abeba där Anders lärde känna och blev inspirerad av konstnären Björn von Rosen som kom att spela en stor roll för den unge Emgårds måleri.
Anders läste i Lund och jobbade i några år som lärare i kemi, fysik och matematik, men det var måleriet han ville ägna sig åt.
1977 flyttade han med sin familj från Malmö till Esarps skolhus där hans hustru Agneta en gång gått i skolan. Där bor makarna Emgård än idag och där har Anders inspirerats och verkat sedan dess.

– Esarps skola är litet av en tidskapsel och har varit en väldigt inspirerande miljö att leva och verka i, säger konstnären.
– Landskapet runt om, nere vid ån, fälten, utsikten mot Kongsmarken, det finns en skönhet i det här odlade landskapet, säger han. Jag är delvis inspirerad av landskapsmålaren Gustaf Rydbergs verk, han lyckas fånga just det skånska bördiga landskapet på ett magiskt och inträngande sätt.

Dubbel pristagare

Anders Emgård är den första kulturperson i Staffanstorps kommun som tilldelas kulturpriset två gånger. 1982 fick han nämligen ta emot ett delat kulturpris.

– Det är 38 år sedan och Anders Emgård har gjort en mycket stor kulturgärning även sedan dess. Det är därför vår önskan att han nu ska få ta emot priset ensam, som ett tecken på hur högt vi värderar hans kulturella gärning här i vår kommun, säger Margareta Pauli, ordförande i beredningen för kultur-, fritids- och demokratifrågor i Staffanstorps kommun.

Text och bild: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

 

Prismotiveringen:
Staffanstorps kommun kulturpris 2020 tilldelas Staffanstorpskonstnären Anders Emgård, bosatt och med ateljé i Esarps skola, vars levande målningar och litografier av främst landskap och havsmotiv blivit så omtyckta att de idag beställs från hela världen. Prissumman uppgår till 10 000 kronor