Kommunpersonal tillverkar skyddskläder

- Det känns bra att få göra samhällsnytta, säger fritidsledarna Ali Al Kafagy, Ramadan Kabashi och badvakten och simläraren Gabor Harmat, här tillsammans med Trivselpunktens Taina Ahola och Eva- Lotte Thylander. Foto: Ivar Sjögren

– Det känns väldigt fint att kunna bidra med samhällsnytta och det är verkligen jättebra att man tar tillvara arbetskraften i kommunen.

Just nu i coronatider pågår en helt ny kommunal verksamhet på Pilegården. Varje förmiddag och eftermiddag anländer grupper av kommunanställda för att ta sig an en helt ny tillfällig uppgift – att tillverka skyddskläder för vårdpersonal.
I den lilla ”fabriken” möts yrkeskategorier från olika verksamheter och förvaltningar som kunnat frigöra arbetstid från de ordinarie sysslorna.
– När man stängde alla öppna verksamheter så frigjordes viss arbetstid. Vi har personal från olika verksamheter här varje dag, berättar samordnare Taina Ahola på Trivselpunkten.
Den här förmiddagen ingår personal från Bråhögsbadet och fritidsgården Värmeverket i de tre arbetslagen. På eftermiddagen ansluter personal från biblioteket och rehabgruppen.
– Vi på Trivselpunkten leder och organiserar arbetet och gör allt omkring så att det ska fungera smidigt, säger Taina Ahola.
Skyddsdräkterna, en slags skyddsrockar, tillverkas av byggplast som köps in i 60 metersrullar.
– Vi har minst tre stationer, men kan öka till sex om det skulle bli ett stort behov. I varje station ingår två personer. Den ena skär ut efter mall, den andra svetsar ihop skyddsrocken.

Över 1 000 skyddsdräkter
Mellan 80 och 100 skyddsrockar tas fram varje dag. Totalt har det sedan i påskas och fram till dags dato skapats mer än 1 000 skyddsdräkter att tas i bruk om coronasmittan når Staffanstorps vårdboenden.
I de tre arbetslagen den dag vi var på besök ingick simlärarna och vattengympainstruktörerna Aldis Reynisdottir, Sebastian Andersson, Gabor Harmat och Sandra Öberg från Bråhögsbadet tillsammans med fritidsledarna Ali Al Kafagy och Ramadan Kabashi från Värmeverket.
– Det känns mycket bra att få göra litet nytta i samhället. Det är väldigt roligt att träffa och få samarbeta med andra yrkeskategorier inom kommunen och utbyta erfarenheter, detta är ett väldigt trevligt uppdrag, säger de alla sex.

Resultat av brainstorming
Ansvarig för projektet är omsorgsförvaltningen.
– Det råder stor brist på skyddsutrustning i hela Sverige. Vår skyddsutrustningsgrupp samlades och brainstormade kring om och hur vi skulle kunna tillverka skyddsutrustning själva. Vi började testa olika alternativ och kom fram till denna skyddsrock och metod, säger avdelningschef Paulina Hallgren vid omsorgsförvaltningen.
– Vi har även samarbete med Nytida dagligverksamhet som tillverkar visir till oss och vi har tillsammans med Lomma kommun hyrt en maskin som tillverkar ytdesinfektion till oss.
Skyddsrockarna tillverkas med lång ärm och ska användas av kommunens egen personal vid misstanke eller konstaterad smitta av covid -19.
– Vi har inköpt skyddsutrustning som skall användas i första hand. De egentillverkade är substitut om de inköpta skyddsrockarna inte skulle räcka till.

Inget ”tak”
När detta skrivs hade inte de egentillverkade skyddsrockarna behövt komma till användning än.
– De har endast använts vid riskbedömning och testning och inte i ”skarpt läge”.
– Vi tillverkar så många som möjligt, vi har inte satt ett tak. Så länge vi kan avvara personal utan att det påverkar andra verksamheter kommer vi att tillverka skyddsrockar, säger Paulina Hallgren.

Text och foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

 

De kommunanställda simlärarna och vattengympainstruktörerna Aldis Reynisdottir och Sebastian Andersson rycker in och tillverkar skyddskläder mot coronasmittan. Foto: Ivar Sjögren