Större elevinflytande över skolmaten

- Från i höst ska elever i Staffanstorp och Hjärup få vara med och provsmaka maten redan vid upphandlingen, säger kostchef Markus Östling, måltidsstrateg Erika Månsson och biträdande kostchef Johan Cederquist vid Staffanstorps kommun.Foto: Ivar Sjögren

Från och med i höst får eleverna i Staffanstorps kommun större inflytande över skolmaten. Två elevpaneler från Hjärup och Staffanstorp ska få provsmaka och poängbedöma skolmaten redan under upphandlingen. 

Kostsektionen vid Staffanstorps kommun inför en ny unik metod vid upphandling av råvaror för tillagning av skolmat genom att låta eleverna vara med och utvärdera leverantör.
Deras ord kommer att väga tungt.
– Det är oerhört viktigt att eleverna tycker om maten. Därför vill vi öka deras inflytande över skolmaten så att det inte bara är Erika, Johan, jag och våra kockar som beslutar vilka produkter vi ska köpa in, säger kostchefen i Staffanstorps kommun Markus Östling, biträdande kostchef Johan Cederquist och måltidsstrateg Erika Månsson

Vart fjärde år

Vart fjärde år genomför Staffanstorps kommun sin stora livsmedelsupphandling till kommunens förskole- och skolrestauranger.
– Detta är vår största upphandling och leverantören måste uppfylla kommunens höga upphandlingskrav på alla punkter vad gäller djurskydd, miljö, slaktmetod, förpackning, transport, näringsvärden, vikt, proteininnehåll och hållbarhet.
– Men en annan viktig del är smak och upplevelse, så därför vill vi ta hjälp av de gäster som ska äta maten, säger Markus Östling.

Start i höst

En stor del av måltiderna tillagas i skolrestaurangerna. Men vissa färdigrätter ingår i upphandlingen, som köttbullar, färsbiffar, falafelbullar, kycklingkebab, quornburgare, korv, pasta, hamburgerbröd och potatis. Det är dessa rätter eleverna ska provsmaka.
Elevernas deltagande som sensoriker nämns i upphandlingsdokumentet.
– Vi har valt en skola i varje ort, Hagalidskolan och Hjärupslundskolan och intresserade elever är välkomna att anmäla sig. Två paneler med tio elever i varje ska väljas ut, en från vardera skolan, säger måltidsstrateg Erika Månsson.
Provsmakningen ska ske under två halvdagar.
– Det blir som ett blindtest och eleverna får poängbedöma rätterna genom en femgradig smiley-skala. En köttbulle kan upplevas väldigt olika beroende på konsistens, utseende och tillagningsmetod, konstaterar Markus, Johan och Erika.

Av Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt