Uppåkra öppnar på lördag 13 juni och satsar på lokalt samarbete

Från vänster: Alejandra Mårtensson, Lilla Trädgårdscaféet på Uppåkra/Staffanstorps Gästis, Anders Haskel, Uppåkra IF och Karin Nilsson, Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

På lördag 13 juni öppnar Uppåkra arkeologiska center dörrarna för årets sommarverksamhet. En verksamhet som i pandemins spår kommer att hållas helt utomhus.

– Vårt fokus har varit att ställa om, under säkra och kreativa former, säger verkställande ledamot Karin Nilsson.

Uppåkra Arkeologiska Center är en av norra Europas viktigaste och mest intressanta historiska arkeologiska fyndplatser, med en yta som grävts ut endast till 0,2 procent, men som ändå kunnat påvisa en plats av religiös, politisk och ekonomisk makt under tusen år.

Lilla Trädgårdscafée

Verksamheten brinner för det lokala och under förra året initierades ett samarbete med Staffanstorps Gästis, som driver Lilla Trädgårdscaféet i stiftelsens lokaler. Även i år fortsätter detta samarbete.

– Det är roligt att få finnas på en plats som Uppåkra och i den fantastiska utemiljön servera matmöjligheter till besökarna, säger Alejandra Mårtensson på Staffanstorps Gästis.

Uppåkra IF

Nytt för sommaren är ett spännande samarbete med Uppåkra IF vars ungdomar från föreningen ska agera parkeringsvärdar hela sommaren. Delar av biljettintäkten går till idrottsföreningen.
Uppåkra arkeologiska center har redan tidigare haft hjälp av Uppåkra IF:s ungdomar som p-värdar i samband med Vendeltidsdagarna 2018 och 2019 men nu utökas samarbetet till hela sommarsäsongen.

– Många av våra ungdomar kommer att vara hemma i sommar och alla har inte sommarjobb, då är det ju perfekt att kunna stötta sin egen förening genom att hjälpa Uppåkra med ett säkert mottagande för besökaren, säger Anders Haskel, Uppåkra IF:s ordförande.

Hålla avstånd

Biljettförsäljning och shop har flyttat utomhus och det finns markeringar som synliggör hur besökaren ska hålla avstånd, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är viktigt att alla som kommer till oss ska få ta del av denna hisnande historia men på ett tryggt sätt, berättar Karin Nilsson, stiftelsens verkställande ledamot.

– Vi tror det blir populärt att ”hemestra” och det ser vi som en fantastisk möjlighet. Men vi måste också stå rustade för att kunna leva upp till rekommendationerna och har därför skapat olika scenarier för de närmaste månaderna, säger verkställande ledamot Karin Nilsson.

– Huset kommer vara stängt och det som sker det sker utomhus där vi har en så stor yta att vi kan samla många små grupper samtidigt långt ifrån varandra.

Öppettider och schema

Så på lördag är det dags, då öppnar åter Uppåkra upp för sommarens gäster. Öppettiderna är onsdag till söndag varje vecka (stängt midsommarhelgen) fram till den 23 augusti. Öppettiderna är klockan 10.00-16.00. Du kan självklart besöka caféet utan att besöka stiftelsens verksamhet och vice versa.
Schema för dagarna:
Allmän visning 10.30-11.30
Temavisning 11.45-12.45 Familjevisning/Arkeologiskola 13.15-14.00 Guided tour in English 14.45-15.45

För mer information: Uppåkra Arkeologiska Center