Stäng kranen – spara vatten

Foto:Lars Owesson Sydvatten

Som en följd av värmen och torkan samt att fler människor är hemma på grund av corona-pandemin är vattenförbrukningen just nu ovanligt hög. Även fast prognosen just nu visar på regn är det viktig att spara på vattnet under svala dagar för att det ska räcka när värmen är tillbaka.

Vi uppmanar till en allmän besparing av vattnet till följd av värme, torka och ökad konsumtion. Uppmaningen innebär att det nu är extra viktigt att tänka på att använda vattnet på ett smart sätt och inte använda mer än vad man måste.

Under den varma och torra inledningen av sommaren stod vi inför risken med vattenbrist och i ett antal kommuner infördes bevattningsförbud. Skälen för att spara vatten i dessa mer ansträngda lägen är för att vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. Om alla hjälps åt kan vi tillsammans spara 1000-tals liter. Mer information hittar du hos Sydvatten

Här kommer tips för att spara vatten:

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Duscha istället för att bada badkar och håll duschtiden till max 5 minuter.
  • Ställ en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills det blir kallt varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Vattna inte gräsmattan, den klarar att återhämta sig efter torkan.
  • Vattna blommor och trädgårdsland med kanna och gärna sent på kvällen eller tidigt på morgonen.
  • Om du har trädgård passa på att samla regnvatten som du sedan kan vattna trädgården med när värmen kommer tillbaka.
  • Om du ska fylla poolen, gör det långsamt och på natten. Ha poolen är övertäckt när den inte används och se till att den inte läcker.
  • Använd inte vattenslang eller vattenspridare.