En annorlunda sommar i år

Tonåring sitter i gräset. Foto: Pixabay

Sommarlovet har börjat och semestern är snart här. Årets sommar blir annorlunda på grund av coronapandemin. Vi uppmanas att hemestra och avstå från utlandsresor. Det är inte bara viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hålla avstånd. Det är också viktigt att prata med ditt barn om riskerna med alkohol och droger.

Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. Den här sommaren är du som förälder extra viktig. Att finnas där som ett stöd och prata med era ungdomar om alkohol och droger. Men du är inte ensam. Vi är många som kan hjälpa till. Är du orolig ta kontakt med vår öppenvårdsinsats Fenix, kommunens säkerhetsenhet eller Unga Vuxna i Lund (för de mellan 16-23 år).

Finnas som ett stöd

Hjälp ditt barn att motstå grupptrycket och förebygg att din ungdom råkar illa ut genom att prata och finnas där som ett stöd.

Några råd till dig som förälder:

  • Bjud inte tonåringar på alkohol.
  • Prata i förebyggande syfte och ge tonåringen bra argument för att klara av att stå emot grupptrycket att prova droger eller alkohol.
  • Var tydlig med att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol eller använder droger.
  • Finns till för ditt barn. Att vara ett stöd, prata och håll kontakten under kvällen när ditt barn är ute.
  • Visa intresse. Prata med ditt barn vad de ska göra, vem de ska träffa och var de ska vara.
  • Köp inte ut!

Närvaro ökar tryggheten

Behovet av att fler vuxna är ute på olika tider under sommaren är stort. Säkerhetsenheten kommer att öka sin närvaro i kommunen och fritidsledarna finns som stöd till de unga. Som vuxen – ta en extra promenad på kvällarna. Att visa närvaro skapar en ökad trygghet och betyder jättemycket, både för unga som gamla. Tillsammans kan vi öka tryggheten och göra kvällarna säkrare.

Hör gärna av dig till säkerhetsenheten eller polisen med iakttagelser eller observationer under dina promenader så att vi kan lägga rätt resurser på rätt plats. Vid pågående brott kontakta genast polisen.

Många aktiviteter för unga

Med tanke på coronapandemin kommer många av oss stanna hemma under sommaren. För dig som ung finns mycket att göra. Dels har utomhusbadet öppet, biblioteken har öppnat (med begränsade öppettider) och inte minst Ung i Staffanstorp har ett späckat schema.

Varje dag, förutom söndagar, håller Värmeverket i Staffanstorp öppet för unga upp till och med 17 år. Du kan också anmäla dig till aktiviteter som paddling, dressincykling eller utmana vännerna i äventyrsfemkamp eller fotbollsgolf? Har du frågor, funderingar eller idéer på andra aktiviteter så hör av dig till Ung i Staffanstorp direkt! På e-post fritid@staffanstorp.se eller telefon 046-25 11 69.

En komplett lista på aktiviteter kan du se på Sommarlov i kommunen.

Viktig information och mer stöd (kontaktuppgifter och länkar)

Säkerhetsenheten: tfn. 0722- 43 06 69, e-post

Polisen: tfn. 114 14. Vid akuta händelser ring 112

Ung i Staffanstorp: tfn. 046-25 11 69, e-post

Fenix (öppenvårdsinsats som riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 13-20 år): tfn. 046-287 17 30 eller 046-287 17 31

Tonårsmottagningen i Staffanstorp: tfn. 0721-72 64 99 (kurator), 0771-73 73 73 (barnmorska)

UMO (om sex, hälsa och relationer)

Unga Vuxna i Lund (för de mellan 16-23 år): tfn. 046-359 80 93

BRIS: tfn. 116 111

Tonårsparlören från IQ

Tips: Så pratar du med din tonåring om alkohol

 

Mer information om coronaviruset (covid-19)

Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sjukvård och myndigheter där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Här besöker du sidan a.