Oden nu invigd i Hjärups park

Den nya skulpturen Oden invigdes i Hjärups park 19 oktober av professor Dick Harrison, konstnären Helene Aurell och kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson. Foto: Ivar Sjögren

Så var den äntligen på plats och invigd, det tre meter höga och sex ton tunga konstverket och avbilden av guden Oden som nu pryder den nya Hjärups park.

Konstverket invigdes den 19 oktober med tal av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson, professor Dick Harrison och konstnären själv, Helene Aurell.
Den magnifika skulpturen är skapad av österlenkonstnären Helene Aurell som har haft ett fynd från järnåldersfyndplatsen Uppåkra som förebild.
Konstverket är både spännande att betrakta, lekfullt och barnvänligt. Det går jättebra för alla barn att klättra på statyn.

Kopplad till vår historia
– Skulpturen är mycket tilltalande och extra kul är att den är kopplad till vår spännande historia genom den förlaga, en odenstatyett, som grävts upp just i Uppåkra, den 10 hektar stora fyndplats som finns här i vår kommun alldeles här intill, sa Christian Sonesson.
Dick Harrison uppehöll sig kring Uppåkras historia i sitt anförande:
– Det är en enorm glädje att få inviga detta konstverk i den historiska kommun där jag själv är född och även bosatt, nämligen Staffanstorps kommun, sa Dick Harrison och fortsatte:
– Vi talar om en fyndplats som är sju gånger större än Birka och som under 1000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår järnåldershistoria.

En utmaning
Ett år har det tagit Helene Aurell att skapa det gigantiska konstverket hemma på gårdsplanen i Järrestad, från ritning till färdiggjuten skulptur.
– Jag har byggt den inifrån och ut av armering i stål, nät och betong, berättar konstnären. Det har varit en utmaning att ha en liten idé som sedan skulle skalas upp från 1 till 10. Det har varit oerhört spännande och jag är nöjd med resultatet.
Konstverket har finansierats av kommunstyrelsen i Staffanstorps kommun och konstnären valdes ut i en upphandling där ett antal konstnärer medverkade med olika förslag.

Text och foto: Ivar Sjögren