Ny upphandling: Lokala råvaror i skolrestaurangerna

Från nästa år kan det serveras lokalt och närodlat i skolmatsalarna i Staffanstorps kommun. Foto: Ivar Sjögren

Från och med nästa år kan det börja serveras lokala råvaror i skolrestaurangerna i Staffanstorps kommun.
– Mycket glädjande, säger kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederquist på Staffanstorps kommun som nu uppmanar lokala odlare och producenter att höra av sig.

– Vi vet inte var alla lokalproducenter finns, så kontakta oss gärna om ni är intresserade av ett samarbete så förmedlar vi det vidare till vår leverantör som sköter de lokala inköpen på vårt uppdrag.
– En av våra uppgifter är att låta våra matgäster smaka de fantastiska produkter som odlas och tas fram i vår närhet. Vi ser mycket fram emot att kunna utveckla och ytterligare höja kvaliteten på den mat vi serverar, säger kostcheferna.
Det kan röra sig om alla slags råvaror: Frukt, grönt, tomater, potatis, majs men också till exempel kyckling, kalkon, nötkött, gris och lamm.
– Varje gång vi serverar lokalproducerat ska det framgå tydligt på matsedeln var den kommer från. Det kan exempelvis stå så här: I dag är tomatsalsan gjord på tomat från Grevie eller Sunnanå, i dag serveras fisk fångad i Lomma eller kyckling från den eller den platsen, säger Johan Cederquist.

Ny upphandling klar

I somras avslutade kostsektionen den senaste upphandlingen av huvudleverantör för inköp och leverans av livsmedel till alla kommunens storkök.
Avtalet gäller inköp av all livsmedel till storköken inom varuområdena djupfryst, kylvaror, kolonial, frukt- och grönt samt kemikalier och förbrukningsmaterial.
I det nya avtalet ingår följande viktiga formuleringar ur Staffanstorps kommuns kostpolicy: ”För att öka medvetenhet om det gastronomiska kulturarvet i Skåne, ska matgäster ges möjlighet att lära sig om och smaka på lokalproducerad mat / maträtter”.
Det nya upphandlingsavtalet är mycket detaljerat med villkor och krav för kvalitet, miljöledning, kapacitet, volym, finansiell förmåga, ekonomisk ställning, ordermottagning, leverans och fakturering. Den nya upphandlingen börjar gälla i februari och gäller i 48 månader. Ny leverantör är Svensk cater i Malmö.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt