Sommarboken gjorde succé

Evelina Breslin och Henrik Hoff.

Böcker engagerar och lockar unga som gamla. Ett bevis för det är årets projekt Sommarboken som fått fler att upptäcka bokens värld. Läsningen lever i Staffanstorps kommun.

Det är otroligt positivt. I grunden handlar det om att nå ut till föräldrar och vuxna att belysa vikten av att läsa och göra det tillsammans med sina barn. I år ser vi att läslusten blivit starkare, säger Evelina Breslin, barnboksbibliotekarie i Staffanstorp.

Sommarboken är ett projekt för alla, oavsett ålder, där du får en bok i motprestation att läsa tre och ge en kort recension. För de allra yngsta har fantasin fått användas där barnen istället fått rita hur de uppfattat böckerna.

Fler läste böcker

I år deltog 424 barn i Staffanstorp och Hjärup jämfört med 219 förra året. Bland vuxna steg även deltagande, dock något mer blygsamt från 62 till 92.

Vi fick tänka om när coronan slog till. Biblioteken stängde och vi funderade hur projektet skulle kunna genomföras. Hur skulle vi nå ut när ingen kunde komma hit, säger bibliotekarien Henrik Hoff.

Istället för en rad träffar i form av kickoff och avslutningsfest blev allt mer digitalt. Emma Karinsdotter, Ingela Korsell, Mårten Melin och Kalle Lind var några av författarna som gav boktips i kommunens sociala kanaler.

Take-away och digitala lån

Varje vecka under sommaren kom nya tips till både barn och vuxna. Bibliotekspersonalen har haft fullt upp hela sommaren.

För att inte tappa läsandet för främst barnen under sommaren marknadsfördes Sommarboken med påsar som innehöll pyssel, boktips och information. Under våren och fram tills vi öppnade erbjöd vi barnfamiljer även take away-påsar som innehöll böcker efter önskemål om tema eller intressen. Du kunde också låna böcker digitalt eller via telefon som sedan hämtades utanför biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Vi märkte att detta och båda påsarna var väldigt uppskattade, säger Evelina Breslin.

Att satsa på sociala kanaler och författartips tror Evelina Breslin och Henrik Hoff var en motor att läslusten väcktes ännu mer till liv bland kommunens invånare. Sommarboken spred sig även utomlands.

Ja, vi hade faktiskt en person på Gran Canaria som var med, berättar Henrik Hoff med ett leende.

Vad tar ni med er inför Sommarboken nästa år?

Att möjligheterna är större. Det är klart vi kommer ta med arbetet med take away-påsar och författarnas boktips. Vi har ju sett hur resultatet blev och sätter ribban högt för nästa år, säger Evelina Breslin och Henrik Hoff.

Text: Andreas Holm, ur Staffanstorps Aktuellt #4 2020