Uppåkra livestreamar från vendeltiden på lördag!

Uppåkra livestreamar från järnåldern. Foto Claes Hall

Lördag 14 november kl 13 – 16 kan vi ta ett stort kliv tillbaks i historien. I ett livestreamat event ”direkt från järnåldern” inbjuds vi följa mat, mode, teater och vardagsekonomi under vendeltiden.
Riksantikvarie Lars Amréus inviger den digitala festivalen och programledare Cecilia Nebel och professor Dick Harrison tar emot spännande gäster från när och fjärran i den ”vendeltida TV-soffan”.

Genom finansiering från Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn genomför Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center (Uppåkrastiftelsen) för fjärde året Vendeltidsdagen.
Fokus handlar om att förmedla den spännande tidsperiod som föregick Vikingatiden, en tid då makten var centrerad till Uppåkra i Staffanstorps kommun, strax utanför Lund.
Nuvarande pandemi har möjliggjort att de annars så välbesökta dagarna på Uppåkra i år har omvandlats till nationellt digitalt event.

Riksantikvarien inviger

Uppåkra är en fantastisk plats, en fornlämning som täcker en yta på inte mindre än 44 hektar, motsvarande mer än 60 stora fotbollsplaner vilket är imponerande. På den här ytan har man hittat 30 000 föremål av guld, silver och brons. Och då ska man komma ihåg att bara 0,2 procent av Uppåkra är arkeologiskt utgrävt. Här finns många, många stora viktiga fynd att göra framöver, , säger riksantikvarie Lars Amréus som inviger den digitala vendeltidsdagen

Programledare  Cecilia Nebel har till sin hjälp professor Dick Harrison. De sänder från en tidsenlig studio inrättad på Vikingatider i Löddeköpinge och gör under eftermiddagen besök på Vendel utanför Uppsala, Historiska museet vid Lunds Universitet och Sutton Hoo i England.

Spännande gäster besöker dem i studion för att tala om då och nu, avseende bland annat mat, mode, och vardagsekonomi.

Största fyndet i Norden

Uppåkra är det största fyndet i Norden, i modern tid, som kan ge oss nya kunskaper om den värld i vårt förflutna som vi vet allra minst om, säger Dick Harrison.

Under Vendeltidsdagen förflyttar vi oss tillbaka 1400 år i tiden till år 620 i mitten av den långa, dynamiska järnåldern. Normalt besöks Uppåkra av reenactors och besökare från stora delar av Europa, men eftersom de inte kan komma till Uppåkra i år vänder vi på steken och direktsänder hem till alla intresserade ett tre timmars fullspäckat digitalt event, säger arkeolog Linda Spanier på Uppåkrastiftelsen.

Barnteater

På länk deltar bland annat Martin Widmark, barnboksförfattaren bakom succéerna Lasse Majas Detektivbyrå, Halvdan Viking och Nelly Rapp för att berätta om barnteatern ”Den förskräckliga Asta” som sänds under eftermiddagen och vars manus Martin skrivit och skänkt till Uppåkra.

För mig är Uppåkra en viktig historisk plats som inkluderar barnen i sin förmedling, detta är viktigt inte bara för mig utan för alla i framtiden, säger Martin.

Mer information

När: Lördagen den 14 november 2020 kl 13.00-16.00

Plats: facebook.com/uppakra

Mer info: www.uppakra.se, https://www.facebook.com/events/617886342303329

Mer info om Uppåkra presenterat av Dick Harrison: https://youtu.be/N_D0ms2xLnI