”Vår utrustning skapar trygghet för alla”

- Vår utrustning skapar trygghet för våra vårdtagare och för oss själva, säger undersköterskorna Monica Alm, Marilena Stellea, Sara Esbjörnsson i Hemteamet, här även med enhetschef Maria Nilsson. Foto Ivar Sjögren

– Vår utrustning skapar trygghet för alla. De flesta vårdtagare är glada över detta, de känner sig säkrare och vi känner oss tryggare i visir, säger tre av vardagshjältarna i Hemteamet i Staffanstorps kommun Monica Alm, Marilena Stellea och Sara Esbjörnsson, här flankerande sin enhetschef Maria Nilsson.

Klart vi varit oroliga men det har lugnat ner sig betydligt, vårt arbete har blivit mer avslappnat nu när vi vant oss vid rutinerna.

Hemteamet består av fem undersköterskor med uppgift att ta hand om de brukare som behöver rehabiliteras i hemmet efter att ha varit borta från hemmet på lasarettet eller korttiden.

Ofta kommer patienterna  direkt från sjukhuset och hem.  Vi tar emot dem och bestämmer tillsammans med arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska vilken vård de behöver. Det inträffar att patienter först körs hem och där gör vi bedömningen att de behöver litet tid på korttiden innan de är redo att vara hemma.

Alla beslut är biståndsbedömda. Det finns inget färdigt koncept utan vi ser från person till person vad vi måste hjälpa dem med och hur vi ska kunna träna dem så mycket som möjligt.

Bär alltid visir

Vi har alltid visir, förkläde, handskar och skoskydd, säger de tre undersköterskorna som både jobbar en och en och ibland två och två beroende på patienten.

Det är jättebra att vår kommun infört extraåtgärden med visiren även om det kan vara litet tufft när de immar igen när vi hjälper våra vårdtagare att duscha.

Vi krockar också ibland med visiren när vi är två som ska böja oss fram och göra något, skrattar de.

Det blir även varmt, särskilt sommartid, men vi även skaffat in kylvästar som vi kan använda vid tuffare arbetsuppgifter.

Visiren rengörs och desinficeras mellan varje patientbesök. Förkläden och skoskydd används bara en gång och sedan slängs de. Flera par handskar går åt vid varje besök.

Antal hembesök hos patienterna varierar. Några har flera besök om dagen i hemmet, andra kanske bara ett besök.

Lyckligtvis har hemteamet ännu inte haft någon patient som varit smittad av covid 19.

Vi är glada att vi har klarat oss så här långt. Men vi får nog leva med detta en bra tid framöver.

Ordning och reda

Hemteamet består av fem undersköterskor och jobbar tillsammans med larmgruppens undersköterskor och nattpatrullen som varje kväll tar vid där hemteamet slutar.

Detta är en bra kommun som har ordning och reda på skyddsutrustningen, säger Maria Nilsson som är enhetschef och ansvarig för Staffanstorps kommuns hemteam, larmgrupp och nattpatrull. Samtliga grupper utgår från Pilegården.

Skyddsutrustningen håller vi hårt på och vi har hög beredskap. Vid symptom, om vi misstänker något och om vårdtagaren är testad men vi inte fått testresultatet än, så tar vi på full skyddsutrustning med även munskydd under visiret och förkläden med långa ärmar ända fram tills dess vi inte misstänker något smitta längre.

En viktig del i verksamheten är utveckling och vidareutbildning av personalen.

Vi ska genomföra särskilda äldreomsorgsdagar den 15 oktober i år då vår personal erbjuds digitala utbildningar inom demens, psykisk ohälsa, palliativ vård, berättar Maria Nilsson.

Text: Ivar Sjögren, Staffanstorps Aktuellt, #4 2020