Covid-19: Nya beslut för att minska smittspridningen

Staffanstorps kommunvapen

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Sverige. Vi lever just nu i en tuff tid där det gäller att håll i och hålla ut. För att försöka stoppa och minska smittan förlänger därför Staffanstorps kommun sitt beslut om restriktioner. 

I Skåne har fram till den 17 november 18 507 personer konstaterats smittade av covid-19. 584 nya fall har konstaterats det senaste dygnet och allt fler smittade vårdas på sjukhus. Därför har beslut fattats om att förlänga tidigare restriktioner i Staffanstorps kommun vilket innefattar bland annat att större möten, sammankomster eller evenemang där kommunen är arrangör eller lokalansvarig sker med en begränsning om högst åtta personer.

Beslut som förlängs i Staffanstorp

Staffanstorps kommun har under året arbetat intensivt med att motverka en eventuell smittspridning.

Beslutet, som nu förlängs till den 15 januari 2021, grundar sig i följande två prioriteringar:

1. Att skydda kommunens invånare så långt det är möjligt
2. Att skydda våra mest kritiska och utsatta verksamheter

Restriktionerna i kommunen är bland annat:

 • Att samtliga arrangemang/ aktiviteter där kommunen är arrangör eller lokalansvarig maximalt får tillåtas i en omfattning av åtta (8) personer.
 • Att samtliga kommunala verksamhetslokaler och anläggningar som är publika och inte en del av kärnverksamheten (vård, skola, omsorg) inte längre vara öppna och tillgängliga för allmänheten. Idrottsanläggningar, badhus, Konsthallen, fritidsgårdar, öppen verksamhet med mera stängs därför.
 • Biblioteken i Staffanstorp och Hjärup stängs.
 • Begränsningar av fysiska möten och besökstider i och till Rådhuset.
 • Beslutet innebär att Trivselpunkten inte öppnar upp sin verksamhet som planerats under vecka 45, utan skjuts på framtiden.

Idrott för barn och ungdomar

När det gäller idrottsanläggningar är de öppna för:

 • organiserad träning för ungdomar födda 2005 och senare.
 • observera att samtliga omklädningsrum är stängda.
 • Bråhögsbadet ska var vara öppet för organiserad träning för ungdomar födda 2005 eller senare samt för simundervisning som bedrivs inom ramen för skolverksamheten.
 • observera även att Smittskyddsläkaren i Skåne betonar att inte genomföra matcher, cuper och tävlingar.
 • Riksidrottsförbundet rekommenderar undvikande av närkontakt.

Den kommunala servicen ska – givet de begränsningar som beslutet innebär – upprätthållas så långt som möjligt under denna period.

Kommunanställda i Staffanstorps kommun

 • Beslut har även fattats om att kommunanställda som har möjlighet ska arbeta hemifrån.
 • Förbud mot tjänsteresor
 • Fysiska möten fortsätter att ersättas av digitala möten
 • Höjd beredskap i verksamheterna

Restriktionerna gäller fram till 15 januari 2021. Detta beslut kan komma att hävas eller förlängas om smittläget kräver det.

Håll ut, ta hand om varandra och följ Folkhälsomyndighetens råd och de skärpta restriktionerna.

Här kan du ta del av beslutet.

Skärpta råd förlängs

Region Skånes besked, om regionala restriktioner som gäller till och med idag den 18 november, gäller fram till lucia, den 13 december.

Region Skånes råd till allmänheten

  Ta ditt ansvar och hjälpa till att minska smittspridningen genom att följa råden:

  • Undvik att umgås inomhus med andra personer än de som du bor med. Risken för att bli smittad ökar när du träffar andra än de som du bor med eller träffar regelbundet. Du som bor ensam kan umgås med några få personer. Undvik att ordna eller delta i fester och andra privata tillställningar.
  • Undvik att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste, till exempel resa till jobb, skola eller för att söka vård. Håll då avstånd och låt andra stiga av innan du stiger på.
  • Undvik att vara i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel affärer och köpcentrum. Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Undvik alla miljöer och platser där många personer vistas samtidigt.
  • Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Det gäller inte för yrkesidrottare eller dig som går på idrottsgymnasium. Undvik idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna ensam eller utomhus. Oavsett ålder bör alla låta bli att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många personer möts och där resor är nödvändiga.
  • Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Delta inte i evenemang där flera människor samlas. Det gäller både inomhus eller utomhus. Undvik besök på biografer och teatrar och att delta i religiösa evenemang och firanden av högtider. Risken för att bli smittad ökar när du deltar och reser till och från sådana evenemang. Använd digitala alternativ.

  Läs mer om råden på 1177.se: Skärpta råd i Skåne förlängs

  Mer information

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att a

  Det finns flera webbplatser med bra information:

  1177.se

  skane.se/coronavirus

  Folkhälsomyndigheten

  Krisinformation

  Lägesbild om läget i Skåne