Julen firas på hjul i år: ”Det behövs musik och glädje”

Linda Lundqvist.

Ett musikaliskt vykort som åker runt i kommunen under juletid för att sprida sång och glädje. Så beskriver Linda Lundqvist årets julevenemang ”popup jul på hjul” i Staffanstorps kommun. För i år blir det annorlunda firande på grund av coronapandemin.

Kan inte publiken komma för att lyssna på musik får jag komma ut till publiken. När så mycket i samhället stängt ner är otroligt viktigt att någonting händer för alla, gamla som unga. Vi måste göra något för att hålla samhället levande. Det behövs musik och glädje, särskilt när vi nu tvingats gå från en kramkultur till umgänge med social distansering på avstånd, säger artisten och musiklärare Linda Lundqvist.

Coronasäkert julfirande

När jultomten ger sig ut med sin släde tar ”julnarren” Linda Lundqvist bilen och ett släp, pyntat som ett julkort, för att sprida julglädje. Vid fem tillfällen, 28 november, 5 december, 12 december, 19 december och 23 december dyker jul på hjul upp någonstans i Staffanstorps kommun. Årets annorlunda jularrangemang har även uppmärksammats i både radio oh tidningar. Var någonstans Linda och hennes band dyker upp blir en överraskning.

Rätt var det är så dyker vi upp på gatan där du bor och spelar några härliga jullåtar. Tanken är att alla kan vara med på coronasäkert sätt – genom att lyssna och sjunga med från sin trädgård eller från ett öppet fönster, säger Linda.

Linda Lundqvist är känd för många som allsångsledare och artist och har skapat julstämning varje jul med både musik och julmys i Staffanstorps kommun. Under ett par år har Linda hållit i trådarna i den populära levande julkalendern där luckor öppnats dagligen och arrangemang anordnats varje helg i december före julafton.

I år blir det ett annorlunda firande då pandemin tvingar kommunen att ställa in planerade jularrangemang.. Det som blir sig något likt är att tomtestugan utanför Rådhuset i Staffanstorp kommer att finnas på plats.

Ja, självklart ville vi inte ta bort detta. Barnen ska kunna besöka stugan som vanligt på torget.

Idén ”popup jul på hjul” grundar sig i allsångståget som Linda tuffat runt med över hela Skåne under sommaren.

När coronan slog till i våras fick många av oss artister tänka om. Då kläcktes idén om allsångståget. Under pandemin har jag och min orkester även gjort över 150 gårdsspelningar – allt från Hjärups villakvarter till Österlen och Rosengård. Tillsammans kan vi hålla avstånd men ändå förenas med musik och allsång.

Tårta och musik för de äldre

I jul finns också planer att besöka kommunens äldreboenden.

Då kommer Lions Club Vikingen bjuda de äldre på fika. City Gross bidrar med 50 tårtor som levereras ut till äldreboenden. Vi vill skapa en riktigt go kalasstämning med julmys. Jag vill hålla glädjen uppe i denna mörka tid, säger Linda Lundqvist.

Banner för popup jul på hjul.