Julhälsning från Trivselpunkten

Julstjärnor. Foto: TerriC via Pixabay

Staffanstorps öppna verksamhet för äldre och personer med psykisk ohälsa har skickat ett julbrev till sina besökare. Brevet innehåller en del tips för den som känner sig ensam i dessa tider.

Verksamheten på Trivselpunkten har varit stängd sedan i mars och corona har påverkat oss alla på så många sätt. Vi som arbetar här har fått andra arbetsuppgifter under coronatiden men vi längtar tills vi kan återgå till vår vanliga verksamhet och får lov att möta våra besökare i sociala aktiviteter och gemenskap. Vi var på väg att få öppna upp småskaligt med coronasäkrade aktiviteter för mindre grupper men eftersom smittspridningen i samhället ökade så ändrades beslutet om öppning.

Det vi vet är att ett beslut av kommunstyrelsens ordförande den 17/11 innebär att vi fortsätter hålla stängt åtminstone till och med den 15 januari. Så fort vi vet mer kommer vi att informera här på hemsidan.

Ovissheten och rädslan för att bli smittad gör att många känner oro och när julen närmar sig så kan det bli extra påtagligt att detta år inte är som tidigare då alla sociala kontakter och evenemang måste begränsas.

Om du känner behov av stöd eller bara vill ha någon att prata med så får du gärna kontakta oss men vi har också samlat några andra nummer och information som kan vara bra att ha:

Jourhavande präst når du alla dagar 17-06 genom att ringa 112 och ber att få prata med jourhavande präst. Det går också att nå dem via digitalt brev och genom chatt. Här hittar du mer information.

MIND – Självmordlinjen – Vi finns här, vi lyssnar- Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Ring 90101 eller maila info@mind.se eller gå in på hemsidan mind.se för att komma i kontakt med chatten Du kan ringa dygnet runt, du är helt anonym och samtalen är kostnadsfria.

Anhöriglinjen – ring 0200-23 95 00 eller mejla till anhoriglinjen@anhorigasriksforbund.se
Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Information och öppettider: www.anhorigasriksforbund.se

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
Tar emot samtal alla dagar mellan kl. 21.00 – 06.00

Återhämtningsguiden är ett skriftligt material som kan fungera som verktyg för den som mår psykiskt dåligt och är i behov av återhämtning. Du kan få återhämtningsguiden kostnadsfritt från oss på Trivselpunkten eller av din boendestödjare. Återhämtningsguiden finns även som mobilapplikation. Appen laddas ner kostnadsfritt hos App Store och Google Play. Appen är översatt på engelska och finns att ladda ner om ens smartphone har språkinställningen engelska. På engelska heter appen Recovery Guide – tools for self care.

www.uppdragpsykiskhalsa.se hittar du tips och råd om strategier för att hantera oro och ångest, förslag på sätt att skapa rutiner för ett bättre mående och information om vilket stöd du kan få om du drabbas av sorg.

www.1177.se/Skane/finns mycket stöd att hämta

Har någon dött i din närhet kan du gå in på https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/psykisk-halsa/sorg-nar-nagon-har-dott/

Gå in på https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/patient–och-narstaendeforeningar/ så får du en lista med rikstäckande föreningar som erbjuder stöd genom exempelvis information och stödsamtal.

Är du orolig för Corona ring 113 13 för svar om coronavirussjukdom covid-19

Personligt ombud Personligt ombud riktar sig till personer som är 18 år eller äldre, bosatta i Staffanstorps kommun och som på grund av psykiska funktionsnedsättningar har betydande och väsentliga svårigheter att klara av vardagen. Anton Knoester Thoursie heter personligt ombud i Staffanstorp och ni når honom på 076-856 53 27 eller på mail: anton.thoursie@po-skane.org. Läs mer på http://po-skane.org/staffanstorps-kommun/

Kommunal service

Du når alla kommunala verksamheter via kommunens växel på telefonnummer 046-25 11 00

Trivselpunkten Du som vill komma i kontakt med oss, oavsett om du är tidigare besökare eller aldrig varit på Trivselpunkten når du oss på telefon 046-251299 eller på mån-fre 8-15 eller på mail trivselpunkten@staffanstorp.se

Trivselpunkten är stängd under helgdagarna men är bemannad alla mellandagar så du är välkommen att höra av dig!

Vi vill med detta brev önska dig en så god jul som är möjlig under de omständigheter som råder och hoppas att nästa år blir bättre på många sätt med möjligheter till socialt umgänge och meningsfulla aktiviteter! Nu hoppas vi på minskad smittspridning, ett verksamt vaccin och ett nytt år utan dagliga presskonferenser med Anders Tegnell!

En riktigt god jul önskar

Evalott, Katarina, Taina och Teresia