Läs och var med i Vinterboken på biblioteket!

Vinterboken affisch.

Vad är bättre än att läsa en härlig och god bok under vinterledigheten? Lånar du den från biblioteket är det ett gratis nöje och om du är med i bibliotekens stora läsevent Vinterboken så får du till och med en egen bok. Vad kan vara bättre?

Den 15 december till 1 februari är det dags för Vinterboken på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Vinterboken är för alla: barn, unga och vuxna.

Det är viktigt att läsa för sina barn men det är också viktigt att vara förebild genom att själv läsa. Därför vill vi engagera barn och vuxna i alla åldrar i Vinterboken. I somras slog vi stort rekord med antalet medverkande i Sommarboken. Totalt tog vi emot 516 häften vilket var en stor ökning från föregående år då 281 häften lämnades in, så vi ser ett ökat intresse för läsning i Staffanstorps kommun, säger Jessica Åkerberg på Staffanstorps bibliotek.

Under december månad hjälper flera författare biblioteken på sociala medier med att engagera nya och gamla läsare till vinterboken.

Författare som ställer upp som läsande förebilder med boktips eller med att bara uppmuntra våra följare på Facebook och Instagram är bland andra Pascal Engman, Elisabeth Åsbrink, Petrus Dahlin och Dan Höjer, säger Jessica Åkerberg.

Take away-böcker

Biblioteken stängde i slutet på oktober och i skrivande stund vet man inte hur smittläget ser ut i december, eller om biblioteken fortfarande är stängda. Är de det går det utmärkt att beställa böcker för take away även till Vinterbokenläsningen, och därmed också folder för medverkan. Kontakta biblioteket på e-post eller telefon för att göra en beställning.

Gör så här:

  1. Låna och läs två böcker
  2. Hämta en folder på ditt bibliotek i Hjärup eller Staffanstorp.
  3. Skriv något kort om varje bok
  4. Lämna in på biblioteket – och få en bok.

För små barn som inte läser själv:

  1. Låna två böcker och högläs dessa för ditt barn
  2. Hämta en folder på ditt bibliotek i Hjärup eller Staffanstorp
  3. Barnet ritar något om varje bok i foldern
  4. Lämna in på biblioteket – och få en bok

Mer information

Kontakta biblioteken direkt.
Staffanstorps bibliotek 046-251265 eller biblioteket@staffanstorp.se
Hjärups bibliotek 046-251594 eller hjarups.bibliotek@staffanstorp.se

Boktips för vuxna:

Rodham – Curtis Sittenfeld

Vad hade hänt om Hillary Rodham Clinton inte hade gift sig med Bill Clinton? Där tar Curtis Sittenfelds senaste roman avstamp, och vi får följa en fiktiv berättelse om den Hillary Rodham skulle varit utan sitt äktenskap med Bill Clinton.
Vinterboken. Rodham Sittenfeld

Petite – den nästan sanna historien om tjänsteflickan som blev Madame Tussaud av Edward Carey

Marie växer som föräldralös flicka upp tillsammans med doktor Curtius och hjälper honom i hans något makabra yrke att skapa vaxmodeller av kroppsdelar som säljs till sjukhus och läkarstudenter. Boken spritter av berättarglädje och tankarna går till Dickens.

Vinterboken - Petite Carey

Boktips för barn:

Den underliga julklappen av Josefine Sundström

Mysig och stämningsfull vardagsberättelse där läsaren träffar Saga som ska fira julafton hos sin morfar. Mitt i alla förberedelser blir det plötsligt dramatiskt när kusinerna hamnar i en snödriva. Morfar måste ut med traktorn Skrället för att få upp dem igen.

Vinterboken - Den underliga julklappen

Precis som Kerstin av Helena Hedlund

Den fjärde boken om Kerstin utspelar sig i december och julen är i antågande. Kerstin ska närsomhelst bli storasyster och det finns bara två saker hon önskar sig i julklapp, att det ska komma snö på julafton och att Kerstins syskon INTE ska födas på julafton.
Mer om Vinterboken på staffanstorp.se