Så firar vi julen i år!

Annika Jalgén, Ali Mohammed och Karin Nilsson avslöjar hur de firar sin coronasäkra jul i år! Foto Ivar Sjögren

Mycket i våra liv har blivit annorlunda dessa dagar. Många av oss tvingas planera om och ställa om, både hemma och på jobbet. Vi har ställt två frågor till tre kända personer: Hur firar du och din familj jul i år och hur har coronan påverkat ditt jobb under året?

”Vi delar upp firandet i år”

Annika Jalgén, VD för Businessport Staffanstorp:

Hur firar du och din familj julen i år?

Vi brukar fira jul med stora familjen, både morföräldrar, barn och barnbarn. Vartannat år är vi  6-8 personer och vartannat upp till 15-16 personer. Men i år delar vi upp firande. Själva julafton blir vi bara tre, men dagarna efteråt får vi besök i mindre konstellationer. Det tråkigaste är att de äldre, min mans och mina föräldrar, gärna vill fira med oss men det får de inte.

Ett tips från mig är: Köp dina julklappar lokalt i Staffanstorp och få dem skickade hem till dig eller be att få hämta vid dörren. Så stöder du den lokala företagsamheten!

Hur har coronan påverkat ditt jobb?

Vi har fått ställa om helt och hållet på Businessport under året. I våras fick vi många frågor från våra företagare om hur man ställer om eller pausar sin verksamhet. Nu efter sommaren är det ny oro och nya stora frågor. Vi förmedlar kontakt med kommunen och olika organisationer som ger stöd och vi har fått stöd av Region Skåne att starta digitala nätverk för både stora och mellanstora företag och små enmansföretag där företagarna får stöd av varandra och av en coach. Det kan bland annat handla om hur man ställer om sin verksamhet eller agerar i kris men vi har ju bolag som går riktigt bra också, de kan få hjälp att tänka på hur man organiserar sig när man växer fort.

”Undrar hur tomten gjort sin digitala strategi?”

Karin Nilsson, verkställande ledamot på Uppåkra arkeologiska center:

Hur firar du och din familj julen i år?

Vi brukar vara 10-15 stycken på jularna men i år blir det bara kontakt med släkten via Facetime. Jag tror vi kommer att fira själva hemma med familjen. Det blir inte mormor, morfar, farmor, farfar och kusinerna i år. Vi brukar vara 10-15 stycken men i år blir vi fyra och vi stannar hela julen i Staffanstorp.

”Det kommer att bli den sämsta julafton jag haft i hela mitt liv sedan jag föddes”, hörs dottern Elin, 10 år, utbrista i bakgrunden.

Det enda som är positivt med detta är att vi lärt oss att man inte behöver planera förrän precis innan. Vi vet ju inte vad som händer fram till jul, utan man får anpassa sig efter den situation som gäller den 24 december, säger Karin och tillägger skämtsamt:

Jag funderar förresten på om tomten finns på Facetime eller hur han annars har gjort sin digitala strategi?

Hur har coronan påverkat ditt jobb?

Vi har inte haft lika många besök som vanligt på Uppåkra men vår Vendeltidsdag på nätet har i denna stund haft besök av hela 36 000 tittare. Vi har nått många, många fler än ett vanligt år, trots att vi haft många avbokningar, och det är vi förstås väldigt glada över.

”Normalt hade vi varit 15-20 personer”

Ali Muhammed, grönsakshandlare, Staffanstorp:

Hur firar du och din familj julen i år?

Vi firar jul för barnens skull, så att de ska bli glada. Normalt är vi 15-20 personer i släkten som firar tillsammans men i år blir vi inte så många. Jag, min fru och våra fem barn firar hos min mellanbror i Lomma. Vi är en stor familj och tråkigt är att min 93-åriga pappa inte kan vara med och fira jul med oss och inte heller min storebror. De bor kvar i Kurdistan i norra Irak där min pappa varit affärsman och min storebror är högstadielärare.

Hur har coronan påverkat ditt jobb?

Situationen har påverkat allting och försäljningen är lägre i år. Men mina kunder är jätteduktiga. De stannar och väntar utanför grönsakshandeln tills det är plats att komma in. Kunderna reglerar detta så fint själva och vi har aldrig behövt säga till någon.

Nu stänger vi caféet i rådhuset för året och öppnar igen i februari men grönsakshandeln har öppet ända till nyår och sedan öppnar vi även den igen i februari, bara det är tillräckligt milt väder, för vi har ingen värme där.

Text och bild: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt, #5 2020.