Biblioteken går för högtryck, med stängda lokaler

Sedan bibliotekens lokaler återigen stängde i oktober, i spåren av covidpandemin, har hundratals utlån gjorts via avhämtning, take away, i Staffanstorp och Hjärup.

När biblioteken i Staffanstorps kommun i mars fick stänga sina lokaler på grund av den ökade smittspridningen tog det ett par veckor att utarbeta ett system för avhämtning av böcker utanför bibliotekslokalerna.
Det tog också lite tid för Staffanstorpsborna att nås av nyheten att det gick att låna böcker fast biblioteken var ”stängda”. När biblioteken återigen stängde i slutet av oktober fanns ingen ställtid.

Biblioteken började redan första dagen att lämna ut böcker för avhämtning och staffanstorp- och hjärupsborna var med på noterna – trycket var högt!

  • Vi har ett bokningsschema med avhämtningstider en gång i kvarten, och de första två veckorna har varit helt fullbokade. När en vecka hade gått fick vi utöka tiderna med en ytterligare en timme per dag och två kvällar i veckan, för att hinna med alla som ville låna, säger bibliotekschef Anna-Karin Rennemark
  • Eftersom restriktionerna begränsar människor i deras aktiviteter och sociala umgänge så är det nog extra viktigt med tillgången till biblioteket och då är vi väldigt glada att tillfälligt kunna lösa det såhär, på ett sätt som inte bidrar till smittspridning. Vi kör även hem böcker till låntagare som sitter i karantän och av olika skäl inte kan gå ut alls.

Från och med måndag den 16 november finns det också möjlighet att boka in sig för att använda bibliotekens offentliga datorer. Man bokar sig en och en, under säkra former.

  • Det finns många som inte har tillgång till dator eller internetuppkoppling hemifrån och då finns risken att man stängs ute från viktig samhällsservice. Därför erbjuder vi den här tjänsten.

Biblioteken har också ökat tillgången till e-medier under den period som bibliotekslokalerna är stängda.

 Bibliotekschef Anna-Karin Rennemark – Vi har ett bokningsschema med avhämtningstider en gång i kvarten för våra take away-böcker, berättar bibliotekschef Anna-Karin Rennemark på Staffanstorps bibliotek. Foto: Kristoffer Nilsson

Beställ TAKE-AWAY från biblioteket

Staffanstorps och Hjärups bibliotek erbjuder möjlighet till avhämtning av reserverade böcker på följande tider:

  • Staffanstorps bibliotek: Måndag och torsdag 10-19. Tisdag, onsdag och fredag 10-15.
  • Hjärups bibliotek: Måndagar 10-19 och tisdag – fredag 10-14.

Gör så här: Reservera det du vill låna på bibliotek.staffanstorp.se (logga in med lånekorts­nummer eller personnummer och pinkod). Du kan också ringa biblioteken under dagtid, så hjälper vi dig med dina reservationer: ⠀

Staffanstorps bibliotek⠀
046-251265⠀
biblioteket@staffanstorp.se

Hjärups bibliotek
046-251594
hjarups.bibliotek@staffanstorp.se

Återlämning kan göras på vagnar som är placerade utanför respektive bibliotek på ovan angivna tider.

Använda datorerna på biblioteket

Vi upprättar en ny tjänst för dig som behöver få tillgång till bibliotekets datorer för viktiga ärenden. Boka en tid för att använda en dator i 20 minuter, vardagar 9-16. Observera våra rutiner på plats i lokalerna för att undvika smittspridning.

Boka tid i Staffanstorp
E-post: medborgarkontoret@staffanstorp.se
046-251110

Boka tid i Hjärup
E-post: hjarups.bibliotek@staffanstorp.se
046-251594