Snart drar tävlingsåret igång för vår egen europamästare

Viktor Gustafsson på racingbanan. Foto: Privat

Tävlingsåret drar snart igång. Bakom ratten sätter sig regerande EM-mästaren Viktor Gustavsson från Görslöv i Staffanstorp.

Som 16-åring tillhör han en av de yngsta genom tiderna att kamma hem EM i tävlingsklassen KZ2 ifjol. Den enda som varit yngre är 23-årige belgaren Max Verstappen (då 15 år) som nu gör karriär i Formel 1 och slutade på en tredjeplats förra säsongen.

Det är så klart att man siktar på att en dag få köra Formel 1. Det är väl inget snack om saken. Det gäller att hela tiden bli bättre för varje säsong och prestera i de stora tävlingarna för att nå målet, säger Viktor Gustavsson.

Racing ligger i blodet. Pappa Mikael tävlade i olika klasser och som sexåring började Viktor ta sina första steg mot ett EM-guld i en sport där bilarna når hela 160 km/h. Allt började med söndagskörningar för småttingar i Kristianstad carting club. På den vägen är det, konstaterar Viktor, som sedan förra året även tävlar för italienska Lennox Racing.

En av de snabbaste

Viktor fick kontakt med teamet som bjöd in honom på en testkörning 2020, där han blev en av de fem snabbaste förarna och fick frågan om han ville börja köra och träna med Lennox Racing.

Med träning på högsta nivå nere i Italien kunde Staffanstorpssföraren bädda för en seger i sitt andra europamästerskap. Första året var mer ett läroår – att se och lära – innan det var dags att satsa fullt ut.

Att ta guld var en fantastisk känsla och något som jag kämpat för sedan jag började med gokart. Vi var många som inte trodde det skulle bli några tävlingar alls på grund av coronan, men under strikta säkerhetsregler och tester gick det. Det var minst sagt ett annorlunda år, säger Viktor.

Det blir allt från ett par dagar till en månads träningsläger när Viktor bilar ner med familjen till Italien. Satsar han då heltid på kartingen?

Nej, så klart att jag satsar mycket men jag går fortfarande i skolan och har möjligheterna att få studera på distans så att jag kan åka ner till Italien för att träna och tävla.

Även när jag gick grundskolan på Hjärupslundsskolan fick jag en förståelse och möjlighet att satsa på min karriär inom gokart. Det är en trygghet och ynnest att få möjligheten till det, samtidigt som jag har en säkerhet i utbildningen. Jag känner mig lyckligt lottad.

Siktar på pallplats

Träningarna har sakta men säkert tagit fart. En sak är säker om tävlingsåret 2021.

Jag siktar på att försvara mitt EM-guld, men även nå pallplatsen i BVM. Jag har ju redan ett EM-guld så ett VM-guld vore inte helt fel, säger Viktor Gustafsson.

Du kan följa Viktor genom ett besök på hemsidan: www.vmg-racing.se/

Viktor Gustafsson på pallplats efter sin EM-seger. Foto: Privat Viktor Gustafsson på pallplats efter sin EM-seger. Foto: Privat

Fakta: Personligt

Namn: Viktor Gustavsson

Ålder: 16 år

Bor: Görslöv

Familj: Pappa (Mikael), Mamma (Malin)

Gör: Tävlar i gokart, studerar (vilken inkriktning??) på Korrespondansgymnasiet

Klubb: Kristianstad carting club och Lennox Racing

Intressen: Golf, cykling, allmän fysträning

Aktuell: Regerande EM-mästare i gokart (KMZ-serien). Siktar i år på pallplats i både BVM och EM.