Årets skolkock ger extra krydda till skolrestaurangerna

Stefan Ek. Foto Andreas Holm

Han påbörjade sin anställning i Staffanstorps kommun strax före jul förra året. Efter att ha varit ute och hälsat på i skolornas kök börjar Årets skolkock Stefan Ek bli varm i kläderna att som driftchef för kostsektionen fortsätta utveckla måltidsupplevelsen i kommunen.

Det är med ett stort leende som Stefan Ek öppnar upp dörren in till köket på Hagalidskolan i Staffanstorp.

Välkommen in. Här är hjärtat där maten som serveras i de flesta skolor i kommunen tillagas. Jag har varit ute och hälsat på i alla förskolor och skolors kök och det känns verkligen som en superspännande miljö. I Staffanstorps kommun är kvaliteten redan bra så det är en perfekt grund att stå på för att göra finjusteringar, säger Stefan Ek.

37-åringen har arbetat som kock i 18 år, bland annat på restauranger i Malmö och Köpenhamn. När han blev pappa ville Stefan inte arbeta de oregelbundna tiderna som restaurangbranschen innebar. De senaste tio åren har Stefan huserat i skolkök i Lund, Svedala och Vellinge. Efter att ha varit ansvarig för ett fåtal skolkök kliver han in i rollen som driftchef för alla 23 förskole- och skolkök i Staffanstorps kommun.

Spindeln i nätet

Stefan blir lite av spindeln i nätet tillsammans med kostchef Markus Östling och biträdande kostchef Johan Cederqvist, där målet att alltid vara på tårna och se till att maten och helheten kring kosten är på topp.

Jag kommer att ha hand om den övergripande matlagningen och kosten i hela kommunen. Det innebär ansvar för den dagliga verksamheten i köken. Att arbeta med utveckling, resultat och att se till att medarbetarna trivs. Jag kommer också följa upp avvikelser, göra skyddsronder, se över menyer och hålla kvaliteten på topp. Som chef vill jag vara ute och träffa mina kollegor, provsmaka god mat och uppleva härlig atmosfär i skolrestaurangerna.

Jag har suktat efter en sådan utmaning länge. Att få kunna se helheten, minsta lilla detalj från tillagning, servering till presentation. Det som ska serveras ska inte bara vara gott utan se bra ut och kunna avnjutas i en bra matsalsmiljö. Det är allt detta som ska skapa en trevlig måltidsupplevelse för både elever och lärare.

Vem är då Stefan Ek? Förutom att du har ett stort matintresse?

En glad, sportintresserad kille som gillar att umgås med familjen och att se på film. Om tid finns spelar jag gärna lite fotboll och padel. Lirade med Höllvikens GIF i division 3 ett tag innan jobbet tog upp det mesta av tiden.

Sedan tre år tillbaka har han basat för köket på Tångvallaskolan i Vellinge. Förra året belönades Stefan Ek med White Guide Juniors fina utmärkelse ”Årets skolkock” samtidigt som skolans kök försvarade sin utmärkelse ”Årets skolrestaurang” från 2019.

Hur fantastiskt som helst. Det visar bara på att vi jobbade i rätt riktning genom att bland annat laga all mat på plats från grunden med ekologiska och närproducerade varor. Jag har massa saker jag vill dela med mig och att få göra det i rollen som driftchef i Staffanstorp är hur kul som helst.

En perfekt grund

Förutom att ha öppnat dörren in till skolköket genom projekt i sociala medier och skapat, enligt White Guidejuryns motivering ”en ny supernova på skolmatshimlen”, brinner Stefan Ek för kvalitet. Att Staffanstorps kommun sett till att det från och med i år börjar serveras lokala råvaror i skolrestaurangerna gör rollen som driftchef ännu mer spännande.

Det är jättepositiv. Här kan vi få bra närodlad mat på bordet samtidigt som vi gynnar lokala producenter. Det är viktigt att vi tar hand om varandra. Jag som person vill ständigt utveckla mig själv och min omgivning. Att se potentialen och göra något bra ännu bättre. I Staffanstorps kommun är kvaliteten redan bra så det är en perfekt grund att stå på för att göra finjusteringar.

Finns potential att även Staffanstorp kan rankas högt av White Guide Junior?

Utan tvekan.

Stefan Ek. Foto: Andreas Holm Stefan Kock blev 2020 utsedd till ”Årets skolkock”. Foto: Andreas Holm

Fakta: Personligt

Namn: Stefan Ek

Ålder: 37

Familj: Fru, två barn och en liten hund

Bor: Höllviken

Meriter: Kommer senast från Vellinge kommun där han vunnit en rad utmärkelser. Ett urval: Årets skolkock (2020), SM-guld storkök (2019), delad tvåa i Arla Guldko, 4:a SM skolmat.

Gör: Ny driftchef för kostsektionen i Staffanstorps kommun

 

Text från: Staffanstorps Aktuellt #1 2021