Dags igen att väcka läslusten

Bibliotekarierna Evelina Breslin och Jessica Åkerberg bläddrar i några av bibliotekets många böcker.

I över tjugo år har Sommarboken fått många barn att läsa böcker under sommarlovet. Du kanske har varit en av dem som varit med? I år fortsätter biblioteken i Staffanstorp och Hjärup att väcka läslusten hos gamla som unga.

Ingenting går väl upp mot att läsa en riktigt bra bok. Att få leva sig in i bokens värld och kanske få drömma sig bort för en stund. I tider med social distansering kan boken även bli ett trevligt sällskap. Är du med i Sommarboken får du en bok, enda kravet är du läser tre som du kortfattat recenserar.

Deltagarrekord förra året

De allra minsta kan vara med genom att få böcker upplästa för sig och sedan rita teckningar om hur de upplevde och minns av böckerna. Förra året blev det även succé för Sommarboken där fler vuxna men ännu fler barn deltog, nästan dubbelt så många fler som 2019.

Helt fantastiskt. Vi märkte att många familjer var med och främst bland barnen ökade deltagande. Vi hoppas så klart att det fortsätter även i sommar, säger Jessica Åkerberg och Evelina Breslin, bibliotekarier på Hjärups och Staffanstorps bibliotek.

Sommarbokshäften kan hämtas på biblioteken, men finns även i digitalt format. De allra minsta lämnar in sina häften med teckningar.

Ett av budskapen med Sommarboken är att väcka läslusten men att du som vuxen även är en förebild. Att visa barn att du själv läser böcker, men även högläser för barnen, säger Evelina Breslin.

Ja, det här är verkligen ett sätt att engagera läsandet och få med hela familjen – att göra Sommarboken tillsammans, fyller Jessica Åkerberg i.

Mer information

Sommarboken pågår mellan den 1 juni-31 augusti. Mer information om bland annat öppettider och häften hittar du på bibliotekens hemsida bibliotek.staffanstorp.se/web/arena eller genom att ringa 046- 25 12 65 (Staffanstorps bibliotek) eller 046- 25 15 94 (Hjärup).

Boktips till dig

Bokomslag till StrandläsningStrandläsning – Emily Henry
En romanceförfattare ska spendera sommaren i ett sommarhus hon ärvt och i huset bredvid upptäcker hon att det också bor också en hyllad romanförfattare. De skriver böcker inom olika genrer och utmanar därför varandra under sommaren: January Andrews ska skriva en stor amerikansk roman och Augustus Everett ska skriva en romantisk roman. De är varandras motsatser men också lika. Kommer de att bli förälskade? Den som läser får se.

 

Bokomslag Klimatsmart trädgård.Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet – Susanna Rosén
Nu när både vårsolen och ogräset tittar fram i trädgården passar det perfekt att läsa Susanna Roséns inspirerande bok Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet. I boken finns en massa bra och enkla tips på vad man göra i sin trädgård för att gynna våra livsviktiga pollinerande insekter och samtidigt, på ett miljösmart sätt, skapa sig en vacker trädgård. Läs och njut av vackra bilder.

Bokomslag Skymningstid.Henrik Bromander  – Skymningstid
I ett svenskt 70-tal skildrat med stor detaljrikedom utspelar sig Henrik Bromanders senaste bok. Handlingen kretsar kring en grupp svenska nazister i ett underjordiskt nätverk som förbereder sig för strid. Skräcken för en rysk invasion är påtaglig. Säkerhetspolisen Monika är dom på spåren men blir avbruten i sina spaningar då andra terrorattentat sker. Personporträtten och bakgrundshistorien är tecknade med djup och skicklighet. Det är en fröjd att dyka ned i berättelsen och transporteras tillbaka i tiden. Spännande läsning med koppling till ett stycke svensk nutidshistoria.

 

Bokomslag Resebyrån Främmande världar.Resebyrån Främmande världar av L.D.Lapinski
Bok för barn mellan 9-12 år

Resebyrån Främmande världar är ingen vanlig resebyrå. Nyinflyttade Flick snubblar av misstag in i butiken och får sitt livs överraskning när hon förstår att de hundratals resväskor som butiken är fylld med var och en leder till en annan värld! Allt man behöver göra är att öppna en väska och stiga ner. Resebyråns unge ägare Jonathan förstår att Flick har magiska egenskaper som hon själv inte känner till och tillsammans ger de sig i väg för att leta efter Jonathans försvunna pappa. Men i den magiska staden Femlykta hotar en okänd fara… Detta är en riktigt härlig och spännande läsupplevelse för nio- till tolvåringar som älskar magi och äventyr.

 

Bokomslag Hemma i mitt hus..Hemma i mitt hus av Gabi Frödén
Högläsningsbok för barn från cirka 5 år
I denna vardagsnära kapitelbok får vi under ett år följa Lou. Förutom Lou och hennes pappa får vi i boken även möta alla andra som bor i deras trevåningshus. Boken bjuder på mysig läsning och visar på en fin gemenskap i huset där alla hjälper alla. Under året som går får Lou vara med om mycket glädje, men också saknad och sorg. Boken är, med sitt stora format och många färgglada bilder, en perfekt högläsningsbok från cirka 5 år.

 

Bokomslag Sagotjuven.Sagotjuven – Graham Carter
Bilderbok för barn mellan 3-6 år
Olivia är en liten flicka som älskar böcker och att läsa. Hennes favoritstund på dagen är när hennes pappa läser godnattsaga för henne. Olivia bor på en ö och utanför i havet har en stor gul bläckfick fått nys om böcker och ser så lyckliga människorna på ön blir av dem. Han börjar tjuva åt sig alla böcker han kan från människorna eftersom han vill bli lika lycklig. Till slut finns inga böcker kvar på ön och Olivia ger sig i väg ut på havet för att ta reda på var de finns. Hur ska hon få Sagotjuven att återlämna böckerna till människorna på ön – berättelser tillhör ju faktiskt alla.

Text och bild från: Staffanstorps Aktuellt #3 2021