Kulturpriset till Staffanstorps teaterförening

Fem medlemmar från Staffanstorps teaterförening poserar utanför Konsthallen.

Staffanstorps kommuns kulturpris 2021 tilldelas Staffanstorps teaterförening.

Att gå på konsert eller teater är en hälsofrämjande åtgärd. Vår förening står för en gemenskap som känns livsviktig, inte minst nu under pandemin när det märks så tydligt att det finns en torftighet i samhället som ger upphov till depressioner och meningslöshetskänslor. Här känner vi att vi kan göra en insats, säger Gerti Nilsson, Annalena Asenov, Gerty Lindén Agneta Samefors och ordförande Ronny Öhman.

Staffanstorps teaterförening tillhör Riksteatern och en av dess uppgifter är att ta emot ett urval av Riksteaterns turnerande föreställningar.
Men Staffanstorps teaterförening gör mera än så och den har genom åren betytt oerhört mycket för det levande kulturlivet i Staffanstorp.

1 000 föreställningar

Varje år arrangeras ett 20-tal teaterföreställningar inklusive barnteater, besök av fria teatergrupper samt konserter med kända musikartister. Barnteaterföreställningarna brukar ges i samarbete med biblioteket. Under åren har det genomförts ca 1000 föreställningar på olika spelplatser i kommunen.

Bland artister som bjudits in i teaterföreningens regi kan nämnas Hasse Andersson, Lill Lindfors, Marianne Mörck, Rickard Söderberg, Viktoria Tolstoj, Ulf Masken Andersson, Henrik Widegren.

Även bussresor till teatrar och konserter runt om i Skåne arrangeras samt sommararrangemang, senast i Åstradsgårdens trädgård i samarbete med Staffanstorps Hembygdsförening.

Vi vill också gärna fortsätta skapa evenemang för ungdomar, men ekonomin tillåter inte det för tillfället, konstaterar de.

”En glädje göra andra glada”

Allt arbete utförs helt ideellt. Inga ersättningar utgår för det omfattande jobbet att boka artister, skriva avtal, söka tillstånd, lokalbokning, planering, göra inköp, baka kakor, koka kaffe, sköta serveringen, packa ihpp och städa efteråt..
Som regel serveras kaffe, te, kakor och vin med tilltugg på teaterföreställningarna. Föreningen har ett eget utskänkningstillstånd.

Vi bakar allt själva om vi hinner. Nu ska vi testa att servera mat i januari, när Amiralens storband kommer hit.
Vår betalning är glädjen att se andra glada. Om andra är glada av det vi gör så blir vi glada. Det är vår betalning. Och så får vi såklart uppleva mycket kultur. Det kan också bli en middag eller en landgång en gång om året.

Kulturpriset på 10 000 kr planeras att delas ut på Skånefestivalen den 4 september om smittläget tillåter.

Motiveringen lyder: ”Föreningen har gett kommunen ett fint utbud av teaterföreställningar, även barnteater, konserter, teaterresor, samarbeten med andra föreningar samt kulturupplevelser i social gemenskap.”
Stort Grattis Staffanstorps teaterförening till ett välförtjänt pris!


Det är viktigt att leva väl och inte bara existera. Därför är kultur viktigt. Samtidigt vill vi även bidra till att det händer spännande saker i kommunen, säger eldsjälarna i styrelsen för Staffanstorps teaterförening, fr v ledamoten Gerti Nilsson, vice ordförande Annalena Asenov, kassör Gerty Lindén, sekreterare Agneta Samefors och ordförande Ronny Öhman.

Text och bild: Ivar Sjögren för Staffanstorps Aktuellt, #3 2021