Kulturstipendiet till 12-åriga Matilda

Matilda Gross.

Trots att hon bara är 12 år gammal är hon redan en av Staffanstorps mest kända skådespelare och musikalartister och har hunnit jobba med skådespelare som Johan Rheborg, Marianne Mörck och Björn Gustafsson.
Det är Matilda Gross som får ta emot 2021 års kulturstipendium i Staffanstorps kommun.

Jag blev jättechockad och överraskad när jag fick veta det. Otroligt roligt och fantastiskt, säger Matilda. Jag är väldigt tacksam och glad!
Hennes första stora roll var i Sound of Music på Nöjesteatern 2017 där hon spelade yngsta dottern Gretl von Trapp.

Det var min första roll och första musikal. Sedan har jag spelat huvudrollen i Matilda the musical på Malmö Opera 2019. Det var verkligen jätteroligt och mycket lärorikt, säger hon.

Nu repeterar jag Sound of music igen, fast på Malmö Opera och denna gång spelar jag näst yngsta dottern Marta, berättar Matilda.

För många är Matilda Gross även känd för huvudrollen i filmen Nelly Rapp som gick på bio i höstas. Den spelades in i Göteborg och Kungälv hösten 2019 och där fick hon spela mot både Johan Rheborg, Marianne Mörck och Björn Gustafsson.

De var otroligt snälla och roliga att jobba med och de inspirerade mig mycket. Marianne hade jag jobbat med redan i Matilda the musical, hon är en fantastisk människa. Jag lärde mig jättemycket av att jobba med dem.

Matilda går i vår ut femman på Stanstorpsskolan. Hon är i vanliga fall även aktiv dansare i Malmöflickorna, men gör uppehåll just nu på grund av Sound of music.

Hur hinner du med allt, både skola och skådespeleri samtidigt?

Matilda Gross.

När jag filmade i Göteborg och när det är som mest intensivt med repetitioner på dagtid så gör jag mitt skolarbete på distans. Så det känns bra och jag hinner med, säger Matilda lugnt.
I skolan är musik det ämne hon tycker bäst om.
Ja, musik är roligast, säger hon, men jag gillar också svenska.
Matilda har redan klart sikte på vad hon ska ägna sig åt i vuxen ålder.
– Min dröm är att kombinera musikal, skådespeleri på scen och film. Det är det jag brinner för, säger hon.

Kulturstipendiet på 8 000 kr delas ut på Skånefestivalen i Jakriborg i september.

Jag ska spara prissumman och använda den till utbildning inom dans, sång, teater i framtiden, säger Matilda klokt.

Text och bild: Ivar Sjögren för Staffanstorps Aktuellt, #3, 2021.