Årsrika personer sökes till nyanlända familjer

Kvinna visar ett snäckskal för ett barn.

Arbetsmarknadsförvaltningen i Staffanstorps kommun går i dagarna ut med en förfrågan som distribueras via SPF, Seniorernas pensionärsförening, om det finns några årsrika personer som är intresserade av att ge nyanlända familjer stöttning under deras första tid i Sverige.

Vad betyder då årsrik? Jo, vi söker kontakt med äldre personer, troligtvis pensionärer, som har samlat på sig klokhet genom livserfarenhet och yrkeskunskap från exempelvis ett pedagogiskt, samhälls- eller beteendevetenskapligt yrke.

En guide till nyanlända familjer

Arbetsmarknadsförvaltningen har uppmärksammat ett ökat behov av stöd hos nyanlända och inte minst hos barnfamiljerna. Vi vill därför kunna matcha en familjs behov med en årsriks persons kunskaper för att erbjuda en god introduktion till att leva i Sverige.

Det kan vara allt från att följa med och stötta vid besök hos olika myndigheter, hitta till förskolan eller skolan, hjälpa till med vardagssysslor eller ge stöd i bostaden genom att visa hur sopsortering och vitvaror fungerar, säger Besnik Ismajli, enhetschef för Etablering och vägledning i Staffanstorps kommun.

I samarbete med arbetsmarknadsförvaltningens integrationsteam kommer du vara en guide till en nyanländ familj för att underlätta integrationen till det svenska samhället.

Att komma till ett nytt land kan vara en stor utmaning. Det kan exempelvis vara språk- eller kulturella skillnader, digitala utmaningar i hur du använder en dator, BankID eller betalkort, till att lära sig att hitta i samhället, hur kollektivtrafiken fungerar och allt annat som kan vara nytt och ovant, säger Besnik Ismajli.

Vill du hjälpa till?

Vi erbjuder ett spännande uppdrag för dig som är nyfiken och intresserad av att stötta en nyanländ familj. Det är bra om du har en bakgrund från ett pedagogiskt, samhälls- eller beteendevetenskapligt yrke och har förståelse för att en del människor har lätt för att lära och andra har lite svårare.

Du får betalt av kommunen för ditt engagemang.

Eftersom du kommer arbeta med barnfamiljer kommer utdrag ur belastningsregistret att begäras in.

Välkommen med din intresseanmälan och en kort bakgrundsbeskrivning snarast till besnik.ismajli@staffanstorp.se .

Om du vill veta mer om uppdraget är du välkommen att kontakta Besnik Ismajli via e-post eller på telefon via kommunens växel, 046-25 11 00.