Sommarpratarna från Staffanstorp som förgyller vår sommar

Cornelius Löfmark i grön tröja poserar tillsammans med Jane Tilly.

Här är Staffanstorpstrion som ska förgylla den skånska sommaren för oss när vi ligger i hängmattorna och på stränderna.

Daniel Bengtzzon, ägare och VD för Guldkanalen, radiostationen mitt i centrala Staffanstorp, har knutit till sig två lokalt förankrade stjärnskott, Jane Tilly och Cornelius Löfmark.

Med sommarsändningar varje vardagseftermiddag från gamla brandstationen når de båda programledarna hundratusentals lyssnare i sommar.

Det blir glada tillrop och massor av skön musik hela sommaren, lovar de.
De två nyförvärven har båda stark förankring i Staffanstorp. Jane är dotter till SVT-programledaren och staffanstorparen Bertil Svensson, medan Ystadsfödde Cornelius bor i Hjärup sedan nio år tillbaka med sin familj.

Trion som når hela Skåne med sina sommarprogram i Guldkanalen. Foto Ivar Sjögren Trion som når hela Skåne med sina sommarprogram i Guldkanalen. Foto Ivar Sjögren

Vardagliga ting

Jane är välkänd i radiosammanhang efter många år på olika radiostationer, och dessutom flitigt anlitad reklamspeaker i olika sammanhang. Hon började på Sveriges radio och har under 2000-talet hörts i Favorit, Radio Stella, Mix Megapol, Retro FM och de senaste tre åren i Guldkanalen.

Detta ska bli så kul, säger hon. Jag vill att lyssnarna ska kunna känna igen sig och jag är precis som vilken 48-årig kvinna och ensamstående mamma som helst. Jag tycker mycket om att prata om vardagliga ting, där lyssnaren känner igen sig i pusslet man måste fajtas med.

Sen är det verkligen jättekul att jobba med Cornelius, vi skrattar mycket. Det är bra att vi är så pass olika även om vi har vissa element där vi är ganska lika. Vi gillar till exempel båda att prata trender, mode och inredning.

Jag är väldigt glad för schlagers och Melodifestivalen men har aldrig varit intresserad av historia som Cornelius är. Men jag lär mig något nytt varje dag, skrattar Jane. Vi kompletterar varandra!

Många strängar

Cornelius är skådespelare och underhållare med många strängar på sin lyra. Han är utbildad lärare i bland annat historia vilket lyssnarna lär märka.

Jag gillar att berätta udda historiska händelser och jag gillar onödig och konstig fakta, det är litet av min specialitet, skrattar han.

Många som besökte Skånefestivalen i Jakriborg 2018 fick höra honom framföra ett par versioner av Kal P Dal-låtar tillsammans med Danne Stråheds band Dynamo. Det var ingen slump. Det var Cornelius som skrev manuset till succémusikalen om Kal P Dal som gavs i nära 100 föreställningar på Slakthuset och inför fyra utsålda hus på Malmö arena.

Han hade även rollen som reseledaren Lasse i teateruppsättningen av Sällskapsresan med 127 föreställningar på Chinateatern i Stockholm och på Nöjesteatern i Malmö.

Tretton Lundaspex har det också blivit och många uppdrag för Malmö FF, Redhawks och FC Rosengård som konferencier, intervjuare och pausunderhållare.

Under fotbolls-VM för både herrar och damer var det han som ledde de stora folkfesterna med storbildsvisningar i Folkets park.

Det var otroligt magiskt att stå på taket till Moriskan och underhålla 25 000 människor, säger han.
Två lokalt förankrade radiostjärnor att lyssna på alltså. Och kul lär det blir!
Ratta in Guldkanalen kl 14-19 varje vardag, gott folk, där hittar ni Jane och Cornelius. Hela sommaren!

20 års radiosändning från Staffanstorp

Det var 2002 som Daniel Bengtzzon i Staffanstorp startade sitt bolag DB media AB. Nästa år är det 20-årsjubileum.

Jag gick direkt från mediaprogrammet på gymnasiet till att driva en radiokanal. Men jag hade hållit på med närradio sedan jag var tio och varit diskjockey sedan jag var tolv…

Idag är DB Media ett av Staffanstorps mest framgångsrika företag och Guldkanalen den mest lyssnade fria radiostationen i Skåne. 20 medarbetare är knutna till kanalen. Hälften är programledare och övriga säljare eller tekniker. Guldkanalen sänder dygnet runt.

Vi når 200 000 unika skåningar i veckan. Det är stort för en lokal mediakanal. Vi når nästan hela Skåne idag på de sex-sju frekvenser vi sänder över.  25 – 30 procent av lyssnande sker digitalt vilket börjat ge lyssnare även utomlands. Våra tre starkaste områden utanför Sverige är Spanien, Thailand och USA, tillägger Daniel.

Vi gör i sommar en nysatsning med eftermiddagssändningar fem timmar i sträck fem dagar i veckan hela sommaren. En nyhet i sommar är en tävling som pågår måndag till onsdag och där den slutlige vinnaren tar hem en bil, en Kia Picanto, berättar Daniel.

Här kan du ta in Guldkanalen på FM-bandet:

102,6 Malmö, 106,5 Mellanskåne, 96,3 Mellanskåne, 99,7 Sydskåne, 104,7 Helsingborg, 96,7 Nordvästra Skåne

Text och bild: Ivar Sjögren för Staffanstorps Aktuellt, #3 2021.

Guldkanalen -DB Media AB - är ett av Staffanstorps många framgångsrika företag. Foto Ivar Sjögren