Arkeologiskt fynd skriver om Nordens tidigaste historia

Barntanden som hittades.

Ines Roos Bengtsson var på utflykt till Uppåkra med sin skola sommaren 2019. Under arkeologiskolan som arrangeras på Uppåkra grävde Ines fram en 2 100 år gammal tand. En tand som ändrar vår bild och förståelse för platsen. Det sensationella fyndet är ett bevis för att vi behöver fortsätta satsa på vårt gemensamma kulturarv.

Uppåkra är värdefullt för Sverige, Skåne, Öresundsregionen och för hela norra Europa. De arkeologiska fyndområden i Uppåkra har alla förutsättningar att bli ett centrum för forskare och studenter, men också ett turistmål av högsta rang för både svenska och utländska besökare. Under våren utökade därför Lunds kommun, Staffanstorps kommun och Region Skåne sina anslag till Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

För att vi ska möta framtiden så behöver vi värna om vårt kulturarv. Utveckla, satsa och inte minst bilda våra barn och ungdomar i historien. Därför utökade vi vårt anslag till Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center, säger Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun

Sju gånger större än Birka

Uppåkra är en spännande arkeologisk fyndplats, sju gånger större än Birka. Området har varit bebott i tusen år, fem gånger så länge som Birka. Endast 0,2 procent av det 40 hektar stora området (motsvarande 80 fotbollsplaner) är utgrävt, men har redan resulterat i hisnande 35 000 fynd.

Uppåkra är en av Europas mest spännande platser, ett slags Nordens ”Pompeji”. Om en liten tand kan skriva om historien, då blir man ju nyfiken på vad mer vi kan finna, och vad det kan berätta om vår historia. Det stärker även vår övertygelse om att Uppåkra bör betraktas som en nationell angelägenhet och väcka större engagemang även om det ligger utanför Mälardalen, säger Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center är allmännyttig stiftelse som bildades 2009. Deras arbete har stor betydelse för hela vår region. 

Kontakt:

Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun

Telefon: 0709-35 12 32, christian.sonesson@staffanstorp.se

Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun

Telefon: 046-3595000 philip.sandberg@lund.se

Mer information

För ytterligare information, besök gärna www.uppakra.se, där du kan läsa en intervju och se en film med bland annat Ines Roos Bengtsson och Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet.

Ines Roos Bengtsson i samtal ute i en grönskande trädgård med Sofia Winge. Ines Roos Bengtsson hittade en över 2 000 år gammal tand i Uppåkra. Här i samtal med arkeolog Sofia Winge. Foto: Pressbild