Ta cykeln till Uppåkra i sommar

Personal från Uppåkra arkeologiska sitter på en bänk.

Varför inte ta en cykelutflykt till Uppåkra i sommar! Den 12 juni slår Uppåkra arkeologiska center och Lilla trädgårdscaféet upp sina portar för sommarbesökarna.

Vi ställer inte in, vi ställer om, säger arkeologerna Linda Spanier, Sofia Winge och Elias Astour som i sommar presenterar ett nytt spännande inslag i visningsverksamheten.

Nyheten är en digital upplevelse har tagits fram i samarbete med Elington communications i ett Leaderprojekt. Upplevelsen kommer att testas i sommar.

Det är en VR-lösning (VR = virtual reality) som gör att man med sin egen mobil kan uppleva hur det kan ha sett ut här i Uppåkra under järnåldern, berättar de tre vetenskapspedagogerna.

Det glada gänget som arbetar med den historiska fyndplatsen i Uppåkra föreslår alla staffanstorpsinvånare att åka på ”närutflykt” och besöka det fantastiska Uppåkra. Varför inte ta cykeln!

Det finns väldigt trevliga cykelstråk hit och jag rekommenderar verkligen cykelbanan över Gullåkra via Ädelholm och hit. Det är bara fyra kilometer. Från Hjärup är det ännu närmare, bara ungefär en kilometer.

Det blir en mysig utflykt på cykel för en barnfamilj och så man kan delta i visningarna om man vill, eller bara fika. Vi har en väldigt stor trädgård där Lilla trädgårdscaféet, som drivs av Staffanstorps gästis, öppnar upp 12 juni med trevliga luncher och gott fikabröd.

Coronasäkra visningar

Fyndplatsen i Uppåkra i Staffanstorps kommun är en av norra Europas mest intressanta fornlämningar och ett av Skånes viktigaste historiska besöksmål.

I ett stadsliknande samhälle har här levt människor i över 1 000 år, från mer än 100 år före Kristus fram till slutet av 900-talet då Lund började byggas. Mer än 28 000 fyndföremål i guld, silver och brons vittnar om dess forntida betydelse.

I sommar blir det dels coronasäkrade visningar med markerade avstånd, men även några specialarrangemang planeras, som till exempel after work med historisk ölprovning, kombinerad med visning om historisk ölbryggning. Även en rad seminariegrävningar genomförs i början av sommaren i regi av Lunds universitet som de besökaren kan ta del av som deltar i arkeologernas temavisningar.

Vi har även spännande nyheter inne i besökscentrat som vi jobbar fram under året, men som vi är osäkra på när vi kan presentera på grund av pandemin. Men den den som väntar på något gott…

Öppet på Uppåkra arkoelogiska center:

Onsdagar – söndagar 12/6 – 29/8 öppet kl 10 – 16
Allmänna visningar: 10.30 – 11.30
Temavisning 11.45-12.45
Familjevisning / arkeologiskola 13.15 – 14
Visning på engelska/Guided tour in english 14.45-15-45
Midsommarhelgen stängt 24-26/6

Öppet på Lilla Trädgårdscaféet:
Onsdagar – söndagar utom midsommarhelgen 12/6-29/8 kl 10-16

Text och bild: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt, #3 2021.