Kommunen i topplacering över bästa företagsklimat 

Vy över Staffanstorp.

Staffanstorps kommun behåller sin sjätteplats av 290 kommuner när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i de svenska kommunerna 2021. Kommunen klättrar också upp som nummer två av 33 skånska kommuner jämfört med fjolårets tredjeplats.

Vi jobbar hårt med att skapa ett bra företagsklimat i kommunen. Att vi år efter år håller oss kvar i toppen är ett bevis på att vår strategi är rätt. Det är ett ständigt pågående arbete, men när det uppmärksammas i form av sjätte plats i Sverige, så ger det förstås extra kraft och energi. Rankingresultatet är i sig väldigt glädjande förstås, men ännu mer glädjande är det att få se vad det konkret leder till i form av företagsetableringar och nya jobb i vår kommun”, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

De fem senaste åren har Staffanstorp genomgående raknats bland de tio bästa kommunerna i Sverige.

Svenskt Näringslivs ranking visar en stabil topplacering för Staffanstorp under många år. Det är vi framför allt stolta över, det visar att vårt arbete är utvecklande och fokuserat. I år är det glädjande att många kommuner i Skåne har förbättrats och ger oss större möjligheter i en spännande region. Då är det viktigt att vi fortsätter att förbättra oss hela tiden, om vi vill hålla vår placering, säger Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port Staffanstorp.

Förutsättningarna för att äga, driva och utveckla företag skiljer sig i relativt hög utsträckning mellan landets kommuner. Svenskt näringslivs slutsats är att kommunens roll är stor och kan göra skillnad när det gäller att underlätta eller försvåra för företagen.

I Staffanstorp är näringslivsarbetet förankrat som viktigt rakt igenom hela organisationen på kommunen och bygger den positiva attityd som behövs. Alla vet att utan näringsliv har vi ingen välfärd. Politiker, tjänstemän och inte minst företagarna i kommunen, arbetar ständigt gemensamt för att förbättra möjligheterna för ett växande näringsliv. Jag är stolt över att få arbeta tillsammans med så många engagerade och kompetenta personer som verkligen vill förändra och förbättra, säger Annika Wallin Jalgén.

Sedan 2001 år har Svenskt Näringsliv följt och rankat det lokala företagsklimatet landet runt.  Svenskt Näringslivs kommunranking bygger främst på enkätsvar från drygt 30 000 företagare – men också på statistik från bland annat SCB.

De senaste årens placeringar:

2021: 6:e plats

2020: 6:e plats

2019: 3:e plats

2018: 7:e plats

2017: 8:e plats

Här kan du läsa rankingen i sin helhet: https://www.foretagsklimat.se/