Klart för fibernät på landsbygden

Utbyggnaden av fibernät på landsbygden är redo att påbörjas under hösten. I september stod det klart att tillräckligt många har tackat ja till fibernät för att det ska bli lönsamt att sätta i gång.
”Det är jättebra och jag är supertaggad på att få vara med och genomföra det här, säger Sara Boke Olén, fibernätschef på Staffanstorps fibernät AB.”

För att bli beviljade fullt bredbandsstöd på landsbygden krävs att 78 procent av de 389 erbjudna hushållen tackar ja, men i maj hade endast 56 procent av hushållen valt att teckna avtal. Därför drogs en omfattande informationskampanj i gång. En kampanj som verkar ha gett resultat.

Vi har fått in jättemånga avtal under sommaren, säger Sara Boke Olén.

I dag har cirka 70 procent tackat ja, vilket räcker för att bli beviljade ett visst bredbandsstöd, men andelen ökar allt eftersom fler väljer att ansluta sig. Vad det slutgiltiga stödet landar på är därför omöjligt att säga.

Vi hoppas såklart på att fler vill passa på att ansluta sig och att vi får fullt stöd. Det kommer bli dyrare för dem som vill bygga ut i efterhand.

25 000 kronor kostar det för en bostad att teckna avtal. Samtidigt höjs värdet på bostaden, menar Sara Boke Olén.

Det är en stor utgiftspost, men jag tror att man får igen pengarna vid försäljning. Det gäller att framtidssäkra när mer och mer blir digitalt. Uppkopplingen ska räcka till mycket och klara skolgång och arbete hemifrån.

Att det skulle vara en generationsfråga vem som behöver snabb uppkoppling håller hon inte med om.

Det handlar inte bara om att ha en snabb Netflix-uppkoppling. Det är också något som behövs inom äldrevården till exempel.

Först ut är Mölleberga. Där är detaljprojekteringen, den konkreta planen för hur arbetet ska genomföras, klar. Nästa fas blir att skriva avtal med markägarna där ledningarna ska dras. Detaljprojektering för de övriga områdena Kabbarp/Uppåkra och Bjällerup pågår samtidigt. I september tecknades avtal med nya entreprenören Cablequick.

När beräknas allt vara klart?

Det beror på hur lång tid det tar att skriva markavtal. Några av de som tecknat avtal kommer att ha fiber redan i år, säger Sara Boke Olén.