”Uteklassrum mycket roligare än att vara inomhus!”

- Detta är roligare än att ha lektioner inomhus, säger de entusiastiska förstaklassarna Elsa Fridh, Stina Nyhill och Benjamin Prassl Bali på Hjärups skola

– Det är nån särskild magi med uteklassrum. Det är mycket mer som lek, men vi lär oss ändå. Det är kul för vi gillar att leka.

Elsa Fridh, Stina Nyhill och Benjamin Prassl Bali går alla tre i klass 1 A på Hjärups skola och de älskar att få ha lektioner i skolans nya uteklassrum.
– Vi leker men det är ändå matematik. Detta är mycket roligare än att vara inomhus, säger de tre ettorna entusiastiskt.

Fem invigningar

Den 20 september invigde biträdande rektor Helena Svensson det nya fina uteklassrummet i Hjärups skola, ett viktigt komplement för utomhuspedagogik i en mera lekfull miljö än i det vanliga klassrummet.

– Invigningen skedde klassvis och bandet knöts därför ihop igen och klipptes hela fem gånger, skrattar Johan Witt som är en av två utefritidspedagoger på skolan.
Att ge lektioner i olika slags uteklassrum har blivit en alltmer populär undervisningsform i den svenska skolan. Olika skolor har olika typer av uteklassrum.

Önskelistor

– Hos oss inleddes det hela förra hösten när vår rektor beslutade att göra viktiga satsningar på utepedagogik. Dels att fylla våra utomhusbodar med pedagogiska utelekredskap och dels att utveckla ett uteklassrum, berättar utefritidspedagog Johan Witt och lågstadielärare Cecilia Jensen som ledde projektgruppen kring uteklassrummet
– Alla pedagoger på skolan fick skriva sin egen önskelista på hur uteklassrummet skulle utrustas och sedan beställde vi.
Uteklassrummets utrustning finns till en del målad på marken. En mätsticka från 0-10 meter, en klocka, en 100-ruta med färglagda siffror, en tom 100-rutan, en målad giraff på väggen mot vilken man kan mäta olika sakers höjd samt en alfabetsorm som ringlar sig fram över gården där barnen kan träna alfabetet.
Även en stor världskarta och en whiteboard ingår och i en bod alldeles intill kan pedagogerna hämta allt pedagogikmaterial de behöver till sina utomhuslektioner.

Av Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

 Här undervisar Markus Gruvberger, fritidspedagog, klass 1A i matematik i det nya uteklassrummet.

Här undervisar Markus Gruvberger, fritidspedagog, klass 1A i matematik i det nya uteklassrummet.