Rådhusets förlängda arm i kommunen

Under pandemin är han en av de som varit tvungna att vara på jobbet varje dag. - Det hade varit litet svårt att jobba hemifrån, skrattar han. Mitt jobb kräver att jag är på plats.

I tio år har Krister Johnsson varit kontorsvaktmästare på Staffanstorps kommun. Som Rådhusets förlängda arm ut i verksamheterna är han en av kommunens viktigaste medarbetare.

FAKTA
Namn: Krister Johnsson
Yrke: Kontorsvaktmästare i Staffanstorps rådhus sedan 2011
Ålder: 50
Bor: I Sockerstan
Familj: Hustru, biträdande rektor, och två utflugna barn. Är nybliven morfar.

– Det är skönt att allting börjar gå tillbaka till det normala nu. Det är fullt ös i huset igen, säger han.

Under pandemin är han en av de som varit tvungna att vara på jobbet varje dag.
– Det hade varit litet svårt att jobba hemifrån, skrattar han. Mitt jobb kräver att jag är på plats.
– Jag har gått i mer eller mindre tomma lokaler, kanske har det varit någon enstaka person på varje våning. Det har faktiskt varit litet spöklikt. Men för mig har det ändå varit skönt att ha någonstans att gå.
Varje dag kör han runt i de olika kommundelarna, hämtar och lämnar post, beställer kontorsmaterial, eller utför kopieringsarbeten till tjänstemän och föreningar.
– Min verksamhet har flutit på ungefär som vanligt under pandemin. Posten och kopieringsarbetena är min huvudsyssla. Posten har kommit som den brukar. Den stora skillnaden har varit att det var väldigt litet folk i Rådhuset samt att kopieringsarbetena för föreningslivet upphörde nästan helt.

Hektiska morgnar

Varje arbetsdag börjar klockan 7.30 och varar till klockan 16. Krister börjar med att hissa flaggorna utanför Rådhuset, tar en runda på varje våning, rullar ut de vita papperstunnor som är fulla och kollar så det inte ligger tomma kartonger på våningsplanen. Sedan är det fika.
Därefter bär det iväg till Postnords företagscenter vid Rondellen, sedan postsortering och sen är det dags för postrundan i huset för att dela ut och hämta avgående, både intern och extern post.
– Det är litet hektiskt på morgonkvisten innan det är dags för kommunrundorna, konstaterar han.
Stora rundan körs tre dagar i veckan och går till alla skolor, förskolor och övriga kommunala verksamheter utanför huset samt till företagshuset Kometen samt det gemensamma lönekontoret i Burlöv.
Lilla rundan körs övriga två dagar och går till ett färre antal verksamheter, de flesta i Staffanstorp, men även Hjärups bibliotek som får besök varje dag.
Resten av dagen står framför allt beställningar, faktureringar och kopieringsarbeten på programmet.

Fritt jobb

– Det kan ibland kännas som ett litet ensamt jobb, berättar han. Men det är fritt och det gillar jag, jag sköter min verksamhet mer eller mindre själv. Det bästa är att jag får komma ut och träffa alla trevliga kollegor i de olika verksamheterna.
Krister känner Staffanstorps kommun väl. Han är född och uppvuxen här och har gått på både Hjärups skola och Hagalidskolan.
– Jag har verkligen sett hur kommunen utvecklats och vuxit, säger han.
Han bodde tidigare i Jakriborg, men flyttade i maj i år till Sockerstan tillsammans med sin hustru.
– Vi bor på sjunde våningen, säger han. Det är fantastiskt. Vi har utsikt över hela Staffanstorp.

Text och bild. Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt