Tobak

Tobaksplantor Foto: Sven Hansen By: flickr.com

Tobaksrökning och passiv rökning utgör en mycket stor hälsorisk. Tobakslagen begränsar rökning i vissa lokaler och utrymmen och på vissa områden utomhus. Miljöer som enligt tobakslagen ska vara rökfria är till exempel skolor, lokaler för barnomsorg och hälso- och sjukvård, hotell, restauranger och andra lokaler som allmänheten har tillträde till. Det är Socialnämnden som har ansvar för tillsynen av rökfria miljöer.

Alla restauranger och serveringsställen inomhus ska vara helt rökfria. Det finns möjlighet att inrätta särskilda rökrum. Omsorgen om personalens hälsa är den främsta orsaken till rökförbudet.

Villkor för rökrum

Rökrummet får inte vara större än 25 procent av lokalens yta, men det ska vara minst 8 kvadratmeter. I lokalens yta ingår alla utrymmen som är tillgängliga för gästerna, även biytor som spelutrymmen. I rökrum får ingen annan verksamhet än tobaksrökning ske som servering, spel eller underhållning och gäster får inte heller ta in mat eller dryck.
Det måste vara ett rum med dörrar och ligga så att gästerna har tillträde till resten av lokalerna utan att passera genom rökrummet. Eftersom personal måste ha uppsikt över rökrummet kan det vara lämpligt med glaspartier och det ska ha separat ventilation så att tobaksröken inte påverkar resten av lokalen.

Tobaksrökning på uteserveringar

Rökförbud gäller på en uteservering om 50 procent eller mer av den totala vägg- och takytan är tillsluten. Som vägg och tak räknas ytor som inte vetter mot den permanenta serveringslokalen. Kraven gäller oavsett material i väggar och tak t.ex. glas, tältduk, markisväv mm. En förutsättning för att rökning kan tillåtas är att det inte tränger in rök i den permanenta serveringslokalen.

Tillsyn tobak

Socialnämnden har som tillsynsansvar att kontrollera att åldersgränsen, 18 år, för tobaksförsäljning efterlevs, kontroll av egentillsynsprogram, märkning av tobaksvaror, åldersskyltar och reklam, samt att styckvis försäljning av cigaretter inte förekommer. Den som planerar att börja sälja tobak ska anmäla detta i förväg hos kommunen där försäljningen ska ske. Vid tillsyn ska ansvarig kunna visa upp kopia på anmälan samt på egentillsynsprogram.

Avgift

Tillsynsavgiften för att sälja tobak är 500 kr per år.

Nikotinläkemedelshantering

Här kan du ladda ner en blankett, som läkemedelsverket tagit fram, för anmälan om försäljning av nikotinläkemedel. OBS! Ni måste logga in med hjälp av en e-legitimation. Blanketten för nerladdning.

Länk till nikotinläkemedelssidan.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Tobak

 1. Är det inte kommunens policy att ha en rökfri skola? Tydligen är det inte så i Kometskolan i alla fall. Här sitter ungdomarna på trappan och trottoaren utanför skolan vid Järnvägsgatan och röker, och drivor med fimpar och tomma cigarettaskar som skräpar ner.

  1. Hej Eva!
   Det är kommunens intention att ha en rökfri skola. Vi jobbar aktivt med detta på Kometskolan. Tydligen behöver jag ta en runda till i denna fråga. Tack för din uppmärksamhet.
   Niklas Massoudi, rektor, Kometskolan


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »