Skolbarnen tog det historiska första spadtaget

Historiska skolbarn Foto: Henrik Lethin

Ett 40-tal skolbarn i Hjärup blev historiska när de på onsdagen glatt stormade en stor grushög och tog första spadtaget till den nya Uppåkraskolan.

Första grävskopetaget togs direkt därefter av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

– Detta är första gången som vi tillsammans med två aktörer, Skanska och Hemsö, skapar det som blir framtidens lärmiljö, sa Christian Sonesson innan han äntrade grävskopan.

På plats fanns förutom ett 60-tal representanter för Staffanstorps kommun samt de båda byggföretagen Skanska och Hemsö, även två klasser från Hjärups Montessoriskola som spontant anslutit till övriga sällskapet när det var dags för första spadtaget.

– Vad roligt att ni barn kommit hit med era spadar, ni har förtjänat att ta första spadtaget innan vi vuxna tar vårt, sa Christian Sonesson.

Given signal!

På en given signal stormade de 40 skolbarnen grushögen med sina små spadar och började gräva för glatta livet.

–Vi har utedag varje onsdag och idag visste vi att detta skulle ske, så vi sa till barnen att idag ska vi inte gå till en lekplats utan vi ska gå till en byggarbetsplats. Alla barnen ska gå här i den nya skolan när den står klar 2016, så detta är deras första besök vid den nya skolan, säger Montessorilärare Daniela Netzer.

Vi frågade barnen om det var kul att ta första spadtaget: – Jaaaa, utbrast de historiska skolbarnen i kör och viftade glatt med sina spadar.

Klar hösten 2016

Hjärup växer starkt och det är framför allt barnfamiljer som flyttar in.
Idag används extra paviljonger vid Hjärups skola för att alla skolklasser ska få plats.

Den nya Uppåkraskolan och idrottshallen byggs på ett 19 000 kvm stort område och gränsar direkt till fotbollsanläggningen Uppåkravallen och den planerade Hjärups park.

Hösten 2016 ska den nya skolan stå klar. Den blir 8 700 kvm stor och två våningar hög med tillhörande fullskalig idrottshall.

Den nya skolan kommer ha elever från förskoleklass upp till årskurs 6 med möjlighet att i framtiden utökas med årskurserna 7-9 och förskola om behov finnes.

Den nya idrottshallen blir fullskalig med åskådarläktare med plats för 350 personer och kan användas även för större sporter på kvällstid. Den blir därmed ännu ett tillskott för föreningslivet i Hjärup.

Text: Ivar Sjögren. Foto: Henrik Lethin