Sjundeklassare får säkerhetsutbildning

Elever på Hjärupslundsskolan. Foto och licens: Åsa Siller

Torsdag och fredag 4 och 5 juni ska alla sjundeklassare i Staffanstorps kommun genomgå en säkerhetsutbildning.

– Under Trygghetsdagarna samarbetar en lång rad av kommunens olika verksamheter för att gemensamt skapa ett tryggare Staffanstorp. Skolan, förebyggandeenheten, Räddningstjänsten, kultur & fritid samt polisen i Staffanstorp har alla bidragit, berättar analysstrateg Patrik Runesson på Staffanstorps kommun.

Bland de olika ämnen som tas upp finns ”e du uppkopplad –hur säker är jag på nätet för mig själv och andra”, värderingsövningar kring brott och konsekvens, ”jag tycker, jag känner, jag mår” där eleverna får behandla påståenden som; är det viktigt att få respekt, får man lov att vara taskig om man bara skämtar, känner jag mig stressad av skolan, är det okej att killar sminkar sig, vågar jag säga nej till mina kompisar, har människor lika värde, är det okej att må dåligt ibland, och mycket annat.

Även brandsäkerhet, släckövningar, vattensäkerhet och en övning kring man agerar och utrymmer ett diskotek om det börjar brinna, ingår i säkerhetsutbildningen.

De olika passen är 35 minuter långa och säkerhetsdagarna startar kl. 8.30 och pågår hela dagen. Utbildningen ges på Bråhögsskolan under två dagar till elever från Hjärupslundsskolan, Baldersskolan och Hagalidskolan.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt