Ansökan till förskola eller familjedaghem

Händer. Foto: Gunilla Edman

Du ansöker om plats i barnomsorgen direkt via e-tjänsten Mina Sidor. Här kan ansöka till både kommunala och fristående förskolor. I ansökan kommer du att få rangordna tre alternativ. Om du har valt minst en kommunal förskola bland dina alternativ är kommunen skyldig att erbjuda en plats i en kommunal förskola inom fyra månader. Det kan dock bli erbjudande på annan förskola än de du önskat.Tänk på att en ansökan ska göras senast fyra månader, men tidigast åtta månader innan du behöver barnomsorgsplats.

På väg att flytta till Staffanstorp?

Bor du utanför kommunen och tänker flytta till Staffanstorp kan du ansöka om plats i förskola för ditt barn. Du ansöker via Mina sidor men gör ansökan utan att logga in med BankID. När du vet din nya bostadsadress behöver du komplettera din ansökan med en kopia (foto) på hyres-/köpekontrakt eller annat dokument som styrker att ni är på väg att flytta till Staffanstorp och maila det till: utbildning@staffanstorp.se

 

Det finns ett antal förskolor i Staffanstorps kommun, både kommunala och fristående. När du ansöker om barnomsorg är det viktigt att du tar del av de riktlinjer som gäller. Tänk också på att kontrollera kösituationen på de förskolor du är intresserad av. Om du vill besöka någon förskola, hör av dig direkt till den. Ni kan jämföra våra förskolor utifrån vårdnadshavares nöjdhet här!

Syskonförtur tillämpas, vilket innebär att syskon prioriteras till den förskola eller det familjedaghem där äldre syskon har sin placering. Detta under förutsättning att barn som har tidigare ansökningsdatum fått annat erbjudande.

Uppsägning av plats

Uppsägning av plats inom förskola/fritidshem ska göras två månader innan placering upphör. Om uppsägningen görs till och med den 15:e beräknas uppsägningstiden till den 15:e två månader senare. Görs uppsägningen senare i månaden beräknas uppsägningstiden till den sista dagen i månaden två månader senare.

 Dataskyddsförordningen (GDPR)

Information  ang. behandling av personuppgifter

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

19 kommentarer till Ansökan till förskola eller familjedaghem

 1. Vi önskar att byta förskola inom Hjärup. Hanteras en sådan ansökan annorlunda i kön jmf med nyansökan? Går det någonstans att utläsa vilken förskola som har flest på kö? Detta för att kunna bedöma om det är ”lönt” att söka om ny (gäller barn med ca 1,5 år kvar på förskolan).

  1. Hej Åsa!
   Kontakta de kommunala förskolornas administratör, Lotta Fransson 046-251109 lotta.fransson@staffanstorp.se
   angående din fråga.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Utbildningsförvaltningen

 2. Vi står inför val av förskola till HT 2019 till vårt då tvååriga barn. Vi har fått bäst intryck av tre fristående förskolor, men vad skulle hända om man inte får plats på någon av dessa när beskedet kommer i juni? Då är det bara två månader kvar till tänkt inskolning. Får man bita i det sura äpplet då eller har man ändå möjlighet till kommunal förskoleplats om det inte är ett alternativ att vara föräldraledig längre?

 3. Hej
  Hur man kan klaga på förskola ? mitt barn mår inte bra och vi försöka och prata med personal med det har blivit värre inte bättre .

  1. Hej,
   Har ni synpunkter så kontakta i första hand förskolechefen där ert barn går i förskola. Om ni inte är nöjda så långt så kontakta utbildningschefen om det gäller en kommunal förskola, eller ansvarig i den fristående verksamheten. Ni kan också kontakta skolinspektionen.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 4. Hejsan,

  Kan man redan nu meddela att man vill säga upp sin plats vid ett visst datum, till exempel 14e maj ?
  Eller måste jag vänta till just då?

  MVH
  Thomas

  1. Hej Thomas

   Man har två månaders uppsägningstid och uppsägning sker via webbtjänsten ”mina sidor” som du hittar här på hemsidan, du kan även följa denna länk!
   https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/forskola/e-tjanst-for-forskola-familjedaghem-och-fritidshem/

   Vänligen,
   Eva Mellberg
   Avdelningschef förskola

 5. Hejsan,

  Kan man redan nu meddela att man vill säga upp sin plats vid ett visst datum, till exempel 14e maj?
  Eller måste jag vänta till just då ?

  MVH
  Thomas

 6. Hejsan,

  Kan man redan nu meddela att man vill säga upp sin plats vid ett visst datum, till exempel 14e maj?
  Eller måste jag vänta till just då?

  MVH
  Thomas

 7. Hejsan!

  Vi har ansökt om plats till vårt första barn. Vet inte hur långt innan man får besked om plats blir tillgänglig?
  Just nu står vi i kö på alla alternativ, men vi vill inte att han ska börja förrän 2/1-18, så än så länge är det lugnt. Men hur långt innan planerad förskolestart brukar man kunna få ett besked?

  Med vänlig hälsning, Hampus

  1. Hej Hampus!

   Det kan variera något vad gäller svarstiden på ansökan beroende på hur många barn som står i kö till de respektive förskolorna. Vi har idag 2 månaders uppsägningstid på våra platser, varför vi aldrig riktigt säker kan säga hur det ser ut med tillgängligheten förrän två månader innan önskat placeringsdatum. Vill du veta hur det ser ut på just de alternativ ni har valt vill jag be er kontakta Lotta Fransson, förskoleadministratör, på 046-251109 för de kommunala förskolorna, och Förskolecheferna för de respektive privata alternativen.

   Hälsningar,

   Eva Mellberg
   Avdelningschef förskola

 8. Hej,
  Hörde att ”syskonförtur” inte tillämpas i Staffanstorp då jag ringde och pratade med ansvariga som har hand om förskoleärenden på nummer 046-251100
  Men på er sida:https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/forskola/ansokan-om-plats-pa-forskola/
  Så står det att detta tillämpas.
  Syskonförtur tillämpas, vilket innebär att syskon prioriteras till den förskola eller det familjedaghem där äldre syskon har sin placering. Detta under förutsättning att barn som har tidigare ansökningsdatum fått annat erbjudande.
  Hur är de egentligen? Ifall det är så att ni inte tillämpar detta så ska ni inte annonsera detta!
  Mvh Richard.

  1. Hej Richard

   Vi tillämpar syskonförtur i de fall då det finns två barn med samma sökkriterier men enbart en plats, då går platsen till det barn som har syskon på förskolan i första hand.

   Hälsningar,

   Eva Mellberg
   Avdelningschef förskola

 9. Hej,
  Vi kommer att flytta till Hjärup i Januari 2018. Hur ställer vi våra barn (2 och 4) i kö till förskoleplats redan nu (bor i Malmö för tillfället)

  Mvh,
  Peter

  1. Hej

   I Staffanstorp använder vi ”Mina sidor” för att ställa i kö till förskola och fritidshem. Tidigast 6 månader innan man behöver en plats kan man ställa sig i kö. Har du fler frågor är du välkommen att kontakta Lotta Fransson på telefon 046-251109.

   mvh
   Eva Mellberg
   Avdelningschef förskola

   1. Hej!

    I informationen ovan står att man tidigast kan ställa barnet i kö 8 månader innan. Vilket gäller – 8 eller 6 månader?

    Mvh Tina

    1. Hej Tina

     Tack för din fråga!
     I vårt system kan man ställa sitt barn i kö tilll förskola tidigast 8 månader före behovsdatum.

     hälsningar,

     Eva Mellberg
     Avdelningschef förskola

 10. Hej,
  När kommer man att kunna logga in på mina sidor med e- legitimation ?

  Med vänlig hälsning,

  Terese

  1. Hej Terese!

   Det har uppstått vissa problem med överflyttningar av uppgifter från Dexter, men systemleverantörerna tror att det ska vara löst så att vi kan öppna upp Mina sidor under dagen eller morgondagen.

   hälsningar,

   Eva Mellberg
   Utbildningsstrateg