Fritidshem

Fritidshem är en verksamhet som sker inom grundskolans ram efter skoltidens slut och på loven för barn i förskoleklass och grundskola. Det kan vara fritidshem, familjedaghem eller fritidsklubb och det finns både kommunal och fristående fritidshem. Barn till och med tolv års ålder har rätt till fritidshem. Omsorgen är avgiftsbelagd.

Ni som gjort skolval till förskoleklass ht 2017, har kunnat söka fritidhemsplats när ni gjorde skolvalet. Detta kan ni i så fall se när ni loggar in på ”mina sidor”. Ni behöver då inte göra en ny ansökan. Har ni ytterligare frågor kring fritidshemsansökan, var vänlig kontakta skoladministratören på den berörda skolan. Överflyttningen från förskola till fritidshem på skola sker tidigast den 16 augusti.

Våra fritidshem är integrerade i skolverksamheten och genom att erbjuda skapande arbete, lek och olika aktiviteter utgör de ett viktigt komplement till skolan.

Tillämpningsanvisningar/information om fritidshemsverksamheten

Från 1 juli 2015 gäller dessa tillämpningsanvisningar för fritidshem. Här kan du läsa om regler för ansökan,öppettider, föräldraavgifter med mera. Tillämpningsanvisningar för fritidshem

Öppettider

Skolbarnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag. Maxtiden i kommunens fritidshem är mellan klockan 6.30 och 18.30.

Enligt skollagen ska kommuner sträva efter att erbjuda barnomsorg under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds. Vårdnadshavare som har behov av barnomsorg på obekväm arbetstid kan kontakta Eva Mellberg.

Länkar till kommunala fritidshem

Länkar till fristående fritidshem

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

20 kommentarer till Fritidshem

 1. Hej. Jag undrar när eller om fritidsverksamheten på Stanstorpsskolan är stängd under sommaren?

  1. Hej Pernilla!
   Vi erbjuder fritidsverksamhet under hela sommaren. Däremot kan en eller ett par skolor slå ihop sina verksamheter under några veckor när det är väldigt få barn på plats. Vilka veckor detta kan bli aktuellt vet vi först när alla vårdnadshavare lämnat in sina sommarscheman till respektive fritidshem. När denna sammanställning är klar kommer skolorna informera om hur planeringen ser ut på just ert fritidshem.
   Vänligen
   Maria Kvist, Staffanstorps kommun

   1. Hej och tack för svar! Då vet vi det! Mvh Pernilla

 2. Hej!

  Vilken uppsägningstid på fritids gäller om man blir arbetslös? Är det omgående eller gäller de 2 månaderna även om man förlorar jobbet?

  MVH
  Hans

  1. Hej Hans, vi ska gå igenom tillämpningsanvisningarna på måndag och återkommer med svar angående din fråga.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin

 3. Hej
  Jag har för mig att Balderskolans fritids är stängt ett par dar v 33, 34, men hittar ingen information om det nånstans? Mvh Ulrica

  1. Hej Ulrica!
   Jag håller på att undersöka din fråga och har lämnat ett meddelande för att bli uppringd, hoppas kunna återkomma med ett svar. Du når Balders fritids på telefon: 046-251381 (Lilla fritids) , 046-251624 (Stora fritids).
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

  2. Hej Ulrica!
   Balders fritids har stängt 12 och 13 augusti. Information om detta har gått ut till alla föräldrar och lagts ut i V-klass.
   Vänligen Anne Björcke Nilsson, Staffanstorps kommun

 4. Läste att ni i Staffanstorp ska ha föreläsning med Olof Jonsson den 13/8,Rastaktivisterna. Kan ni ta emot någon extra utifrån som är intresserad? Undrar Marie på fritids i Strövelstorp,Ängelholm. Vem ska jag i såfall kontakta?

  1. Hej Marie, denna föreläsning har vi på Barn och utbildning inte fått någon information om. Vi har tagit kontakt med alla kommunala skolor för att få besked och återkommer till dig när detta har kommit.
   Glad midsommar
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning
   Staffanstorps kommun

   1. Jätte glad att få ett svar.Ser mycket fram emot nästa svar.
    Marie

    1. Hej!
     Vi känner tyvärr, trots efterforskningar, inte till den föreläsning du nämner och kan därför inte hänvisa dig vidare.

     Trevlig sommar!
     Jens Jording
     Utbildningsstrateg

 5. Hejsan
  Min dotter ska börja på Stanstorp till hösten och jag ska fylla i ansökan om fritidsplats.
  Men nu är det så att jag ska endast ansöka om och betala för fredag jämn vecka och mån-tors ojämn vecka då jag har delad vårdnad om min dotter med byte på fredagar. Jag ansöker om heltid (varannan vecka)på fritis då jag jobbar mellan 07-16.15.
  Hur många timmar ska jag skriva per/vecka och hur blir då kostnaden??

  Mvh / Mikael

  1. Hej Mikael! Kontakta Ingrid Hansson på telefonnummer 046-251475 eller mail ingrid.e.hansson@staffanstorp.se angående delad faktura och kostnad.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Staffanstorps kommun

 6. Hej!
  jag förstår inte poängen med att säga upp fritids både på Dexter och sen på blankett? Varför kan det inte räcka att göra det i Dexter? Känns ju totalt meningslöst att göra det där när man ändå ska hålla på med papper. Hur gör vi som inte har skrivare? Jag kan inte skriva ut dessa blanketter.

  Emma

  1. Hej Emma!
   På medborgarkontoret finns det möjlighet att skriva ut dessa blanketter för uppsägning av barnomsorgsplats. Du kan också få hjälp med detta på barnets förskola. Det är viktigt att du avslutar platsen så att det blir rätt med debiteringen från oss.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Handläggare
   Barn och Utbildning

 7. Hej! Med tanke på Vklass och Dexter. Ska de bli konvertibla med varandra eller ska kommunen köra båda? Skulle vara skönt att göra fritids schema, uppsägningar och allt i Vklass.

  1. Hej Therese!I vårt mål är det att göra det så enkelt som möjligt för er föräldrar men i dagsläget
   måste vi använda två olika system.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Handläggare
   Barn och Utbildning

 8. Hej!
  Jag funderar på att läsa en distanskurs under min föräldraledighet, då mitt äldre barn börjar 1:a klass. Hur är reglerna då? Har mitt barn rätt till sin plats på fritids? Vad händer om man inte klarar kursen, eller upptäcker att man inte hinner? Har storleken på kursen betydelse?

  1. Hej Therese!
   Vänligen kontakta Sibyl Berglund på telefonnummer 046-251249 eftersom din fråga inte är helt enkel att svara på och vi behöver fler uppgifter i ditt ärende.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin