Matsedel för skola och fritids

Skolmat. Foto och licens: Åsa SIller

Bra mat i skolan

Vårt mål är att i en lugn, trygg och trevlig miljö servera välsmakande, näringsriktiga och varierande måltider som främjar hälsan och är miljömässigt hållbara.

Måltiden ska stimulera till goda matvanor som har stor betydelse för hälsan.
Äter du skollunch mår du bra, orkar mer och lär dig bättre.

I skolan serveras lunch med tillhörande salladsbuffé, bröd, lättmjölk och vatten.
Vi erbjuder även våra elever ett lakto-ovo vegetariskt alternativ varje dag.
Lunchen ska ge cirka 30 % av dagens energi- och näringsbehov.
För de elever som vistas på fritidshem serveras även frukost och mellanmål.

Du hittar våra skolrestauranger genom att klicka här!

Skolmatsedel F-9

Nu har vi en gemensam skolmatsedel för samtliga årskurser.

Klicka på pilen efter maträtten för att se en bild.
Med reservation för eventuella förändringar.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

113 kommentarer till Matsedel för skola och fritids

 1. Idag så var det pasta med ost och kycklingsås men jag undrar varför ni inte har pasta med ost och skinksås längre vilket var min personliga favorit.

 2. Hej, Blodkorven i fredags var riktigt hård. Nästan omöjlig att skära igenom. Kändes mer sim svartmålad betong än blodkorv. Hoppas att ni fixar detta. Det var troligen inte bara detta problem på hjärupslundsskolan.

  MVH/
  Oscar

  1. Hej Oscar!

   Tack för din synpunkt.

   I fredags provade vi en ny blodkorv i några av våra restauranger, bland annat på Hjärupslundsskolan. Blodkorven blev precis som du skriver, väldigt torr och vi kommer därför att gå tillbaka till den blodkorven som vi haft tidigare vid nästa servering.
   Om du har synpunkter på maten så tala gärna om det för kockarna i köket direkt så har vi större möjlighet att rätta till fel direkt.

   Med vänlig hälsning

   Markus
   Kostchef
   Staffanstorps kommun

 3. Hej!
  Jag undrar också varför hade ni igår bara vegetarisk alternativ till lunch? Det är ok att ha ett vegetarisk alternativ till de som vill äta det, men alla vill inte ha det och då ska det finnas ett alternativ med kött också.
  När barnen inte äter någon lunch på grund av det, då uppfyller ni inte ert mål att barnen ska må bra, orka mer och lära sig bättre.

  Mvh
  Ursula

 4. Idag var det bara vegetariskt. Jag känner att de som vill äta vegetariskt ska äta vegetariskt. Men de som inte vill det ska få äta kött. Schnitzeln var inte alls god. Jag gillar den vanliga. Kan ni ta bort ” vegetariska dagar” och ha det som vanligt. En maträtt med kött och en som är vegetarisk. Då får alla det dom vill ha! 🙂

  1. Hej Johan

   Tack för din synpunkt!

   Vid planering av måltider inom skola och förskola utgår vi ifrån den Kostpolicy som kommunen har satt upp.
   Som ett av målen i Kostpolicyn står att andelen kött ska minskas. Men självklart ska alla maträtter vi serverar vara goda och uppskattade av våra matgäster oavsett om rätten innehåller kött, fisk, fågel eller är vegetarisk.

   Mvh
   Markus

 5. Min kompis fick mögel i sitt bröd. Och jag har hört att det är ganska många som fått det. Bland annat jag. Vill bara veta varför det blitt så. Alltså jag vet att det blir mögligt när det blir gammalt men varför får man det?

 6. Jag är en elev på Baldersskolan som har hittat 3 hårstrån under 2 veckor och på 3 olika dagar, igår hitta min klasskompis hår i sin mat och idag hitta en annan elev mögel på pita brödet alla händelser har vi visat det till vår mentor och mattanten blir bara arg när man säger det jag undrar bara om ni kan göra något åt detta?

  1. Hej Anders!

   Jag kan bara be om ursäkt när det gäller pitabrödet och det är sådant som egentligen inte får förkomma. Jag gick igenom de sista förpackningarna som ni hade fått av och förmodligen har det varit ett hål eller något liknande som har gjort att det har kommit in luft i förpackningen för precis alla hade blivit angripna. Ingen av de andra förpackningarna hade blivit angripna så ni har tyvärr haft maximal otur. Mattanten kommer att vara gladare framöver det kan jag som ”matgubbe” garantera er.

   Med vänlig hälsning

   Joakim Borglin
   köksansvarig Baldersskolan

 7. Är det någon särskild anledning till att kosten blivit ensidig istället för som tidigare, varierande? Förra veckan var det kyckling hela veckan och nu potatis

  1. Hej Sofie.

   Tack för din fråga!

   När vi planerar våra menyer så eftersträvar vi precis som tidigare att erbjuda ett varierat utbud. Innan menyerna är fastställda så skickas dom ut till samtliga kök för korrekturläsning och synpunkter innan dom publiceras. Trots detta så kan det bli rätter som hamnar för nära varandra eller tillbehör som upprepas för ofta.

   Med vänlig hälsning
   Markus

   1. Hej Markus,
    Precis som Sofie reagerar jag på saknaden av variation… Jag förstår att det kan bli något miss ibland som du skriver, men jag kan bara konstatera att det serveras väldigt mycket potatis (varje dag för 2 veckor sedan, 3 gånger i rad denna vecka och igen 3 gånger nästa vecka), så jag undrar vad ni gör åt saken?
    Det är inte särskilt kul för barn som inte gillar potatis, och jag tycker dessutom att det är viktigt att erbjuda barn en varierad och balanserad kost!

 8. Vi ska få tillbaka efterrätterna

   1. Tycker jag med.

 9. Men var kan man se matsedeln för kommande vecka? Mashie-appen finns inte längre att ladda ner. Det är ju inte jättekul för barnen att komma hem och inse att det är samma rätt som serveras på kvällen som de tidigare samma dag ätit i skolan. 🙁

  1. Hej Maria.

   Mashie finns sedan en tid tillbaka endast som webbapp. Följ länken nedan för mer information.
   https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/grundskola/matsedel/skolmatsedeln-i-mobilen/

   Du kan också välja att skriva ut matsedel från menyn ovan. Tryck på de tre vertikala strecken uppe i högra hörnet på menyn för att välja hur många veckors meny du vill skriva ut. För tillfället finns menyer publicerade till och med vecka 24.

   Ett annat tips är att prenumerera på matsedeln via din kalender, hur du gör det står också i länken ovan.

   Hoppas mina svar hjälper dig, annars är du välkommen att höra av dig igen.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 10. Varje söndag planerar jag maten för kommande vecka men nu är det svårt – var hittar jag matsedeln? Mashie är ni inte med i längre, på denna sidan visas innevarande vecka o dessutom kan du inte läsa fredagens meny pga text som ligger över varandra

  1. Hej Sofi

   Se mitt svar ovan gällande matsedel och hur du hittar den. Problemet med att texten blir oläslig kommer jag be vår webbansvarige att titta på. Problemet verkar bara finnas när man besöker vår hemsida via mobil eller läsplatta.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 11. Hej. Skulle ni kunna lägga till näringsvärden i era maträtter? Eftersom det blir svårt att äta nyttigt när man inte vet till exempel hur mycket kolhydrater eller socker maten innehåller.

  1. Hej Elias!
   Vi har valt att inte lägga in näringsvärden till våra maträtter då det innebär mycket administration. När vi planerar maträtter och matsedlar utgår vi från Livsmedelsverkets rekommendationer.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 12. Våra barn är väldigt nöjda med maten som serveras! Som förälder tycker jag det är toppen att ni satsar mer på vegetariska alternativ och ett stort önskemål vore att ej servera korv över huvudtaget. Det finns så mycket mat som är bättre än det för våra barn!
  Undrar även över veckomatsedeln som visades i Mashie-appen, den verkar vara borta. Synd, för den var verkligen toppen!
  /Louise

  1. barn behöver också protein
   Mer korv, mer kött, mindre vegetariskt

   1. Så din teori är att vegetarisk mat inte innehåller protein, intressant! Vad baserar du det på?

  2. Hej Louise!
   Vad kul att höra att dina barn är nöjda med maten vi serverar och att du uppskattar vår satsning på fler och bra vegetariska rätter.
   Korvrätter är oftast väldigt populära och därför vill vi inte ta bort korv från matsedeln. Vi väljer dock korv med högre köttinnehåll och bättre fettsammansättning.
   Appen med matsedeln finns fortfarande kvar, men vi har gjort en uppdatering och det är möjligt att du måste söka ”din” skola på nytt och lägga den som favorit.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

   1. Jo jag förstår att de är populära, har själv 3 barn som älskar korv. Ur hälsosynpunkt, hur bra är detta för barnen? Jag förstår att ni gör så gott ni kan och menar inte att allt måste vara jättenyttigt eller vegetariskt utan det jag menar är att det finns så mycket annan mat som näringsmässigt och hälsomässigt är bättre än just korv.

    1. Vad är det för fel på korv? Jag har alltid gillat korv och fattar inte attackerna mot denna fantastiska maträtt på sistone. Jag tycker att man inte alltid ska fokusera på nyttiga maträtter och dylikt när man istället kan leva livet och äta det man gillar. Om man vill bry sig, gör det, men dra inte ner oss andra för att ni vill att våra barn ska äta nyttigare.

   2. Vi ska lära nästa generation att äta nyttig mat och inte skärpmat/cancerframkallande mat! Ska ni börja med chip och godis då det är väldigt populärt? Minska ner korven till en gång i månaden tack! Hoppas du som kostchef kan vara förebild för nyttig mat!

  3. Jag vill ha min körv och min efterrätt.

 13. Hej!
  Varför kan man inte redan idag se matsedeln för idag, man kan aldrig se den en vecka i förväg heller, eller ligger den på någon annan sida? Mina barn upplever att maten har blivit sämre,har hört fler som klagat, numera konstiga rätter emellanåt som nästan ingen äter eller som dom aldrig haft innan , borta är dom goda vanliga som barnen älskar. Man kanske inte ska bolla med förändring av matsedeln för mkt, inte meningen att förändringen ska leda till att dom äter enbart knäckebröd istället.

 14. Det är något fel på er matsedels sida tex idag fredag blandas det ihop med annan text så man inte kan läsa vad som serveras idag.

  Vi har även fått massor av klagomål över att maten blivit sämre. Att barnen i skolan inte tycker om det. Att den nya chefen har ändrat massor. Eleverna tycker det blivit sämre. Vi hoppas verkligen att ni lyssnar på eleverna då dom nu väljer att gå hungriga i stället för att äta maten.

  Mvh Maggi

  1. Hej Maggi!
   Tack för din synpunkt.
   Vi har haft lite tekniska problem med vår webbmatsedel under förra veckan men detta ska nu vara löst. Vi arbetar ständigt med att höja kvalitén och nöjdheten på de måltider som vi serverar. För att veta vad våra gäster tycker har vi därför sedan årsskiftet satt in terminaler i samtliga skolrestauranger där eleverna varje dag får tycka till om hur maten smakade. För mars månad fick vi in mer än 53 000 svar och där 69% svarade positivt på frågan ”Smakade maten bra idag?”.
   De rätter som får höga betyg serverar vi oftare och de rätter som får lägre betyg görs om eller plockas bort från framtida menyer.
   Med vänlig hälsning Markus Östling, kostchef, Staffanstorps kommun

 15. Hej, idag är det soppa men när jag kommer in i salen ser Tom kha gai (kycklingsoppa med smak av kokos, lime, ingefära mm) och jag går fram och tittar ner i soppskålen inga nudlar! och det ser ut som om någon har ”spytt” i soppan, dom hade lagt i ris i soppan RIS min favorit soppa är borta… Först tar ni våra efterrätt och sen ändrar ni våra soppor vad är det som händer?!

  1. Hej Jakob!
   Tack för dina synpunkter.
   Vi arbetar ständigt med att uppdatera våra recept och matsedlar.

   Med vänlig hälsning
   Carina Kock

   1. Men kommer ni att ha ris istället för nudlar?

 16. Tjena jag går in på matsedeln och jag tycker mycket har förändrats. Tex har
  Schnitzeln blivit vegetarisk? Man måste ha kött väl? Jag undrar varför man inte ska få välja att ha kött och varför man har ändrat så mycket. Kött e gödd

 17. OK vad har hänt med webplatsen här? Ser bara matsedel för F-5.

  1. Hej Alexander!
   Det har inträffat ett systemfel och vi arbetar med att lösa det.
   Matsedeln som publicerats avser dock även åk 6-9.

   Med vänliga hälsningar
   Carina Kock

 18. Hej, jag tycker att remouladesåsen är helt underbar och jag gillar inte fisk men hade tänk mig att jag skulle börja äta fisk iallafall en gång i veckan fast den ända räddningen är skolan remouladesås! Går det att få tag på en större mängd på något sätt?

  Med vänliga hälsningar Jonas!