Matsedel för skola och fritids

Skolmat. Foto och licens: Åsa SIller

Bra mat i skolan

Vårt mål är att i en lugn, trygg och trevlig miljö servera välsmakande, näringsriktiga och varierande måltider som främjar hälsan och är miljömässigt hållbara.

Måltiden ska stimulera till goda matvanor som har stor betydelse för hälsan.
Äter du skollunch mår du bra, orkar mer och lär dig bättre.

I skolan serveras lunch med tillhörande salladsbuffé, bröd, lättmjölk och vatten. Vi erbjuder även våra elever ett lakto-ovo vegetariskt alternativ varje dag. Lunchen ska ge cirka 30 % av dagens energi- och näringsbehov.

För de elever som vistas på fritidshem serveras även frukost och mellanmål.

Du hittar våra skolrestauranger genom att klicka här!

Skolmatsedel F-9

Nu har vi en gemensam skolmatsedel för samtliga årskurser.

Klicka på pilen efter maträtten för att se en bild.
Med reservation för eventuella förändringar.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

142 kommentarer till Matsedel för skola och fritids

 1. Är det någon särskild anledning till att kosten blivit ensidig istället för som tidigare, varierande? Förra veckan var det kyckling hela veckan och nu potatis

  1. Hej Sofie.

   Tack för din fråga!

   När vi planerar våra menyer så eftersträvar vi precis som tidigare att erbjuda ett varierat utbud. Innan menyerna är fastställda så skickas dom ut till samtliga kök för korrekturläsning och synpunkter innan dom publiceras. Trots detta så kan det bli rätter som hamnar för nära varandra eller tillbehör som upprepas för ofta.

   Med vänlig hälsning
   Markus

   1. Hej Markus,
    Precis som Sofie reagerar jag på saknaden av variation… Jag förstår att det kan bli något miss ibland som du skriver, men jag kan bara konstatera att det serveras väldigt mycket potatis (varje dag för 2 veckor sedan, 3 gånger i rad denna vecka och igen 3 gånger nästa vecka), så jag undrar vad ni gör åt saken?
    Det är inte särskilt kul för barn som inte gillar potatis, och jag tycker dessutom att det är viktigt att erbjuda barn en varierad och balanserad kost!

 2. Vi ska få tillbaka efterrätterna

   1. Tycker jag med.

    1. Det tycker jag med!!!!!!!

 3. Men var kan man se matsedeln för kommande vecka? Mashie-appen finns inte längre att ladda ner. Det är ju inte jättekul för barnen att komma hem och inse att det är samma rätt som serveras på kvällen som de tidigare samma dag ätit i skolan. 🙁

  1. Hej Maria.

   Mashie finns sedan en tid tillbaka endast som webbapp. Följ länken nedan för mer information.
   https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/grundskola/matsedel/skolmatsedeln-i-mobilen/

   Du kan också välja att skriva ut matsedel från menyn ovan. Tryck på de tre vertikala strecken uppe i högra hörnet på menyn för att välja hur många veckors meny du vill skriva ut. För tillfället finns menyer publicerade till och med vecka 24.

   Ett annat tips är att prenumerera på matsedeln via din kalender, hur du gör det står också i länken ovan.

   Hoppas mina svar hjälper dig, annars är du välkommen att höra av dig igen.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 4. Varje söndag planerar jag maten för kommande vecka men nu är det svårt – var hittar jag matsedeln? Mashie är ni inte med i längre, på denna sidan visas innevarande vecka o dessutom kan du inte läsa fredagens meny pga text som ligger över varandra

  1. Hej Sofi

   Se mitt svar ovan gällande matsedel och hur du hittar den. Problemet med att texten blir oläslig kommer jag be vår webbansvarige att titta på. Problemet verkar bara finnas när man besöker vår hemsida via mobil eller läsplatta.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 5. Hej. Skulle ni kunna lägga till näringsvärden i era maträtter? Eftersom det blir svårt att äta nyttigt när man inte vet till exempel hur mycket kolhydrater eller socker maten innehåller.

  1. Hej Elias!
   Vi har valt att inte lägga in näringsvärden till våra maträtter då det innebär mycket administration. När vi planerar maträtter och matsedlar utgår vi från Livsmedelsverkets rekommendationer.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

 6. Våra barn är väldigt nöjda med maten som serveras! Som förälder tycker jag det är toppen att ni satsar mer på vegetariska alternativ och ett stort önskemål vore att ej servera korv över huvudtaget. Det finns så mycket mat som är bättre än det för våra barn!
  Undrar även över veckomatsedeln som visades i Mashie-appen, den verkar vara borta. Synd, för den var verkligen toppen!
  /Louise

  1. barn behöver också protein
   Mer korv, mer kött, mindre vegetariskt

   1. Så din teori är att vegetarisk mat inte innehåller protein, intressant! Vad baserar du det på?

  2. Hej Louise!
   Vad kul att höra att dina barn är nöjda med maten vi serverar och att du uppskattar vår satsning på fler och bra vegetariska rätter.
   Korvrätter är oftast väldigt populära och därför vill vi inte ta bort korv från matsedeln. Vi väljer dock korv med högre köttinnehåll och bättre fettsammansättning.
   Appen med matsedeln finns fortfarande kvar, men vi har gjort en uppdatering och det är möjligt att du måste söka ”din” skola på nytt och lägga den som favorit.

   Med vänlig hälsning
   Markus Östling
   Kostchef

   1. Jo jag förstår att de är populära, har själv 3 barn som älskar korv. Ur hälsosynpunkt, hur bra är detta för barnen? Jag förstår att ni gör så gott ni kan och menar inte att allt måste vara jättenyttigt eller vegetariskt utan det jag menar är att det finns så mycket annan mat som näringsmässigt och hälsomässigt är bättre än just korv.

    1. Vad är det för fel på korv? Jag har alltid gillat korv och fattar inte attackerna mot denna fantastiska maträtt på sistone. Jag tycker att man inte alltid ska fokusera på nyttiga maträtter och dylikt när man istället kan leva livet och äta det man gillar. Om man vill bry sig, gör det, men dra inte ner oss andra för att ni vill att våra barn ska äta nyttigare.

   2. Vi ska lära nästa generation att äta nyttig mat och inte skärpmat/cancerframkallande mat! Ska ni börja med chip och godis då det är väldigt populärt? Minska ner korven till en gång i månaden tack! Hoppas du som kostchef kan vara förebild för nyttig mat!

  3. Jag vill ha min körv och min efterrätt.

 7. Hej!
  Varför kan man inte redan idag se matsedeln för idag, man kan aldrig se den en vecka i förväg heller, eller ligger den på någon annan sida? Mina barn upplever att maten har blivit sämre,har hört fler som klagat, numera konstiga rätter emellanåt som nästan ingen äter eller som dom aldrig haft innan , borta är dom goda vanliga som barnen älskar. Man kanske inte ska bolla med förändring av matsedeln för mkt, inte meningen att förändringen ska leda till att dom äter enbart knäckebröd istället.

 8. Det är något fel på er matsedels sida tex idag fredag blandas det ihop med annan text så man inte kan läsa vad som serveras idag.

  Vi har även fått massor av klagomål över att maten blivit sämre. Att barnen i skolan inte tycker om det. Att den nya chefen har ändrat massor. Eleverna tycker det blivit sämre. Vi hoppas verkligen att ni lyssnar på eleverna då dom nu väljer att gå hungriga i stället för att äta maten.

  Mvh Maggi

  1. Hej Maggi!
   Tack för din synpunkt.
   Vi har haft lite tekniska problem med vår webbmatsedel under förra veckan men detta ska nu vara löst. Vi arbetar ständigt med att höja kvalitén och nöjdheten på de måltider som vi serverar. För att veta vad våra gäster tycker har vi därför sedan årsskiftet satt in terminaler i samtliga skolrestauranger där eleverna varje dag får tycka till om hur maten smakade. För mars månad fick vi in mer än 53 000 svar och där 69% svarade positivt på frågan ”Smakade maten bra idag?”.
   De rätter som får höga betyg serverar vi oftare och de rätter som får lägre betyg görs om eller plockas bort från framtida menyer.
   Med vänlig hälsning Markus Östling, kostchef, Staffanstorps kommun

 9. Hej, idag är det soppa men när jag kommer in i salen ser Tom kha gai (kycklingsoppa med smak av kokos, lime, ingefära mm) och jag går fram och tittar ner i soppskålen inga nudlar! och det ser ut som om någon har ”spytt” i soppan, dom hade lagt i ris i soppan RIS min favorit soppa är borta… Först tar ni våra efterrätt och sen ändrar ni våra soppor vad är det som händer?!

  1. Hej Jakob!
   Tack för dina synpunkter.
   Vi arbetar ständigt med att uppdatera våra recept och matsedlar.

   Med vänlig hälsning
   Carina Kock

   1. Men kommer ni att ha ris istället för nudlar?

 10. Tjena jag går in på matsedeln och jag tycker mycket har förändrats. Tex har
  Schnitzeln blivit vegetarisk? Man måste ha kött väl? Jag undrar varför man inte ska få välja att ha kött och varför man har ändrat så mycket. Kött e gödd

 11. OK vad har hänt med webplatsen här? Ser bara matsedel för F-5.

  1. Hej Alexander!
   Det har inträffat ett systemfel och vi arbetar med att lösa det.
   Matsedeln som publicerats avser dock även åk 6-9.

   Med vänliga hälsningar
   Carina Kock

 12. Hej, jag tycker att remouladesåsen är helt underbar och jag gillar inte fisk men hade tänk mig att jag skulle börja äta fisk iallafall en gång i veckan fast den ända räddningen är skolan remouladesås! Går det att få tag på en större mängd på något sätt?

  Med vänliga hälsningar Jonas!

 13. Min son har berättat att de inte får någon efterrätt varannan torsdag som vanligt, är detta sant, för om det är det så måste ni ändra på detta och ta tillbaka efterrätten. Jag tycker inte att det är så väldigt mycket med efterrätt varannan vecka.

  Tackar på förhand

  1. Hej Sven! Tyvärr är det sant att de har tagit bort efterrätten, detta på grund av att föräldrar har klagat på att deras barn äter för mycket socker, därför har Staffanstorps kommun valt att ta bort efterrätterna på alla skolor inom kommunen. Jag, och många av mina klasskompisar, tycker att detta är väldigt dumt eftersom vi anser det är föräldrarnas ansvar att se till hur mycket socker deras barn äter. Jag har tyvärr ingen fakta, utan detta är bara vad våra lärare har berättat för oss, och vad jag fått höra av kompisar.

   Hoppas att det är ett bra svar

   Elda- elev på Uppåkraskolan

 14. Vad är detta?!
  Jag går in på datan och ska kolla vad barnbarnen får för mumsig mat i skolan, och då möts jag av en av min egna barndomsmardrömmar, ingen efterrätt efter soppa! ? Det är ju som ett USA utan amerikaner, FEL.

  Jag skulle gärna vilja få detta otroligt hemska fenomen förklarat för mig.

  Tackar på förhand
  MVH
  Tor-Björn Ekeroth

  1. tack, Tor-björn

  2. Jag håller med dig Torbjörn det är för hemskt utan efterrätt, det är klart att man som barn och efter en lång dag i skolan vill ha något att fylla magen med men kommunens svar till detta är att ge barnen lite knäckebröd men vatten och buljong.

 15. #RättTillEfterrätt

 16. Hej!
  Vi har fått besked om att det inte längre kommer att serveras efterrätt efter soppa längre. Stämmer det, och vad är i så fall anledningen? Vill också framföra att mina barn tycker om maten som serveras.

  1. Hej Peter!
   Vi är glada över att dina barn tycker om maten som serveras i våra skolrestauranger.
   Det är riktigt som du skriver att kakan efter soppan är borttagen.
   Vi har valt att göra det eftersom kommunens kostpolicy säger att
   näringsfattig mat såsom godis, snacks, kakor, glass och söta drycker normalt inte ska serveras.

   Med vänlig hälsning
   Carina Kock
   Kostsektionen

   1. Men ni kan istället för de här lite onyttigare efterrätterna kan ni ha lite sötare frukter eller dylikt. Jag tycker själv att barnen behöver lite sött ibland bara för att ha något att se fram emot.

    1. Förstår dig Bosse det behövs något smaskens efter en dag i skolan.

 17. Hej!

  Har hört mycket gott om era ”Vegetarisk vårrulle med sweet chilisås/sojasås”, finns det möjligen recept på detta man kan få? Vore super kul!

 18. Hej igen!
  Jag hittade faktiskt något mumsigt i matsedeln nu. Kan man få receptet på Remouladsåsen, Limesåsen, Tom-Kha Gai soppan & alla desserter?

  1. Och köttgryta tikka masalan? Och schnitzeln?

 19. Tjena, Skulle man kunna få recepten på den vanliga remouladsåsen och den kryddiga korvgrytan så hade det varit jätte snällt! Väldigt gott!

  1. Hej Jonas!

   Vad trevligt att du gillar vår mat och vill ta del av våra recept. Jag ser till att dessa recepten kommer till dig snarast.

   Vänligen
   Markus Östling, kostchef, Staffanstorps kommun

 20. Halli Hallå!
  Jag skulle fråga om ni kunde skicka receptet på några maträtter. Det skulle vara trevligt om jag kunde få recepten på ost och skinksåsen, potatismosen, remouladsåsen (vilken som helst funkar) och kryddig korvgryta!

  /Mvh, Sven

  1. Hej Sven!

   Vad trevligt att du vill ta del av våra recept. Jag ber Johan, vår måltidsutvecklare, att skicka dessa till dig snarast.

   Vänligen
   Markus Östling, kostchef, Staffanstorps kommun

   1. Tack så mycket!
    Jättetrevligt att ni har en aktiv personal på webbsidan!

    /Sven


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »