Modersmålsundervisning

Modersmålsundervisning är ett frivilligt ämne och finns i grundskolan från årskurs 1, särskolan och gymnasieskolan.

Liksom i övriga ämnen följer undervisning och betygssättning en kursplan och betygskriterier.

En elev kan få modersmålsundervisning om följande villkor uppfylls:

 • Minst en av elevens vårdnadshavare har detta språk som modersmål.
 • Språket används som umgängesspråk i hemmet.
 • Eleven har åtminstone grundläggande färdigheter i språket.
 • Det finns lämplig lärare.
 • Minst fem elever i kommunen har anmält intresse för undervisning i språket.

Kraven på minst fem elever i kommunen och umgängesspråk i hemmet gäller inte de nationella minoritetsspråken: finska, meänkieli, jiddisch, romani, samiska.

Undervisning kan erbjudas i alla språk utom svenska, under förutsättning att villkoren är uppfyllda. Anmälningar till språk, som vi för närvarande inte har undervisning i, ligger på bevakning tills undervisning kan erbjudas. Anmälan behöver alltså bara göras en gång.

För närvarande har vi undervisning i albanska, arabiska, bosniska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, isländska, italienska, kroatiska, kurdiska/badinani, kinesiska/mandarin, persiska, polska, romani, rumänska, ryska, serbiska, spanska, thai, tyska, och ungerska.

Undervisningen organiseras där det är möjligt i grupper. Yngre barn får sin undervisning på hemskolan, medan elever från och med åk 4 kan få sin undervisning på annan skola inom rimligt avstånd.

Undervisning sker utanför elevens ordinarie skoltid, dvs oftast efter skoldagens slut.

Har du ett barn i grundskolan som du vill anmäla till modersmålsundervisning, ska du använda denna blankett:

Om du vill avsluta ditt barns modersmålsundervisning, använder du denna:

Sista datum för ansökan inför höstterminen är den 1 maj och inför vårterminen den 1 december.

För mer info om modersmålsundervisning kontakta Marie Olsson via mejl  eller telefon 046-25 12 33

Modersmål i förskolan/förskoleklass

I Staffanstorps kommun ansvarar den enskilda enhet, inom såväl den kommunala som i den fristående verksamheten, för utformningen av modersmålsstödet.

Om ditt barn har ett annat umgängesspråk än svenska med minst en av föräldrarna, har barnet rätt till modersmålsstöd i förskolan/förskoleklass. I Staffanstorps kommun erbjuds enheterna språkpåsar.

För mer information om modersmål i förskolan/förskoleklass, kontakta respektive rektor.

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

6 kommentarer till Modersmålsundervisning

 1. Hej!
  Min son SeanCarl 8 år vill att kommunen ska släcka gatlamporna under dagen. Han har visat mig ett par gånger när jag har hämtat honom från skolan. Han har förklarat för mig hur dyrt är det med el och undrar varför? Han bad mig att skriva detta mail. Han är väldigt duktig att visa intresse och tänker. Vår älskade son lilla medborgare som tänker på kostnader för kommunen. Jag är stolt över honom.

  MVH
  Maryam Mickelsson, 0768-918832

  1. När belysningen är tänd på dagarna pågår felsökning eller andra arbeten på belysningsanläggningen, entreprenören behöver tända för att se var det lyser. Det är stora områden som ligger på samma tändning så det är inte alltid som man ser de personer som är ute och arbetar.
   Nu på hösten ses all belysningen över. Entreprenören tänder upp lamporna och kollar om alla lyser eller om någon är sönder så de kan byta dessa.
   Hoppas detta är en förklaring till din son så han förstår att vi inte låter lamporna vara tända i onödan utan bara för det behövs för att kunna utföra arbeten med anläggningen.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen,Tekniska enheten

 2. Hej! När ska man lämna in ansökan om modersmålspråket? Jag hittar ingen datum? Kan jag lämnar nu eller efter sommar i augusti 2016? Tacksam för svar

  1. Hej Silvia!
   Det går bra att lämna in den nu. Skicka den till
   Resurscentrum
   Marie Olsson
   Järnvägsgatan 65
   24580 Staffanstorp

   Vänligen
   Marie Olsson, Staffanstorps kommun

 3. Hej!
  Vem är kontaktpersonen för modersmålsundervisning? Helene Hemgren jobbar inte kvar och telefonnumret på hemsidan funkar inte längre.
  Hls/Marie

  1. Hej!
   Det är Marie Olsson som är ansvarig för modersmålsundervisningen, du når henne på marie.olsson2@staffanstorp.se eller telefon 046-251233.

   Vänligen Camilla Nilsson


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »