Skolskjuts

Barn som har långt till skolan har rätt till skolskjuts, men bara till närmaste skola i skolbussens färdriktning.

Det innebär att om du placerar ditt barn i en skola utanför ditt närområde, får du själv ombesörja transporten. Oavsett avståndet mellan hemmet och skolan anordnas inte skolskjuts inom Staffanstorps tätort. Elever som bor i Staffanstorp och går i skola i Hjärup har möjlighet att åka med de befintliga turerna i mån av plats. Ansökningsblankett för läsåret 19/20 (samma som för lå 18/19), klicka här.

Det finns också möjlighet för privatpersoner att köpa grundskolekort på Skånetrafiken och då kan man bland annat åka med de beställningsturer som går mellan Staffanstorp och Hjärup. Kontakta Skånetrafiken för mer information om detta.

Barn i förskoleklass har inte laglig rätt till skolskjuts. Barnen kan i mån av plats åka med skolbussarna enligt ordinarie tidtabell. De fullständiga reglerna kan du läsa i kommunens skolskjutspolicy  Mer information om säkerhet och trivsel och utrymning av buss finns bifogat här till vänster.

Information om hur kommunen behandlar inkomna personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR)

Vid inställda turer på grund av snöoväder meddelas detta via Radio Malmöhus.

För elever som kommer från andra kommuner och går i skola i Staffanstorp erbjuds ingen skolskjuts. Som privatperson har man möjlighet att köpa ett terminskort på Skånetrafiken. Mer information finns på  Skånetrafikens webbplats.

Tidtabeller läsåret 2019/2020

De nya tidtabellerna för läsåret 2019/2020 är nu uppdaterade men kan komma att ändras/justeras inom tre veckor.

Buss 1

Buss 2

Buss 3

Buss 4

Buss 5

Hållplatsen vid Gullåkra är vid farthindret och hållplats ”Trekantsgränd” ligger på Norra Lundavägen (Skånetrafikens hållplats).

Vid frågor och synpunkter angående skolskjutsar inom kommunen kontakta:

Staffanstorps kommun:
Gustav Hultqvist
046-25 12 92

Bergkvarabuss:
Johan Fridholm
040-53 53 03

Alla dokument är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna läsa dem.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

83 kommentarer till Skolskjuts

 1. Hej, min pojke tar buss 5 som passerar Trekantgränd och går till Hjäruplundsskolan varje morgon men denna buss passerade inte Trekantgränd igår kväll. Vilken buss ska min son ta för att återkomma hem?
  Mvh/Azita

 2. Hej!
  Min pojke började fsk-klass denna terminen i Kyrkheddinge och då jag är föräldraledig så ansökte jag inte om skolskjuts för denna terminen (trodde bussen gick betydligt tidigare), men då bussen kör förbi oss ung samtidigt som vi kör hemifrån på morgonen så känns det som att jag lika bra hade kunnat följa honom ut till bussen bara… Vem ska jag kontakta för att göra en ny ”ansökan”?

  Mvh Emelie

  1. Hej Emelie,
   Kontakta Gustav Hultqvist, gustav.hultqvist@staffanstorp.se för att göra en ny skolskjutsansökan.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 3. Samma för buss 6, fast endast eftermiddagstur, skolan har pågått i 1 vecka, vad händer ?

  1. Hej Pernille,
   Buss 6 har endast en eftermiddagstur, inga morgonturer. Det är en extratur eftersom det är många elever som ska hem den tiden den dagen.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 4. Hej!

  Tidtabellen för buss 5 innehåller endast en morgontur, inga eftermiddagsturer.

  Mvh Anna

  1. Hej!
   Nu har vi lagt ut den kompletta tidtabellen även för buss 5.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 5. Hej,
  min dotter åker till Hjärupslundskolan från Staffanstorp med buss nr 5 men undrar hur tiderna hem till Staffanstorp ser ut för mån-fre. Kan inte utläsa det från de tidtabeller som bifogats. Har ryktesvägen hört att man eventuellt behöver byta buss i Tottarp? Stämmer det?

  Mvh
  Nitsa Kazemifar

  1. Hej Nitsa,

   Vi har idag den 20/8 lagt upp nya turlistor med de hållplatser som saknats. Eftersom eleverna på Hjärupslund har olika sluttider så behöver man titta på turlistorna för buss 1, buss 5 och buss 6 för att se vilken avgång som passar.

   Med vänlig hälsning

   Gustav Hultqvist
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun

 6. Min dotter kommer att åka buss linje fem. Men hur går bussarna hem efter skolan. Kunde inte hitta att linje fem går via gullåkra.
  / Helena

  1. Hej Helena,

   Bussbolaget kommer att komplettera med den hållplatsen i turlistorna. Hemturer mot Ädelholm och Trekanten går oftast med tur 1. Några eftermiddagar från Hjärupslund är det med tur 5 eller 6.

   Med vänlig hälsning
   Gustav Hultqvist
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun

 7. Hej!

  När kommer tidtabellerna för läsåret 2018/2019? Skolan börjar på torsdag!

  Mvh Anna

  1. Hej!
   De ligger nu på denna sida: https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/grundskola/skolskjuts/

   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 8. Hej!
  Det hade varit väldigt bra ifall ni kunde informera på kommunens hemsida när skolskjutsen ställs in. Då kan vi som föräldrar väldigt enkelt hitta informationen.
  Snäppet bättre hade varit om det gick ut ett email eller SMS till oss berörda. Email och telefon anges ju vid ansökan om skolskjuts.
  Mvh Malin

  1. Hej Malin!
   Tack för dina synpunkter. Vi kommer i fortsättningen att informera här på hemsidan så fort vi vet när skolskjutsarna är inställda eller generellt sena på grund av exempelvis vädret.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 9. Hej!
  I och med att förskoleklass kommer att beläggas med skolplikt from hösten -18, kommer det då bli möjligt att få skolskjuts även för förskoleklass?

  Mvh
  Pia

  1. Hej Pia!
   Det finns idag möjlighet för barn i förskoleklass att åka skolskjuts, då i mån av plats. I och med den förlängda skolplikten kommer vi att behöva skriva om vår skolskjutspolicy. Idag finns ingen lag på att kommuner har skyldighet att ordna med skolskjuts för förskoleklassbarn men rekommendationerna är sådana. Mer information om detta kommer jag att lägga ut här under våren 2018.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 10. ”Från och med detta läsår har vi ingen skolskjuts från Staffanstorp till Hjärup.” Men tidtabellen nummer 5 innehåller ju tider för just denna sträcka! Snacka om dubbla budskap! Varje år är det samma rabalder kring skolskjutsen. Hur svårt kan det vara att få ordning på detta?

  1. Hej Pär!
   Staffanstorps kommun erbjuder skolskjuts till Hjärup från enstaka hållplatser i Staffanstorp, till elever i mån av plats. Vi har dessa hållplatser för att bussen bland annat ska kunna vända på ett säkert sätt och för att eleverna ska ha en säker hållplats att stå vid. Vid ytterligare frågor och fundering, mejla mig gärna på anne.bjorcke@staffanstorp.se

   Vänligen
   Anne Björcke

 11. Hej, min son börjar sitt sista år på Hjärupslundsskolan (9:an) imorgon och brukar åka skolbuss till och från Staffanstorp. Vad gör kommunen för att han ska kunna ta sig till och från skolan även sista året? Jag förutsätter att den informationen vi fick när han började 6:an på Hjärupsslundsskolan fortfarande gäller, att kommunen skulle ordna transport 9:an ut. Mvh Annika

  1. Hej Annika!
   Från och med detta läsår har vi inga skolskjutsar från Staffanstorp till Hjärup. Däremot kan de elever som vill gå på bussen på någon av de befintliga platserna i Staffanstorp, göra det i mån av plats. Ansök i så fall i länken högre upp på denna sida.

   Vänligen
   Anne Björcke

   1. Hej Anne, jag fyllde i ansökan den 7 juni och fick direkt svaret ”tack för att du har fyllt i ansökan”, men sedan har jag inte hört något mer. Hur går jag vidare nu? Måste vi fylla i den igen? Jag har även tittat igenom busstidtabellerna och undrar var busshållsplats Gullåkra ligger?. Mvh Annika

    1. Hej Annika!
     Nej, ni behöver inte fylla i ansökan igen och vi har registrerat alla ansökningar som kommit in. Hållplats Gullåkra kommer att ligga vid farthindret i Gullåkra. Undrar du något mer går det bra att maila mig på anne.bjorcke@staffanstorp.se
     Vänligen
     Anne Björcke

 12. Hej, jag undrar när tidtabellerna gällande skolskjuts kommer? Nu är det bara några dagar till skolstart.
  Med vänlig hälsning,
  Karin

  1. Hej Karin!
   De kommer att läggas ut under fredagen.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Hej.
    Jag letar och letar men kan inte hitta info om skolskjutsen som enligt uppgift skulle lagts ut i fredags. Kan man möjligen be om en anvisning hur jag ska manövrera för att lokalisera tidtabellen.
    Tack på förhand.
    Mvh Åke Rickard

    1. Hej Åke Rickard!
     Tidtabeller med hållplatser ligger i mitten av sidan och du hittar dem också till vänster på skärmen när du går in på sidan med hjälp av en dator.
     Vänligen
     Anne Björcke

 13. Hej! Om min dotter som bor i Staffanstorp börjar på Hjärupslundsskolan detta (17/18) eller nästa läsår finns det då garantier för att hon har möjlighet att få plats på skolskjutsarna?

  1. Hej Madeleine!
   Nej där finns inga sådana garantier varken för läsåret 17/18 eller 18/19. Skolskjutar gäller för de elever som ligger i Hjärupslundsskolans upptagningsområde. I mån av plats, turer och tider som passar kan elever från Staffanstorp ändå få åka till Hjärup. Busstider med hållplatser kommer att läggas ut här på websidan veckan innan skolstart. I annat fall hänvisar jag er till Skånetrafiken där man som privatperson bland annat kan köpa terminskort.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 14. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att få sk. skoltaxi till tex. till en skola i Veberöd eller Blentarp för vårat barn åk3 som bor varannan vecka hos sina föräldrar idag och föräldern där barnet är skrivet flyttar till en av dessa orter? Vi har idag växelvis boende varannan vecka och båda föräldrarna bor idag i Staffanstorp. Eller är det upp till kommunen barnet blir skrivet i att lösa detta?

  1. Hej Björn,

   Det är folkbokföringskommunen som svarar på frågor om skolskjuts vid växelvis boende. Staffanstorp anordnar inte skolskjuts vid växelvis boende över kommungränser. Har du fler frågor kan du nå mig på 046-251292 (telefontid må-fr 10-12 eller med e-post gustav.hultqvist@staffanstorp.se )

   Vänligen

   Gustav Hultqvist, Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »