Skolskjuts

Barn som har långt till skolan har rätt till skolskjuts, men bara till närmaste skola i skolbussens färdriktning. Ansökan om skolskjuts för läsåret 2017/2018 görs här.

Det innebär att om du placerar ditt barn i en skola utanför ditt närområde, får du själv ombesörja transporten. Oavsett avståndet mellan hemmet och skolan anordnas inte skolskjuts inom Staffanstorps tätort. Elever som bor i Staffanstorp och går i skola i Hjärup har möjlighet att åka med de befintliga turerna i mån av plats. Kontakta i så fall Anne Björcke. Gäller det turer inför läsåret 2017/2018, kontakta Anne tidigast i augusti då de turerna är fastlagda. Det finns också möjlighet för privatpersoner att köpa grundskolekort på Skånetrafiken och då kan man bland annat åka med de beställningsturer som går mellan Staffanstorp och Hjärup. Kontakta Skånetrafiken för mer information om detta.

Barn i förskoleklass har inte laglig rätt till skolskjuts. Barnen kan i mån av plats åka med skolbussarna enligt ordinarie tidtabell. De fullständiga reglerna kan du läsa i kommunens skolskjutspolicy.

Vid inställda turer på grund av snöoväder meddelas detta via Radio Malmöhus.

För elever som kommer från andra kommuner och går i skola i Staffanstorp erbjuds ingen skolskjuts. Som privatperson har man möjlighet att köpa ett terminskort på Skånetrafiken. Mer information finns på  Skånetrafikens webbplats.

 

Vid frågor angående skolskjutsar inom kommunen kontakta:

Bergkvarabuss:
Johan Fridholm
040-53 53 03

Staffanstorps kommun:

Gustav Hultqvist 046-25 12 92

Anne Björcke 046-25 12 88

Tidtabell

 • Buss 1  Knästorps kvarnväg – Kabbarp – Tottarpsskola -Vädervägen/Västanvägen – Hjärups skola – Hjärupslundskolan
 • Buss 2  Vesumsvägen – Vallby -Stora Bjällerup – Kyrkheddinge skola – Hagalidsskolan
 • Buss 3  Ö Särslöv – Bergs handelsträdgård – Tottarps skola – Hagalidskolan – Bråhögsskolan
 • Buss 4  Pepparkärr -Flintevång – Esarp – Kyrkheddinge skola – Hagalidskolan – Stanstorpskolan
 • Buss 5   Vragerupsvägen -103:an  – Flackarp-Knästorp kyrkväg-Hjärups skola
 • Buss 6

Alla dokument är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna läsa dem.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

82 kommentarer till Skolskjuts

 1. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att få sk. skoltaxi till tex. till en skola i Veberöd eller Blentarp för vårat barn åk3 som bor varannan vecka hos sina föräldrar idag och föräldern där barnet är skrivet flyttar till en av dessa orter? Vi har idag växelvis boende varannan vecka och båda föräldrarna bor idag i Staffanstorp. Eller är det upp till kommunen barnet blir skrivet i att lösa detta?

  1. Hej Björn,

   Det är folkbokföringskommunen som svarar på frågor om skolskjuts vid växelvis boende. Staffanstorp anordnar inte skolskjuts vid växelvis boende över kommungränser. Har du fler frågor kan du nå mig på 046-251292 (telefontid må-fr 10-12 eller med e-post gustav.hultqvist@staffanstorp.se )

   Vänligen

   Gustav Hultqvist, Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun

 2. Hej,

  Med anledning av de senaste dagarnas uppgifter i media om oegentligheter i Bergkvarabuss undrar jag vad Staffanstorps kommun vidtagit för åtgärder för att säkerställa att våra barn åker i trafiksäkra fordon samt att de entreprenörer som kommunen anlitar är seriösa arbetsgivare.

  Hälsningar Jenny

  1. Hej Jenny,
   Vi kommer att kontakta Bergkvarabuss och följa upp leveransen av deras tjänster till oss.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Hej,
    Jag undrar om ni fått något svar från Bergkvara buss? Speciellt med anledning av dagens tragiska olycka med en av deras bussar. Kanske bara ett tragiskt sammanträffande efter granskningen eller ytterligare en anledning att pressa på för att få fram svar?!

    1. Hej Karin,
     Vi har ett bra samarbete med Bergkvara buss. Arbetsmiljöverket besökte deras anläggning i mars och inga allvarliga anmärkningar kom fram då. Vi har inte fått några indikationer på att det är några brister i säkerheten på våra skolbussar.

     Vänligen
     Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

   2. På vilket sätt kommer ni att följa upp säkerheten och konditionen på skolbussarna?
    Jag hoppas ni begär in mer än deras försäkran att skolbussarna är besiktigade och körsäkra.
    Bergkvara buss ord och besiktningsprotokoll är inte värt pappret det är skrivet på.
    Det är våra barns liv och hälsa vi pratar om.
    Hälsningar
    Helene

    1. Hej Helene
     Arbetsmiljöverket var på deras anläggning under mars utan några allvarliga anmärkningar. Samtliga bussbesiktningar görs av externa, oberoende besiktningsföretag och alla bussar de kör eller har kört med är besiktigade och godkända. Vi fortsätter vårt goda samarbete med Bergkvara buss och de garanterar hög säkerhet.
     Vänligen
     Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun

     1. Hej igen!
      Vad jag läst i tidningen så gick Arbetsmiljöverket hårt åt företaget. En av ägarna beklagade sig i tidningen om hur hårt de gått åt företaget.
      Det står också i tidningen att bara under de första månaderna i år har de haft 30 allvarliga tillbud.
      Vilka garantier har ni för att inte Mekka Traffic reparerar/underhåller/besiktigar skolbussarna som kör våra barn? Olycksbussen var också besiktigad och godkänd men de hade troligen ”glömt” att åtgärda felet innan de godkände bussen.
      Det är en gåta för mig hur ni kan lita på deras garantier om hög säkerhet. Hur försäkrar ni er om att detta inte bara är tomma ord? Jag hoppas ni har mer än ett mejl om hur de arbetar…
      Hälsningar
      Helene, en mycket orolig mamma

      1. Vi har en långvarig relation med Bergkvara buss och god dialog kring bussarna som kör skolskjuts i vår kommun. Vi har fått ta del av och tittat på de senaste besiktningsprotokollen. Protokollen visar inga anmärkningar och att bromsarna fungerar utmärkt. Dessutom genomförs service med regelbundna intervaller. Jag pratar gärna med dig angående detta om du har fler frågor och/eller synpunkter.

       Vänligen Anne Björcke, tfn 046-251288, Staffanstorps kommun

       1. Hej igen!
        Du skriver att ni har fått titta på besiktningsprotokollen. När det gäller Mekka Traffic, så talar de bara om vad som är förbockat, inte vad som är gjort. Det är ett konstaterat faktum.
        Har Staffanstorp funderat på att följa Malmös exempel och begära att ett annat företag går in och ombesiktigar och gör alla reparationer?
        Hälsningar
        Helene

        1. Hej Helene,
         Skånetrafikens revision visar inte på några avvikelser gällande säkerheten på Regionbussarna. Vi har inte heller fått några som helst indikationer på att där skulle vara brist i säkerheten på våra bussar. Det som står i tidningen gällande verkstaden i Toftanäs gäller främst brister i miljö. Jag har bett om att få ta del av revisionsrapporten och kommer att följa upp Bergkvara Buss arbete och hur de kommer att rätta till felen.
         Jag har också varit i kontakt med Malmö för att höra hur de tänker i ärendet och hur de kommer att följa upp arbetet.
         Vänligen
         Anne Björcke, Staffanstorps kommun

       2. Hej!
        Det står också i SDS att företaget inte byter delar som behöver bytas, och byter man dem så tar man gamla kasserade delar. Hur säkert är detta?
        Hur kommer din uppföljning av revisionsrapporten och Malmös arbete att kommuniceras ut till oss föräldrar?
        Slutligen undrar jag om du inte är intresserad av att kommunicera med kommuninvånarna via denna sida då svaralänken var borttagen från ditt senaste inlägg?
        Hälsningar
        Helene

        1. Hej Helene!
         Utbildningsförvaltningen har en bra och kontinuerlig dialog med Bergkvara buss. I dagsläget har vi inga problem med våra skolbussar. Vi har anlitat Bergkvara buss i många år. Skolskjutsar upphandlas centralt och är ett politiskt beslut i kommunen.
         Svarslänken försvinner då våra trådar inte ska vara längre än åtta inlägg långa. Du får gärna kontakta mig på 046-251288 eller anne.bjorcke@staffanstorp.se om du har fler frågor.

         Vänligen
         Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 3. Hej! Har en fråga ang skolskjutsen mellan Tottarp och Nordanå. Tidigare stannade bussen vid Malmgrens väg i Nordanå för att släppa av barnen som bor här. Detta görs inte längre. Den stannar endast i korsningen Trelleborgsvägen-Burlövsvägen. Nu pågår ett nybygge i Nordanå med många stora fordon, såsom lastbilar, traktorer, grävmaskiner. Barnen som bor på Malmgrens väg måste nu gå längs vägen där alla dessa fordon kör.
  Min fråga är om det finns möjlighet för bussen att stanna vid Malmgrens väg nu när bygget pågår. Detta skulle kännas mycket säkrare för oss föräldrar, än som situationen är nu.
  // Roger

  1. Hej Roger!
   Tack för din kommentar. Jag har varit i kontakt med bussbolaget och de kommer i fortsättningen att stanna vid Malmgrens väg.
   Vänligen
   /Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 4. Glömde säga att jag går på Hagalid och bor i Esarp. Ska alltså åka från Hagalid till Esarp. Skolbuss 1 går bara från Hjärupslund och går inte till Esarp heller så det går tyvärr inte.
  Nu har ni dessutom tagit bort bussen som skulle gått 14.35 på onsdagar, den bussen jag och två andra tidigare tog då vi slutar 14.15. Nästa buss från Hagalid till Esarp går inte förrän 15.30 så då måste vi vända 1 timme och 15 min varje onsdag. Hade velat veta anledningen till varför ni tog bort den tiden då det var ganska många som tog den bussen och ifall ni hade kunnat ta tillbaka den?
  Mvh Michelle

  1. Hej Michelle!
   Vi har lagt bussturerna efter då många slutar och efter det att eleverna som slutar senast också ska kunna komma hem. Tyvärr innebär det att vissa elever får vänta en kort eller längre stund eftersom många elever har olika sluttider på sina skolor. Vi försöker lägga busstiderna så bra som möjligt och tiderna är beroende av inte bara eleverna på just den skolan de går utan även på de andra skolorna i kommunen.
   På onsdagar går där en buss, buss 2 kl 14.35, som du kan ta och sedan byte i Kyrkheddinge till buss 4. Anledningen till att den måste till ett byte är att den andra bussen går direkt från Stanstorp, inte via Hagalid.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 5. Hej!
  På fredagar så slutar vi 14.10 och skolbussen (skolbuss 4) går inte förrän 15.05, dvs att vi måste vänta 55 min på bussen varje fredag. Innan gick det en buss 13.55 så den hade vi kunnat ta ifall vi hade fått sluta 20 min tidigare men nu är den busstiden borttagen. Regionala bussen kan vi inte heller ta då buss 172 går 2 min efter att vi slutar.
  Hoppas ni kan göra något åt detta.
  Mvh Michelle

  1. Hej Michelle
   Där går en buss (buss1) på fredagar kl 14.35 som kör hela rundan. Den ska du kunna ta och komma hem lite tidigare.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 6. Hej, min dotter går på Hjärupslundsskolan och på onsdagar slutar hon vid 14.45 Det står att bussen ska komma 15.10 men två gånger har hon fått vänta till 15.35, det kommer bara en buss 15.10 och den åker till Tottarp osv så varför måste barnen till Staffanstorp vänta 50 minuter istället för 20 min? Kan inte alla barn åka i samma buss?

  1. Hej Amanda
   Tack för din kommentar. Bussen går nu kl 15.20 på onsdagar. Om alla barnen skulle åka samma buss blir det en väldigt lång tur och tar lång tid därför har vi valt att göra så här.
   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 7. Fråga gällande buss 4.
  Vår son skulle idag åka skolbuss hem från Hagalid för första gången. Enligt uppgift här skulle buss 4 lämna Hagalid 15:30 och gå till bl.a. Kyrkheddinge. Enligt chaufför gick inte bussen till Kyrkheddinge, så vår son fick gå hem. Är uppgifter rörande bussar korrekta och vet chaufförer dess rutt?

  1. Hej Peter
   Tack för din kommentar. De uppdaterade bussturerna ligger nu här på webbplatsen och alla chaufförer ska, enligt Bergkvara buss, veta om vad som gäller. Hoppas att det nu fungerar tillfredsställande för er.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 8. 2 frågor.
  Sonen slutar 13.25 på onsdagar men det går ingen buss hem från Hagalid förrän 15.15 likadant på torsdagar så slutar han 15.30 och bussen går hem 15.30.
  Hur tänkte man där?

  1. Hej Jessika
   Vi har försökt att få tiderna att fungera så bra som möjligt med tanke på elevernas start- och sluttider på dagarna. En del elever vill stanna kvar och läsa läxor och sedan åka hem och en del vill åka hem direkt. Jag hoppas det fungerar med de tider som nu gäller för din son.

   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 9. Hej,
  Jag undrar hur bussarna går imorgon då det bara är upprop och dom bara ska vara där en stund? Tösen går på Hjärupslundsskolan.
  Mvh Ola

  1. Hej Ola,

   Bussarna går ”vanlig” tid på morgonen men tidigare hem efter uppropet. Skolorna har själva avtalat med bussbolaget om hemresorna. Hjärupslund har att bussarna går hem kl 12:00.

   Med vänlig hälsning

   Gustav Hultqvist
   Skolskjutssamordnare

   1. Tackar för snabbt svar.
    mvh ola

 10. Ursäkta? Men skolan börjar om 2 dagar och vi har fortfarande inte fått besked om när bussen går vid Trekantsgränd till Hjärupslundsskolan på morgonen. Behöver svar, så snart som möjligt!

  1. Buss nr 5 stannar på Trekantsgränd. Buss tabell finns ute

 11. Hej,
  När stannar bussen vid Trekantsgränd på morgonen, vår son blev tilldelad den hållplatsen, men vi har inte fått någon info om när den stannar där osv. Såg att det finns Västanvägen också, (bussen stannar där 7.43, ska alla barn från Staffanstorp gå på där och sedan gå ca 1 km till Hjärupslund från Uppåkraskolan? Kommer bussen inte stanna på Hjärupslund på morgonen? kommer det bara vara 1 ”runda” på morgonen? Kommer verkligen alla barn från både Tottarp, och Staffanstorp få plats i bussen? Tacksam för svar!

 12. Hej, hittar inte vilken tid på morgonen bussen stannar vid Trekantsgränd..Stannar den inte där alls på morgonen?

 13. Hejsan! Vi längtar verkligen efter busstiderna, så vi kan börja planera vår vardag. Finns det inte möjlighet att få tiderna mejlade om det nu inte går att få dem publicerade pga sjukdom?

  1. Hej Ann!
   Beklagar att du har fått vänta. Nu har jag laddat upp alla bussturlistor.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 14. Skulle inte ht 16 tider komma upp idag?

  1. Hej Amanda!
   Båda webbredaktörerna på utbildningskontoret är sjuka. Där står ”beräknas” men jag ska ringa och höra med dem, så hoppas jag att tidtabellerna kommer ut till i eftermiddag eller i morgon.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

  2. Hej Amanda!
   Beklagar att du har fått vänta. Nu har jag laddat upp alla bussturlistor.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 15. Kommer hållplatsen Vädervägen fortfarande finnas kvar?

  1. Hej Sandra,

   Det kommer att finnas två hållplatser i Staffantorp. Skånetrafikens hållplatser ”Trekantsgränd” på Norra Lundavägen och ”Västanvägen” på Malmövägen.

   Med vänlig hälsning
   Gustav Hultqvist
   Skolskjutssamordnare

 16. Fixa tider för ht 16

  1. Hej Olivia,

   Tyvärr är tidtabellerna försenade på grund av några schemaändringar på skolorna. De kommer att publiceras på måndag 15/8.

   Med vänlig hälsning

   Gustav Hultqvist
   Skolskjutssamordnare


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 23 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »