Skolskjuts

Barn som har långt till skolan har rätt till skolskjuts, men bara till närmaste skola i skolbussens färdriktning.

Det innebär att om du placerar ditt barn i en skola utanför ditt närområde, får du själv ombesörja transporten. Oavsett avståndet mellan hemmet och skolan anordnas inte skolskjuts inom Staffanstorps tätort. Elever som bor i Staffanstorp och går i skola i Hjärup har möjlighet att åka med de befintliga turerna i mån av plats. Ansökningsblankett för läsåret 18/19, klicka här.

Det finns också möjlighet för privatpersoner att köpa grundskolekort på Skånetrafiken och då kan man bland annat åka med de beställningsturer som går mellan Staffanstorp och Hjärup. Kontakta Skånetrafiken för mer information om detta.

Barn i förskoleklass har inte laglig rätt till skolskjuts. Barnen kan i mån av plats åka med skolbussarna enligt ordinarie tidtabell. De fullständiga reglerna kan du läsa i kommunens skolskjutspolicy  Mer information om säkerhet och trivsel och utrymning av buss finns bifogat här till vänster.

Information om hur kommunen behandlar inkomna personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR)

Vid inställda turer på grund av snöoväder meddelas detta via Radio Malmöhus.

För elever som kommer från andra kommuner och går i skola i Staffanstorp erbjuds ingen skolskjuts. Som privatperson har man möjlighet att köpa ett terminskort på Skånetrafiken. Mer information finns på  Skånetrafikens webbplats.

Tidtabeller

Tidtabellen kan komma att ändras/justeras inom tre veckor.

Busstabellerna hittar ni här:

Buss 1

Buss 2

Buss 3

Buss 4

Buss 5

Buss 6

Hållplatsen vid Gullåkra är vid farthindret och hållplats ”Trekantsgränd” ligger på Norra Lundavägen (Skånetrafikens hållplats).

Vid frågor och synpunkter angående skolskjutsar inom kommunen kontakta:

Staffanstorps kommun:
Gustav Hultqvist
046-25 12 92

Bergkvarabuss:
Johan Fridholm
040-53 53 03

Alla dokument är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna läsa dem.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

88 kommentarer till Skolskjuts

 1. Min dotter kommer att åka buss linje fem. Men hur går bussarna hem efter skolan. Kunde inte hitta att linje fem går via gullåkra.
  / Helena

  1. Hej Helena,

   Bussbolaget kommer att komplettera med den hållplatsen i turlistorna. Hemturer mot Ädelholm och Trekanten går oftast med tur 1. Några eftermiddagar från Hjärupslund är det med tur 5 eller 6.

   Med vänlig hälsning
   Gustav Hultqvist
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun

 2. Hej!

  När kommer tidtabellerna för läsåret 2018/2019? Skolan börjar på torsdag!

  Mvh Anna

  1. Hej!
   De ligger nu på denna sida: https://staffanstorp.se/barn-och-utbildning/grundskola/skolskjuts/

   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 3. Hej!
  Det hade varit väldigt bra ifall ni kunde informera på kommunens hemsida när skolskjutsen ställs in. Då kan vi som föräldrar väldigt enkelt hitta informationen.
  Snäppet bättre hade varit om det gick ut ett email eller SMS till oss berörda. Email och telefon anges ju vid ansökan om skolskjuts.
  Mvh Malin

  1. Hej Malin!
   Tack för dina synpunkter. Vi kommer i fortsättningen att informera här på hemsidan så fort vi vet när skolskjutsarna är inställda eller generellt sena på grund av exempelvis vädret.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 4. Hej!
  I och med att förskoleklass kommer att beläggas med skolplikt from hösten -18, kommer det då bli möjligt att få skolskjuts även för förskoleklass?

  Mvh
  Pia

  1. Hej Pia!
   Det finns idag möjlighet för barn i förskoleklass att åka skolskjuts, då i mån av plats. I och med den förlängda skolplikten kommer vi att behöva skriva om vår skolskjutspolicy. Idag finns ingen lag på att kommuner har skyldighet att ordna med skolskjuts för förskoleklassbarn men rekommendationerna är sådana. Mer information om detta kommer jag att lägga ut här under våren 2018.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 5. ”Från och med detta läsår har vi ingen skolskjuts från Staffanstorp till Hjärup.” Men tidtabellen nummer 5 innehåller ju tider för just denna sträcka! Snacka om dubbla budskap! Varje år är det samma rabalder kring skolskjutsen. Hur svårt kan det vara att få ordning på detta?

  1. Hej Pär!
   Staffanstorps kommun erbjuder skolskjuts till Hjärup från enstaka hållplatser i Staffanstorp, till elever i mån av plats. Vi har dessa hållplatser för att bussen bland annat ska kunna vända på ett säkert sätt och för att eleverna ska ha en säker hållplats att stå vid. Vid ytterligare frågor och fundering, mejla mig gärna på anne.bjorcke@staffanstorp.se

   Vänligen
   Anne Björcke

 6. Hej, min son börjar sitt sista år på Hjärupslundsskolan (9:an) imorgon och brukar åka skolbuss till och från Staffanstorp. Vad gör kommunen för att han ska kunna ta sig till och från skolan även sista året? Jag förutsätter att den informationen vi fick när han började 6:an på Hjärupsslundsskolan fortfarande gäller, att kommunen skulle ordna transport 9:an ut. Mvh Annika

  1. Hej Annika!
   Från och med detta läsår har vi inga skolskjutsar från Staffanstorp till Hjärup. Däremot kan de elever som vill gå på bussen på någon av de befintliga platserna i Staffanstorp, göra det i mån av plats. Ansök i så fall i länken högre upp på denna sida.

   Vänligen
   Anne Björcke

   1. Hej Anne, jag fyllde i ansökan den 7 juni och fick direkt svaret ”tack för att du har fyllt i ansökan”, men sedan har jag inte hört något mer. Hur går jag vidare nu? Måste vi fylla i den igen? Jag har även tittat igenom busstidtabellerna och undrar var busshållsplats Gullåkra ligger?. Mvh Annika

    1. Hej Annika!
     Nej, ni behöver inte fylla i ansökan igen och vi har registrerat alla ansökningar som kommit in. Hållplats Gullåkra kommer att ligga vid farthindret i Gullåkra. Undrar du något mer går det bra att maila mig på anne.bjorcke@staffanstorp.se
     Vänligen
     Anne Björcke

 7. Hej, jag undrar när tidtabellerna gällande skolskjuts kommer? Nu är det bara några dagar till skolstart.
  Med vänlig hälsning,
  Karin

  1. Hej Karin!
   De kommer att läggas ut under fredagen.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Hej.
    Jag letar och letar men kan inte hitta info om skolskjutsen som enligt uppgift skulle lagts ut i fredags. Kan man möjligen be om en anvisning hur jag ska manövrera för att lokalisera tidtabellen.
    Tack på förhand.
    Mvh Åke Rickard

    1. Hej Åke Rickard!
     Tidtabeller med hållplatser ligger i mitten av sidan och du hittar dem också till vänster på skärmen när du går in på sidan med hjälp av en dator.
     Vänligen
     Anne Björcke

 8. Hej! Om min dotter som bor i Staffanstorp börjar på Hjärupslundsskolan detta (17/18) eller nästa läsår finns det då garantier för att hon har möjlighet att få plats på skolskjutsarna?

  1. Hej Madeleine!
   Nej där finns inga sådana garantier varken för läsåret 17/18 eller 18/19. Skolskjutar gäller för de elever som ligger i Hjärupslundsskolans upptagningsområde. I mån av plats, turer och tider som passar kan elever från Staffanstorp ändå få åka till Hjärup. Busstider med hållplatser kommer att läggas ut här på websidan veckan innan skolstart. I annat fall hänvisar jag er till Skånetrafiken där man som privatperson bland annat kan köpa terminskort.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 9. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att få sk. skoltaxi till tex. till en skola i Veberöd eller Blentarp för vårat barn åk3 som bor varannan vecka hos sina föräldrar idag och föräldern där barnet är skrivet flyttar till en av dessa orter? Vi har idag växelvis boende varannan vecka och båda föräldrarna bor idag i Staffanstorp. Eller är det upp till kommunen barnet blir skrivet i att lösa detta?

  1. Hej Björn,

   Det är folkbokföringskommunen som svarar på frågor om skolskjuts vid växelvis boende. Staffanstorp anordnar inte skolskjuts vid växelvis boende över kommungränser. Har du fler frågor kan du nå mig på 046-251292 (telefontid må-fr 10-12 eller med e-post gustav.hultqvist@staffanstorp.se )

   Vänligen

   Gustav Hultqvist, Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun

 10. Hej,

  Med anledning av de senaste dagarnas uppgifter i media om oegentligheter i Bergkvarabuss undrar jag vad Staffanstorps kommun vidtagit för åtgärder för att säkerställa att våra barn åker i trafiksäkra fordon samt att de entreprenörer som kommunen anlitar är seriösa arbetsgivare.

  Hälsningar Jenny

  1. Hej Jenny,
   Vi kommer att kontakta Bergkvarabuss och följa upp leveransen av deras tjänster till oss.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Hej,
    Jag undrar om ni fått något svar från Bergkvara buss? Speciellt med anledning av dagens tragiska olycka med en av deras bussar. Kanske bara ett tragiskt sammanträffande efter granskningen eller ytterligare en anledning att pressa på för att få fram svar?!

    1. Hej Karin,
     Vi har ett bra samarbete med Bergkvara buss. Arbetsmiljöverket besökte deras anläggning i mars och inga allvarliga anmärkningar kom fram då. Vi har inte fått några indikationer på att det är några brister i säkerheten på våra skolbussar.

     Vänligen
     Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

   2. På vilket sätt kommer ni att följa upp säkerheten och konditionen på skolbussarna?
    Jag hoppas ni begär in mer än deras försäkran att skolbussarna är besiktigade och körsäkra.
    Bergkvara buss ord och besiktningsprotokoll är inte värt pappret det är skrivet på.
    Det är våra barns liv och hälsa vi pratar om.
    Hälsningar
    Helene

    1. Hej Helene
     Arbetsmiljöverket var på deras anläggning under mars utan några allvarliga anmärkningar. Samtliga bussbesiktningar görs av externa, oberoende besiktningsföretag och alla bussar de kör eller har kört med är besiktigade och godkända. Vi fortsätter vårt goda samarbete med Bergkvara buss och de garanterar hög säkerhet.
     Vänligen
     Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun

     1. Hej igen!
      Vad jag läst i tidningen så gick Arbetsmiljöverket hårt åt företaget. En av ägarna beklagade sig i tidningen om hur hårt de gått åt företaget.
      Det står också i tidningen att bara under de första månaderna i år har de haft 30 allvarliga tillbud.
      Vilka garantier har ni för att inte Mekka Traffic reparerar/underhåller/besiktigar skolbussarna som kör våra barn? Olycksbussen var också besiktigad och godkänd men de hade troligen ”glömt” att åtgärda felet innan de godkände bussen.
      Det är en gåta för mig hur ni kan lita på deras garantier om hög säkerhet. Hur försäkrar ni er om att detta inte bara är tomma ord? Jag hoppas ni har mer än ett mejl om hur de arbetar…
      Hälsningar
      Helene, en mycket orolig mamma

      1. Vi har en långvarig relation med Bergkvara buss och god dialog kring bussarna som kör skolskjuts i vår kommun. Vi har fått ta del av och tittat på de senaste besiktningsprotokollen. Protokollen visar inga anmärkningar och att bromsarna fungerar utmärkt. Dessutom genomförs service med regelbundna intervaller. Jag pratar gärna med dig angående detta om du har fler frågor och/eller synpunkter.

       Vänligen Anne Björcke, tfn 046-251288, Staffanstorps kommun

       1. Hej igen!
        Du skriver att ni har fått titta på besiktningsprotokollen. När det gäller Mekka Traffic, så talar de bara om vad som är förbockat, inte vad som är gjort. Det är ett konstaterat faktum.
        Har Staffanstorp funderat på att följa Malmös exempel och begära att ett annat företag går in och ombesiktigar och gör alla reparationer?
        Hälsningar
        Helene

        1. Hej Helene,
         Skånetrafikens revision visar inte på några avvikelser gällande säkerheten på Regionbussarna. Vi har inte heller fått några som helst indikationer på att där skulle vara brist i säkerheten på våra bussar. Det som står i tidningen gällande verkstaden i Toftanäs gäller främst brister i miljö. Jag har bett om att få ta del av revisionsrapporten och kommer att följa upp Bergkvara Buss arbete och hur de kommer att rätta till felen.
         Jag har också varit i kontakt med Malmö för att höra hur de tänker i ärendet och hur de kommer att följa upp arbetet.
         Vänligen
         Anne Björcke, Staffanstorps kommun

       2. Hej!
        Det står också i SDS att företaget inte byter delar som behöver bytas, och byter man dem så tar man gamla kasserade delar. Hur säkert är detta?
        Hur kommer din uppföljning av revisionsrapporten och Malmös arbete att kommuniceras ut till oss föräldrar?
        Slutligen undrar jag om du inte är intresserad av att kommunicera med kommuninvånarna via denna sida då svaralänken var borttagen från ditt senaste inlägg?
        Hälsningar
        Helene

        1. Hej Helene!
         Utbildningsförvaltningen har en bra och kontinuerlig dialog med Bergkvara buss. I dagsläget har vi inga problem med våra skolbussar. Vi har anlitat Bergkvara buss i många år. Skolskjutsar upphandlas centralt och är ett politiskt beslut i kommunen.
         Svarslänken försvinner då våra trådar inte ska vara längre än åtta inlägg långa. Du får gärna kontakta mig på 046-251288 eller anne.bjorcke@staffanstorp.se om du har fler frågor.

         Vänligen
         Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 11. Hej! Har en fråga ang skolskjutsen mellan Tottarp och Nordanå. Tidigare stannade bussen vid Malmgrens väg i Nordanå för att släppa av barnen som bor här. Detta görs inte längre. Den stannar endast i korsningen Trelleborgsvägen-Burlövsvägen. Nu pågår ett nybygge i Nordanå med många stora fordon, såsom lastbilar, traktorer, grävmaskiner. Barnen som bor på Malmgrens väg måste nu gå längs vägen där alla dessa fordon kör.
  Min fråga är om det finns möjlighet för bussen att stanna vid Malmgrens väg nu när bygget pågår. Detta skulle kännas mycket säkrare för oss föräldrar, än som situationen är nu.
  // Roger

  1. Hej Roger!
   Tack för din kommentar. Jag har varit i kontakt med bussbolaget och de kommer i fortsättningen att stanna vid Malmgrens väg.
   Vänligen
   /Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 12. Glömde säga att jag går på Hagalid och bor i Esarp. Ska alltså åka från Hagalid till Esarp. Skolbuss 1 går bara från Hjärupslund och går inte till Esarp heller så det går tyvärr inte.
  Nu har ni dessutom tagit bort bussen som skulle gått 14.35 på onsdagar, den bussen jag och två andra tidigare tog då vi slutar 14.15. Nästa buss från Hagalid till Esarp går inte förrän 15.30 så då måste vi vända 1 timme och 15 min varje onsdag. Hade velat veta anledningen till varför ni tog bort den tiden då det var ganska många som tog den bussen och ifall ni hade kunnat ta tillbaka den?
  Mvh Michelle

  1. Hej Michelle!
   Vi har lagt bussturerna efter då många slutar och efter det att eleverna som slutar senast också ska kunna komma hem. Tyvärr innebär det att vissa elever får vänta en kort eller längre stund eftersom många elever har olika sluttider på sina skolor. Vi försöker lägga busstiderna så bra som möjligt och tiderna är beroende av inte bara eleverna på just den skolan de går utan även på de andra skolorna i kommunen.
   På onsdagar går där en buss, buss 2 kl 14.35, som du kan ta och sedan byte i Kyrkheddinge till buss 4. Anledningen till att den måste till ett byte är att den andra bussen går direkt från Stanstorp, inte via Hagalid.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 13. Hej!
  På fredagar så slutar vi 14.10 och skolbussen (skolbuss 4) går inte förrän 15.05, dvs att vi måste vänta 55 min på bussen varje fredag. Innan gick det en buss 13.55 så den hade vi kunnat ta ifall vi hade fått sluta 20 min tidigare men nu är den busstiden borttagen. Regionala bussen kan vi inte heller ta då buss 172 går 2 min efter att vi slutar.
  Hoppas ni kan göra något åt detta.
  Mvh Michelle

  1. Hej Michelle
   Där går en buss (buss1) på fredagar kl 14.35 som kör hela rundan. Den ska du kunna ta och komma hem lite tidigare.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 14. Hej, min dotter går på Hjärupslundsskolan och på onsdagar slutar hon vid 14.45 Det står att bussen ska komma 15.10 men två gånger har hon fått vänta till 15.35, det kommer bara en buss 15.10 och den åker till Tottarp osv så varför måste barnen till Staffanstorp vänta 50 minuter istället för 20 min? Kan inte alla barn åka i samma buss?

  1. Hej Amanda
   Tack för din kommentar. Bussen går nu kl 15.20 på onsdagar. Om alla barnen skulle åka samma buss blir det en väldigt lång tur och tar lång tid därför har vi valt att göra så här.
   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 15. Fråga gällande buss 4.
  Vår son skulle idag åka skolbuss hem från Hagalid för första gången. Enligt uppgift här skulle buss 4 lämna Hagalid 15:30 och gå till bl.a. Kyrkheddinge. Enligt chaufför gick inte bussen till Kyrkheddinge, så vår son fick gå hem. Är uppgifter rörande bussar korrekta och vet chaufförer dess rutt?

  1. Hej Peter
   Tack för din kommentar. De uppdaterade bussturerna ligger nu här på webbplatsen och alla chaufförer ska, enligt Bergkvara buss, veta om vad som gäller. Hoppas att det nu fungerar tillfredsställande för er.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 16. 2 frågor.
  Sonen slutar 13.25 på onsdagar men det går ingen buss hem från Hagalid förrän 15.15 likadant på torsdagar så slutar han 15.30 och bussen går hem 15.30.
  Hur tänkte man där?

  1. Hej Jessika
   Vi har försökt att få tiderna att fungera så bra som möjligt med tanke på elevernas start- och sluttider på dagarna. En del elever vill stanna kvar och läsa läxor och sedan åka hem och en del vill åka hem direkt. Jag hoppas det fungerar med de tider som nu gäller för din son.

   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 17. Hej,
  Jag undrar hur bussarna går imorgon då det bara är upprop och dom bara ska vara där en stund? Tösen går på Hjärupslundsskolan.
  Mvh Ola

  1. Hej Ola,

   Bussarna går ”vanlig” tid på morgonen men tidigare hem efter uppropet. Skolorna har själva avtalat med bussbolaget om hemresorna. Hjärupslund har att bussarna går hem kl 12:00.

   Med vänlig hälsning

   Gustav Hultqvist
   Skolskjutssamordnare

   1. Tackar för snabbt svar.
    mvh ola

 18. Ursäkta? Men skolan börjar om 2 dagar och vi har fortfarande inte fått besked om när bussen går vid Trekantsgränd till Hjärupslundsskolan på morgonen. Behöver svar, så snart som möjligt!

  1. Buss nr 5 stannar på Trekantsgränd. Buss tabell finns ute


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »