Skolval

Val till förskoleklass och åk 7 hösten 2019

Skolvalet till förskoleklass hösten 2019 görs via Mina sidor mellan 10 januari till den 20 januari 2019.

Alla berörda har möjlighet att gå på informationsträffar under november 2018 enligt nedan:

 • Infomöten under november, kl 17.30-18.30:
Skola Datum
Uppåkraskolan   6 november
Tottarps skola 12 november
Staffanstorps Montessori 12 november
Baldersskolan 14 november
Annero/Borggårdsskolan (på Borggårdsskolan) 19 november
Hjärups skola 20 november
Kyrkheddinge skola 20 november
Mellanvångsskolan 22 november
Stanstorpsskolan 29 november

Tänk på att om man väljer en skola utanför kommunen eller utanför det närområde som man tillhör, är man inte berättigad till skolskjuts.Är ditt barn inte folkbokfört i Staffanstorps kommun och önskar delta i skolvalet, kontakta då Gustav Hultqvist via e-post innan vecka 42. Uppge barnets personnummer, så kommer ni att få möjlighet att logga in och göra ett skolval.

Riktlinjer skolplacering

Ni som gör skolval till förskoleklass ht 2019 kan söka fritidshemsplats när ni gör skolvalet. Detta kan ni i så fall se när ni loggar in på ”Mina sidor”. Ni behöver då inte göra en ny ansökan. Har ni ytterligare frågor kring fritidshemsansökan, var vänlig kontakta skoladministratören på den berörda skolan.

Överflyttningen från förskola till fritidshem på skola sker tidigast den 16 augusti. Ni kommer därefter få ett placeringserbjudande (innan skolstart) som ni behöver tacka ja eller nej till. Även detta görs via ”Mina sidor”. Ni behöver inte tacka ja till förskoleklassplaceringen.

Glöm inte att också säga upp er plats på förskolan. Det görs på ”Mina sidor” och något kontrakt behöver ni inte skriva ut. Uppsägningstiden är två månader och under tiden utgår ordinarie barnomsorgsavgift.

För att kunna logga in behöver du ett Mobilt BankID (e-legitimation). Om du inte har ett Mobilt BankID kan du beställa det via din Internetbank. I samband med din beställning behöver du också installera BankID säkerhetsapp om du inte redan har den installerad. Exakt hur du beställer ett Mobilt BankID skiljer sig lite åt mellan olika banker så ta därför kontakt med just din bank när du behöver hjälp.

Om man väljer en förskoleklass utanför Staffanstorps kommungräns

Kontakta den aktuella/mottagande skolan för att ansöka om plats. Om man inför valet av förskoleklass väljer en skola i en annan kommun är det viktigt att man även anmäler genom att logga in på Skolvalet.

Tänk på att om man väljer en skola utanför kommunen eller utanför det upptagningsområde som man tillhör, är man inte berättigad till skolskjuts.

Om ni har frågor kring valet är ni alltid välkomna att kontakta Barn och utbildning på  046-25 11 00 eller respektive skola.

Tänk på att även ansöka om plats på fritidshem i samband med skolvalet.

Inför åk 7 hösten 2019

Skolvalet inför åk 7 2019 görs under tiden 10 till 20 januari 2019.

Information inför åk 7 kommer att ske på högstadieskolorna enligt nedan:

 • Hjärupslundsskolan 15 november kl 15.00-17.00 är det ”besökseftermiddag”
 • Baldersskolan den 21 nov kl 18.00-19.00
 • Hagalidskolan den 28 nov kl 18.00 allmän information och kl 18.45-19.30 information om akademin (idrottsprofil). Rundvandring och frågestund med personal och elever kl 18.45-20.00

Skolval för elever som vill söka idrottsprofilklass på Hagalidskolan görs på blanketten som kommer att finnas på Hagalidskolans egna webbsida.

Tänk på att om man väljer en skola utanför närområdet (som styrs efter var barnet är folkbokfört) är man inte berättigad till skolskjuts.

Idrottsklass åk 7 hösten 2019

Provspelning kommer att ske i mars och besked om antagning lämnas i mars-april. Mer information finns på Hagalidskolans webbplats.

Ansökning för elever som inte är skrivna i Staffanstorp kommun och vill söka idrottsprofilklass görs endast på skriftligt på blanketten ovan (ej digitalt).

Skicka din blankett till Idrottsklass Hagalidskolan, Staffanstorps kommun, 245 80 Staffanstorp

Om man väljer en skola utanför Staffanstorps kommungräns

Kontakta den aktuella/mottagande skolan för att ansöka om plats. Om man väljer en skola i en annan kommun är det viktigt att man även anmäler det till hemkommunen på denna blankett >>

Tänk på att om man väljer en skola utanför det närområde som man tillhör är man inte berättigad till skolskjuts.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

41 kommentarer till Skolval

 1. Hej
  Inför förskoleklass 2019/2020. Jag har tittat på kartan och alla gator på vikhemsområdet finns inte och är inte tydliga så jag ville bara höra vilket upptagningsområde Rörtegelvägen tillhör.

  Med vänliga hälsningar
  Malin

  1. Hej Malin,
   Vi har inte upptagningsområden mer utan närhetsområden. Staffanstorp är ett närhetsområde och Hjärup ett annat. Vi försöker tillmötesgå föräldrarnas önskemål om skola men tar hänsyn till närhetsområdet om där är många som söker till samma skola.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 2. Hej!
  Hur gick det med skolplacering av de ca 400 barnen i kommunen som föddes 2012 och de ca 350 som föddes 2005? Hur många i respektive kull gjorde ett aktivt val eller hade föräldrar som gjorde det? Hur många av dessa fick plats på vald skola?

 3. Hej!
  När behöver jag göra ansökan till fritidshem för barn som ska börja i F-klass? I nuläget vet vi ju inte vilken skola vi får placering på?
  Mvh Marie

  1. Hej Marie!
   Ansökan till fritidshem gör ni när ni fått ert skolplaceringsbesked. Glöm inte att säga upp er eventuella förskoleplats senast två månader innan ni önskar sluta där.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 4. Hej!
  Jag undrar hur det blir om man inte får något av de val man önskar när man väljer skola? Placeras barnet då på den skola ens närområde tillhör eller blir det var det finns plast?
  Mvh Anna

  1. Hej Anna!
   I första hand försöker vi tillgodose vårdnadshavarnas önskemål. Går inte det så erbjuds barnet en skolplacering på den skola som ligger i barnets närområde.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

   1. Tack för ditt svar Anne. Är närområde detsamma som upptagningsområde?

    1. Hej igen Anna,
     Upptagningsområde är vårt sätt att fördela och planera antalet platser på våra skolor med hänsyn till antalet barn. Staffanstorp by (centrum) kan ses som ett närområde uppdelat i upptagningsområden.
     Vänligen
     Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 5. Hej!

  Om man har ett barn fött 2012 som man vill ska börja årskurs 1 till hösten istället för förskoleklass, hur ansöker man då?

  1. Hej Tony!
   Det digitala valet är bara inför förskoleklass och åk 7. Alla andra årskurser i Staffanstorps kommun söker man genom att kontakta den skola man vill att barnet ska gå på, och hör om det finns möjlighet att börja där. Kontakta rektorn på den aktuella skolan och meddela oss gärna om ni inte ska vara med i förskoleklassvalet.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 6. Hej!
  När kommer antagningsbeskeden för åk 7 till ht 2017 att skickas ut?

  Mvh
  Martin Thelin

  1. Hej Martin!
   Beskedet från Hagalidskolan och Baldersskolan kommer troligtvis att skickas ut från skolorna i början av nästa vecka. Av olika anledningar som vi inte kunnat förutse, har det blivit lite försenat och vi ber om ursäkt för det.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 7. Hej!
  Ang val till förskoleklass. Gäller datumen för infokvällarna fortfarande? Såg denna info av en ren slump. Det är nu endast två veckor kvar till mötet i Hjärup där vi bor, och det behövs lite framförhållning för att ge möjlighet att planera, fixa barnvakt etc. Inget utskick har kommit med info om mötet, eller annonseras det endast här? Ingen av de föräldrar vi pratat med kände till det.

  1. Hej!
   Datumen gäller fortfarande och det blir ett extra möte på Hjärups skola den 22 november kl 18.00. Information har gått ut till förskolorna och här på webbplatsen. Anledningen till att det blev kort framförhållning var att vi väntade på att få klart med mobilt BankID.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 8. Hej!

  Min dotter spelar i Staffanstorp handbollsklubb och vi tänker ansöka till idrottsklass handboll. Idag går hon på Klågerupsskolan som tillhör Svedala kommun. Min fråga är, vart lämnar/skickar vi ansökan?

  Mvh
  Martin Södergren

  1. Hej Martin!
   Skicka er ansökan till:
   Idrottsklass Hagalidskolan
   Staffanstorps kommun,
   245 80 Staffanstorp
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

   1. Tack för snabbt svar!

    Mvh
    Martin Södergren

 9. Hejsan!
  Vilken förskola/skola kommer ha Vikhem som upptagningsområde?

  1. Hej, upptagningsområdet för Vikhem inför nästa års skolstart är ej klart än. Bifogar en karta över upptagningsområdena https://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2015/10/Upptagningsområde-2016-2017.pdf
   Kontakta gärna Utbildningskontoret vid ytterligare frågor.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Utbildningskontoret

 10. Hej!
  Jag undrar när inloggningsuppgifterna till förskolevalet 16/17 skickas hem? Har fortfarande inte fått några.
  Med vänlig hälsning, Vibeke R

 11. När kommer Staffanstorps nya upptagningsområde för f-klasser med start hösten 2016 vara klart?

  1. Det undrar jag också, finns det något datum när det beräknas vara klart?

   1. Hej Elisabeth, kartan på upptagningsområde F-klass är nu klar och finns publicerad.
    Vänligen
    Maria Björk Ohlin
    Utbildningskontoret

  2. Hej Jessica, kartan på upptagningsområde F-klass är nu klar och finns publicerad.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Utbildningskontoret

 12. Ska inte Borggårdsskolan ha någon informationskväll?

  1. Hej Sara, Borggårdskolans datum är nu upplagt.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 13. Hej,
  Hur kommer upptagningsområdet för Uppåkraskolan resp Hjärups skola att se ut?
  Kommer de som går på Åkervindans förskola (som ska flytta till Uppåkraskolan) att ha förtur eller är det strikt närhetsprincipen som gäller?
  Mvh
  Elisabet

  1. Hej Elisabeth, vi håller på att se över skolsituationen i Hjärup och kommer att lägga ut information så fort vi är klara.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 14. Hej jag undrar bara när det kommer datum för informationskvällar. Vill gärna veta då det är dags att välja skola till dottern och jag vill gärna gå på informationskvällarna. Det står att dem ska komma under ht 16 kommer i september. Ni menar väl ht 15?

  1. Hej Sara, tack för att du informerade oss om skrivfelet. Vi kommer att så fort vi har fått in alla skolors datum för informationskvällar att publicera dom.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 15. Hej!
  Jag vill ansöka om förskoleklass (läsåret 2016/2017) för mitt barn. Hur gör jag?

  1. Hej, ansökning till förskoleklass lå 16/17 kommer att skickas hem till dig i höst.
   Vänligen
   Maria Björk Olin
   Barn och utbildning

 16. Hej!

  Vi ska flytta till Staffanstorp och behöver ansöka om skolplats för min son som börjar 0 klassen, var gör jag det? Är det via blankett eller på nätet?

  /Kinga

  1. Hej Kinga, kontakta den skola som ni önskar att ert barn ska gå på för att få besked om det finns plats i F-klass. Ansökan till fritidshem gör ni när ni fått er skolplacering på denna sida:
   https://staffanstorp.dexter-ist.com/Staffanstorp/Default.asp?page=bo/bas/application$step1.xsl
   Kontakta gärna mig om du har fler frågor
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   046-251289
   Barn och utbildning

 17. Hej! Vi bor i Hjärup och vi har inte fått än besked på placeringen till förskoleklass.

  När ska vi få besked om skolplaceringen?

  Tack på förhand!

  /Maria

  1. Hej, klasslistorna är beräknade att komma ut vecka 16, har ni fler frågor så kontakta Margareta Mårtensson, Hjärups skola på telefonnummer 046 – 25 15 39.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning
   Staffanstorps kommun

 18. Hej, undrar när man kan förvänta sig att få besked på placeringen till förskoleklass.
  Tack på förhand!
  //Cecilia

  1. Hej Cecilia, besked angående placering i förskoleklass är på väg. Skickades idag med posten.
   Kontakta barn och utbildning om beskedet inte har kommit i slutet på veckan.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 19. Hej!

  Varför omfattar kartan över grundskolans upptagningsområden endast Staffanstorps tätort? Vi som bor på landet vill gärna också vet till vilken skola våra byar tillhör!

  Mvh
  Malin

  1. Hej Malin,

   Man har tidigare år inte sett något behov av att skapa upptagningsområden utanför Staffanstorps tätort. Vi tittar under våren på frågan ur ett skolskjutsperspektiv och detta kan kanske resultera i en kommuntäckande områdeskarta. Har du fler frågor får du gärna ringa mig.

   Vänliga hälsningar

   Gustav Hultqvist
   Utbildningssamordnare
   Barn och utbildning


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »