Skolval

 

Skolval för elever på Stora Emilia hösten 2017

Skolvalet för elever på Stora Emilia ska göras på hemskickad blankett senast den 20 november (blivit framflyttad pga önskemål från föräldrar). Har ni frågor angående valet så kontakta gärna Anne Björcke,  anne.bjorcke@staffanstorp.se eller 046-251288, på utbildningsförvaltningen.

Val till förskoleklass hösten 2018

Skolvalet till förskoleklass hösten 2018 görs via Mina sidor mellan 10 januari till den 20 januari 2018. Placeringserbjudande skickas ut under mars månad.

Under november kommer skolorna att ha informationsmöten inför skolstart nästa höst enligt nedan:

 • Infomöten under november, kl 17.30-18.30:
Skola Datum
Hjärup 14 november
Tottarp 15 november
Stanstorp 16 november
Uppåkra 21 november
Kyrkheddinge 21 november
Balder 22 november
Mellanvången 23 november
Annero/Borggård 28 november
Montessori 29 november

Är ditt barn inte folkbokfört i Staffanstorps kommun och önskar delta i skolvalet, kontakta då Gustav Hultqvist via mail, gustav.hultqvist@staffanstorp.se, innan vecka 42. Uppge barnets personnummer, så kommer ni att få möjlighet att logga in och göra ett skolval.

Tänk på att om man väljer en skola utanför kommunen eller utanför det upptagningsområde som man tillhör, är man inte berättigad till skolskjuts.

Upptagningsområde 2018-2019

Alla områden utanför Staffanstorps centrum har egna upptagningsområden t ex Kyrkheddinge. Hjärup är ett upptagningsområde.

Ni som gör skolval till förskoleklass ht 2018 kan söka fritidshemsplats när ni gör skolvalet. Detta kan ni i så fall se när ni loggar in på ”Mina sidor”. Ni behöver då inte göra en ny ansökan. Har ni ytterligare frågor kring fritidshemsansökan, var vänlig kontakta skoladministratören på den berörda skolan.

Överflyttningen från förskola till fritidshem på skola sker tidigast den 16 augusti. Ni kommer därefter få ett placeringserbjudande (innan skolstart) som ni behöver tacka ja eller nej till. Även detta görs via ”Mina sidor”. Ni behöver inte tacka ja till förskoleklassplaceringen.

Glöm inte att också säga upp er plats på förskolan. Det görs på ”Mina sidor” och något kontrakt behöver ni inte skriva ut. Uppsägningstiden är två månader och under tiden utgår ordinarie barnomsorgsavgift.

För att kunna logga in behöver du ett Mobilt BankID (e-legitimation). Om du inte har ett Mobilt BankID kan du beställa det via din Internetbank. I samband med din beställning behöver du också installera BankID säkerhetsapp om du inte redan har den installerad. Exakt hur du beställer ett Mobilt BankID skiljer sig lite åt mellan olika banker så ta därför kontakt med just din bank när du behöver hjälp.

Om man väljer en förskoleklass utanför Staffanstorps kommungräns

Kontakta den aktuella/mottagande skolan för att ansöka om plats. Om man inför valet av förskoleklass väljer en skola i en annan kommun är det viktigt att man även anmäler genom att logga in på Skolvalet.

Tänk på att om man väljer en skola utanför kommunen eller utanför det upptagningsområde som man tillhör, är man inte berättigad till skolskjuts.

Om ni har frågor kring valet är ni alltid välkomna att kontakta Barn och utbildning på  046-25 11 00 eller respektive skola.

Tänk på att även ansöka om plats på fritidshem i samband med skolvalet.

Val till åk 7 hösten 2018

Informationsmöten inför åk 7 sker enligt nedan:

Baldersskolan den 27 november kl 18.00

Hagalidskolan den 29 november kl 18.00 (allmän klass) och kl 19.00 (idrottsklass)

Hjärupslundsskolan kommer inte att ha något informationsmöte. Om du vill ha mer information om Hjärupslundsskolan, var vänlig gå in på deras hemsida www.staffanstorp.se/hjarupslundsskolan/.

 • Om ditt barn går på Anneroskolan eller Baldersskolan har ditt barn plats på Baldersskolan i åk 7
 • Om ditt barn går på Stanstorpskolan/Mellanvångsskolan eller Kyrkheddinge skola har ditt barn plats på Hagalidskolan i åk 7
 • Om ditt barn går på Uppåkraskolan, Hjärups skola eller Tottarps skola har ditt barn plats på Hjärupslundsskolan i åk 7
 • Besked om skolplacering kommer senast maj 2018.

Alla elever i åk 6 ska göra ett skolval inför åk 7 och detta kommer att göras digitalt under januari 2018.

Tänk på att om man väljer en skola utanför upptagningsområdet (som styrs efter var man bor) är man inte berättigad till skolskjuts. Detta är alltså inte beroende på vilken skola barnet går åk 6. Alla elever på exempelvis Tottarps skola har rätt till en plats på Hjärupslundsskolan men inte automatiskt rätt till skolskjuts dit.

Idrottsklass åk 7 hösten 2018

Provspelning kommer att ske i mars och besked om antagning lämnas i mars-april. Mer information finns på Hagalidskolans webbplats.

Ansökan till åk 7 lå 2018 2019 idrottsklass

Skicka din blankett till Idrottsklass Hagalidskolan, Staffanstorps kommun, 245 80 Staffanstorp

Om man väljer en skola utanför Staffanstorps kommungräns

Kontakta den aktuella/mottagande skolan för att ansöka om plats. Om man väljer en skola i en annan kommun är det viktigt att man även anmäler det till hemkommunen på denna blankett >>

Tänk på att om man väljer en skola utanför det upptagningsområde som man tillhör är man inte berättigad till skolskjuts.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

41 kommentarer till Skolval

 1. Hej!
  När kommer antagningsbeskeden för åk 7 till ht 2017 att skickas ut?

  Mvh
  Martin Thelin

  1. Hej Martin!
   Beskedet från Hagalidskolan och Baldersskolan kommer troligtvis att skickas ut från skolorna i början av nästa vecka. Av olika anledningar som vi inte kunnat förutse, har det blivit lite försenat och vi ber om ursäkt för det.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 2. Hej!
  Ang val till förskoleklass. Gäller datumen för infokvällarna fortfarande? Såg denna info av en ren slump. Det är nu endast två veckor kvar till mötet i Hjärup där vi bor, och det behövs lite framförhållning för att ge möjlighet att planera, fixa barnvakt etc. Inget utskick har kommit med info om mötet, eller annonseras det endast här? Ingen av de föräldrar vi pratat med kände till det.

  1. Hej!
   Datumen gäller fortfarande och det blir ett extra möte på Hjärups skola den 22 november kl 18.00. Information har gått ut till förskolorna och här på webbplatsen. Anledningen till att det blev kort framförhållning var att vi väntade på att få klart med mobilt BankID.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 3. Hej!

  Min dotter spelar i Staffanstorp handbollsklubb och vi tänker ansöka till idrottsklass handboll. Idag går hon på Klågerupsskolan som tillhör Svedala kommun. Min fråga är, vart lämnar/skickar vi ansökan?

  Mvh
  Martin Södergren

  1. Hej Martin!
   Skicka er ansökan till:
   Idrottsklass Hagalidskolan
   Staffanstorps kommun,
   245 80 Staffanstorp
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

   1. Tack för snabbt svar!

    Mvh
    Martin Södergren

 4. Hejsan!
  Vilken förskola/skola kommer ha Vikhem som upptagningsområde?

  1. Hej, upptagningsområdet för Vikhem inför nästa års skolstart är ej klart än. Bifogar en karta över upptagningsområdena https://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2015/10/Upptagningsområde-2016-2017.pdf
   Kontakta gärna Utbildningskontoret vid ytterligare frågor.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Utbildningskontoret

 5. Hej!
  Jag undrar när inloggningsuppgifterna till förskolevalet 16/17 skickas hem? Har fortfarande inte fått några.
  Med vänlig hälsning, Vibeke R

 6. När kommer Staffanstorps nya upptagningsområde för f-klasser med start hösten 2016 vara klart?

  1. Det undrar jag också, finns det något datum när det beräknas vara klart?

   1. Hej Elisabeth, kartan på upptagningsområde F-klass är nu klar och finns publicerad.
    Vänligen
    Maria Björk Ohlin
    Utbildningskontoret

  2. Hej Jessica, kartan på upptagningsområde F-klass är nu klar och finns publicerad.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Utbildningskontoret

 7. Ska inte Borggårdsskolan ha någon informationskväll?

  1. Hej Sara, Borggårdskolans datum är nu upplagt.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 8. Hej,
  Hur kommer upptagningsområdet för Uppåkraskolan resp Hjärups skola att se ut?
  Kommer de som går på Åkervindans förskola (som ska flytta till Uppåkraskolan) att ha förtur eller är det strikt närhetsprincipen som gäller?
  Mvh
  Elisabet

  1. Hej Elisabeth, vi håller på att se över skolsituationen i Hjärup och kommer att lägga ut information så fort vi är klara.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 9. Hej jag undrar bara när det kommer datum för informationskvällar. Vill gärna veta då det är dags att välja skola till dottern och jag vill gärna gå på informationskvällarna. Det står att dem ska komma under ht 16 kommer i september. Ni menar väl ht 15?

  1. Hej Sara, tack för att du informerade oss om skrivfelet. Vi kommer att så fort vi har fått in alla skolors datum för informationskvällar att publicera dom.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 10. Hej!
  Jag vill ansöka om förskoleklass (läsåret 2016/2017) för mitt barn. Hur gör jag?

  1. Hej, ansökning till förskoleklass lå 16/17 kommer att skickas hem till dig i höst.
   Vänligen
   Maria Björk Olin
   Barn och utbildning

 11. Hej!

  Vi ska flytta till Staffanstorp och behöver ansöka om skolplats för min son som börjar 0 klassen, var gör jag det? Är det via blankett eller på nätet?

  /Kinga

  1. Hej Kinga, kontakta den skola som ni önskar att ert barn ska gå på för att få besked om det finns plats i F-klass. Ansökan till fritidshem gör ni när ni fått er skolplacering på denna sida:
   https://staffanstorp.dexter-ist.com/Staffanstorp/Default.asp?page=bo/bas/application$step1.xsl
   Kontakta gärna mig om du har fler frågor
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   046-251289
   Barn och utbildning

 12. Hej! Vi bor i Hjärup och vi har inte fått än besked på placeringen till förskoleklass.

  När ska vi få besked om skolplaceringen?

  Tack på förhand!

  /Maria

  1. Hej, klasslistorna är beräknade att komma ut vecka 16, har ni fler frågor så kontakta Margareta Mårtensson, Hjärups skola på telefonnummer 046 – 25 15 39.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning
   Staffanstorps kommun

 13. Hej, undrar när man kan förvänta sig att få besked på placeringen till förskoleklass.
  Tack på förhand!
  //Cecilia

  1. Hej Cecilia, besked angående placering i förskoleklass är på väg. Skickades idag med posten.
   Kontakta barn och utbildning om beskedet inte har kommit i slutet på veckan.
   Vänligen
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

 14. Hej!

  Varför omfattar kartan över grundskolans upptagningsområden endast Staffanstorps tätort? Vi som bor på landet vill gärna också vet till vilken skola våra byar tillhör!

  Mvh
  Malin

  1. Hej Malin,

   Man har tidigare år inte sett något behov av att skapa upptagningsområden utanför Staffanstorps tätort. Vi tittar under våren på frågan ur ett skolskjutsperspektiv och detta kan kanske resultera i en kommuntäckande områdeskarta. Har du fler frågor får du gärna ringa mig.

   Vänliga hälsningar

   Gustav Hultqvist
   Utbildningssamordnare
   Barn och utbildning

 15. Hej!
  När du skriver välj ”övrig skola som alternativ 2 och 3”, menar du då de som kallas ”Enhet för 2:a val av skola utanför Stp” osv? Dvs dessa fungerar som ”utfyllnad” när alt 2 och 3 inte är relevanta?

  Jag antar ju att jag i princip kan välja vad som helst som alt 2 och 3 men det känns ändå lite märkligt att fylla i två faktiska skolor som man inte vill ha (även om ni försäkrar oss om att vi kommer få plats i Hjärup).

  1. Hej Henrik,
   förstår att det kan kännas märkligt att behöva fylla ut med ”icke val”. Tyvärr är systemet uppbyggt på detta sätt och kommer att titta över om det går att ändra inför nästa skolval.
   Vänligen
   Gustav Hultqvist
   Staffanstorps kommun

 16. Hej!
  Barnen som skall börja F-klass o går på Mellanvångens fsk har tydligen förtur till Mellanvångsskolan! Hur blir det då med alla de barn som INTE går på ovan fsk men enl närområdesprincipen hör till Mellanvångsskolan o vill gå där.Enl info från Mellanvångsskolan i förra veckan tar man in 50 barn o man räknar med 30 från fsk. Hur tänker ni ang detta?
  När kommer inloggningsuppgifterna?
  Hälsn
  Maria

  1. Hej,

   Inloggningsuppgifterna kommer att gå ut med post idag och ansökningsperioden är förlängd till 12 dec 2014. Angående platserna på Mellanvångsskolan är det rektor som beslutar om antal och har i uppdrag att ta emot alla som bor i området och väljer Mellanvången i första hand. Tidigare år har man lyckats ta emot både de från Mellanvångensförskola och de som går på annan förskola men som bor i området.

   Vänlig hälsning

   Gustav Hultqvist
   Utbildningssamordnare
   Barn och Utbildning
   Staffanstorps kommun

 17. Hej! Vi saknar inloggningsuppgifter till förskolevalet. Är det en generell försening? Ovan skriver ni att valet kommer skjutas fram (”Återkommer med nya datum under veckan.” ) Vilken vecka är det ni menar? Svårt att veta om det är aktuell info eller ej….. Ser fram emot att höra från er, tack på förhand!

  1. Hej Martina, ja det är en generell försening. Tyvärr lyckades vi inte skicka ut inloggningarna denna vecka men gör det så fort som systemet har skapat inloggningsuppgifterna.
   Trevlig helg!
   Maria Björk Ohlin
   Barn och utbildning

   1. Tack för snabbt svar – trevlig helg till er också :)

 18. Hej!

  Jag beräknas få mitt 3:e barn om drygt 3 veckor. Jag har en dotter som går i förskoleklass och på fritids. Min fråga är vad är reglerna vid föräldraledighet? Har hon rätt att fortsätta på fritids eller det är bara förskoleklass som gäller?

  Med vänlig hälsning Emma

  1. Hej Emma!
   Så länge ditt barn går i förskoleklass får hon vara kvar på fritids när du är föräldraledig. Barn som går i skolan åk 1,2,3 osv har inte rätt till fritidshemsplats när föräldrarna är föräldralediga. Vänligen Camilla Nilsson

 19. Hej
  Nu har vi fått besked om skolplacering.
  När ska vi ansöka om fritidshemsplats?
  Mvh/Daniela

  1. Hej!
   Ni kan ansöka om fritidshemsplats i samband med att ni säger upp förskoleplaceringen. Tänk på att det är två månaders uppsägningstid för förskoleplatsen. Alla barn som behöver fritidshemsplats kommer att få en placering (förutsatt att man ansökt om detta).
   Vänligen Camilla Nilsson