Buss och tågkort JoJo

För dig som är folkbokförd i Staffanstorps kommun gäller följande:

Du som går i gymnasieskolan får gratis buss- och tågkort för dagliga resor till och från skolan om avståndet mellan hemmet och skolan är minst 6 km. Du kan få busskort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Skolkortet är personligt och består av två delar: Jojo-kort och terminsbevis. På terminsbeviset krävs ett foto. Utan foto och ifyllt terminsbevis är kortet ogiltigt och du kan få böter av Skånetrafiken vid en kortkontroll. Istället för buss- och tågkort kan du välja kontantbidrag vilket motsvarar kortets värde. För att ansöka om busskort för läsåret 2017-2018, fyll i följande blankett Buss- och tågkortsblankett och ta med till Rådhuset där du kan få ditt busskort.

Vi erbjuder inte Jojo Skola Plus. Det finns möjlighet att köpa ett kort på Skånetrafiken som heter Jojo Fritid som kan vara ett alternativ. Läs mer om det här.

Om du avbryter dina studier eller flyttar från Staffanstorps kommun är du inte längre berättigad till busskort från oss och vi kommer att spärra ditt kort. Du måste då vända dig till den kommun där du är folkbokförd.

Du som har inackorderingstillägg har inte rätt att samtidigt få busskort.

Förlorat ditt kort?

Kortet är en värdehandling och om du skulle förlora ditt kort eller om det går sönder får du betala en avgift för att få ett nytt. Du sätter då in 300 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn och personnummer samt  referensnummer 3130-1715-450-86 på inbetalningen. Sedan tar du med ditt kvitto/utskrift på inbetalningen och beger dig till Medborgarkontoret för att hämta ut ett nytt kort.

Förlorade kort spärras för att inte kunna användas av obehöriga. När kortet spärrats kan det aldrig aktiveras igen. Om kortet inte har någon yttre åverkan, men ändå inte fungerar, ska du genast byta ut kortet i Medborgarkontoret utan kostnad. Busskorten delas ut av medborgarkontoret som ni når på 046-251100

Mer information om JOJO gymnasiekort finns på Skånetrafikens webbplats >>

Matkort/skollunch för gymnasielever från Staffanstorps kommun är gratis och delas ut av respektive skola.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

87 kommentarer till Buss och tågkort JoJo

 1. Barn som bor i Staffanstorp och studerar i Lund, mellanstadiet o högstadiet, undrar om de är berättigade till ersättning för busskort?
  Vänligen Martin

  1. Hej Martin!
   Nej elever i grundskolan är inte berättigade till busskort eller ersättning för busskort vid studier på skolor utanför kommunen. En grundskoleelev har rätt till skolskjuts till närmsta skola enligt kommunens skolskjutspolicy om avståndet överstiger kommunens riktlinjer.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 2. Hej!
  Min son kommer byta gymnasieskola, från Lund till Ystad, men är fortfarande folkbokförd i Staffanstorp. Behöver vi göra någon ändring med Jojo kortet?

  1. Hej Catharina!
   Nej, ni behöver inte göra någon ändring med Jojo-kortet vid byte av skola.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 3. Hej,
  Hur stor är ersättningen istället för busskort? Och räknas det per termin eller läsår?
  Hälsn. Ida Söderberg

  1. Hej!
   Ersättningen är samma som busskortet på Skånetrafiken hade kostat så det är beroende på vilken skola du går på. Den betalas ut per termin (i september och januari) och för närvarande är det följande:
   Pris per termin gymnasieelev

   • Jojo Skola 3 zoner: 3150 kr
   • Jojo Skola län: 3 825 kr

   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Okej, så om jag går på Polhem i Lund får jag för tre zoner?

    1. Ja, just det. När du söker resebidrag så gör du det en gång per läsår men utbetalning sker två gånger (september och januari).
     Vänligen
     Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 4. Vi är bortresta dagen för utdelning av jojokort, kan man komma till rådhuset eller på något annan plats och tid?

  1. Hej Charlotte!
   Ni kan även komma till rådhuset dagarna efter den 11/8 för att hämta busskort. Här är öppet mellan kl 08.00-17.00. Ta med ifylld blankett och ID-handlingar.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 5. Hej, kommer ni att erbjuda skolkortet plus i år? De har funnits i ett bra tag nu och många andra kommer har redan infört det och kan garantera att de skulle hjälpa varenda gymnasie elev i kommunen. Framtidens kommun kanske inte ska va så back?

  1. Hej!
   Nej, vi kommer inte att erbjuda skolkort plus i år. Ett alternativ till detta kan vara Jojo Fritid som Skånetrafiken erbjuder privatpersoner. Det kan kan köpas på deras kundcenter och serviceombud, se mer på deras webbplats.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 6. Hej
  Kan man få busskort från åk 6

  1. Hej Dren!
   Nej, vi erbjuder inte busskort till elever i grundskolan. Det kan man först få när man börjar i gymnasiet. Till grundskoleelever har vi våra skolbussar som går inom kommunen.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 7. Var ska man vända sig om man vill ha kontanter till att köra bil till skola istället för jojo skola resekort?
  mvh

  1. Hej!
   Du fyller i denna blankett och skickar in den till
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun
   245 80 Staffanstorp

 8. Får man jojokort om man går på Hvilan i Kabbarp och bor i Hjärup (Jakriborg)?

  1. Hej Christina!
   Bor eleven minst 6 km från skolan, går på gymnasiet och är yngre än 20 år så kan man få ett busskort. Eleven måste också vara folkbokförd i Staffanstorps kommun. Busskortet får eleven på medborgarkontoret på Rådhuset.
   Vänligen
   Anne, utbildningskontoret

   1. Hur mäts de 6 km? Fågelvägen eller mäter ni efter de vägar som finns? Eleven är under 20 och folkbokförd i kommunen och ska börja gymnasiet nästa läsår.

    1. Hej igen Christina!
     Avståndet beräknas (kortaste avståndet/fågelvägen/mellan hemmet och skolan) enligt GoogleMaps kartverktyg på Internet. Beräkning sker utifrån avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och aktuell skolas huvudentré.
     Vänligen
     Anne, utbildningskontoret

 9. Hej! Jag har fått reda på att det finns ett kort som heter jojo skola plus och undrar om det skulle finnas någon möjlighet att kunna uppgradera sitt kort till ett sådant? Då kan man åka på det dygnet runt och även på helgerna och den extra kostnaden för mig blir endast 600 kr.

  Det är endast kommuner och skolor som kan erbjuda det.

  1. Hej!
   Detta är inget vi erbjuder i kommunen just nu men vi kommer att se över möjligheterna och då kommer jag att lägga ut informationen här.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 10. Hej
  Tycker att det är mycket beklagligt att ni hänvisar på denna sida till att man ska få motsvarande kortets värde när man väljer kontantbidrag, när ni ersätter för 3 zons kort men de som får kort får länskort. Korrigera er information och hänvisa inte till en sida som inte stämmer med verkligheten så slipper ungdomarna som väljer kontantbidrag att känna sig lurade. Det är stor skillnad på 2880 och 3775 för den unge som ska tanka sin moped/mc.

  1. Hej
   Tack för din kommentar. Som vi skriver så kan ni välja kontantbidrag, vilket motsvarar kortets värde och också det som kommunen betalar till Skånetrafiken.
   Vänligen Anne Björcke, Utbildningsstrateg

 11. Hej!
  Vi är nyinflyttade till Hjärup, men då min dotter vill gå kvar på Svaneskolan (högstadiet) i Lund. Så undrar jag om hon kan få busskort ifrån er
  Eller det gäller bara gymnasie elever?
  Tacksam för svar. Mvh Anders

  1. Hej!

   Busskort delas bara ut till gymnasieelever.
   Vänligen Camilla Nilsson

 12. Hej, jag är folkbokförd i Staffanstorp och ska börja 3:e ring i Malmö. Men jag har inte fått något brev hem om skolkort, är det bara komma 16-17:e o hämta ut ett om man fyller i blanketten o har ID med sig?

  1. Hej!
   Tyvärr har det blivit fel i utskicket under sommaren. Vår förhoppning är att alla ska ha fått ett brev med information och blankett senast på fredag. Annars är det bara att skriva ut blanketten själv från hemsidan och komma och hämta ditt kort 16 eller 17 aug.

   Vänligen Camilla Nilsson

 13. Är barn som bor i Staffanstorps centralort och som börjar i grundskolan på Hjärupslundsskolan berättigade till busskort (frågar med anledning av att skolskjuts inte längre ska ges till) ?

  1. Hej!

   Det är endast elever som går i gymnasieskolan som är berättigade till busskort från kommunen.

   Vänligen Camilla Nilsson

 14. Hej!
  Hur gör man om man inte har möjlighet att hämta kortet varken 16 eller 17 augusti? Kan en förälder ta med lappen och ens legitimation då eller hur gör man då?
  Mvh Emilia

  1. Hej!

   Det går bra att någon av dina föräldrar hämtar ut busskortet och visar sin egen legitimation.

   Vänligen Camilla Nilsson

 15. Hej,
  kommer blanketter för ansökan om Jojo-kort att skickas ut till berättigade elever även i år?
  Mvh Annika

  1. Hej!
   Blanketten och information om vilka dagar busskorten lämnas ut kommer att skickas ut till elever runt midsommar. Samma information kommer även att finnas här på webbplatsen.
   Vänligen Camilla Nilsson

   1. Min son som bor i Staffanstorp och ska börja gymnasiet i Lund i höst har inte fått någon information hemskickad. Som tur är så hittade jag denna sidan. Räcker det med att han har blanketten ”ansökan om resebidrag” med sig till Rådhuset för att få ett busskort, eller ska han också ha foto och något intyg från skolan?
    mvh
    Carola af Klinteberg

    1. Hej Carola!
     Det räcker med att din son tar med en ifylld blankett ”ansökan om resebidrag” när han kommer och hämtar sitt busskort och terminskort. Något foto behövs inte för att hämta ut dem men terminskortet måste kompletteras med ett aktuellt foto för att gälla på tåg och bussar.
     Med vänlig hälsning
     Maria Kvist
     Utbildningsstrateg

 16. Hej, jag fyllde 20 förra december men går fortfarande i gymnasiet, kan jag få ett busskort ändå?
  Mvh

  1. Hej!
   Man har bara rätt till busskort tom vårterminen det året man fyller 20 år. Därefter får du köpa busskort själv. När du fyllt 20 år har du högre studiebidrag än innan vilket ska täcka dina resekostnader.
   Vänligen Camilla Nilsson

 17. Hej!
  Jag har en kompis som valde kontantbidrag istället för busskort. I slutet av augusti fick hon kontantbidraget, men hon har inte fått mer sedan dess. Det hon undrar över, var kontantbidraget för hela terminen/läsåret? Eller kommer hon få det ett antal gånger under läsårets gång?

  1. Hej!
   Kontantbidraget motsvarar kortets värde och betalas ut en gång per termin så nästa utbetalning blir i januari.
   Vänligen Camilla Nilsson

 18. Hej!
  Finns det möjlighet att hämta ut busskort idag fredag?
  Vi missade förra veckans tider
  mvh Maggie

  1. Hej!
   Det går bra att hämta busskort idag fram till kl 17 i medborgarkontoret.

   Vänligen Camilla Nilsson


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »