Buss och tågkort

För dig som är folkbokförd i Staffanstorps kommun gäller följande:

Du som går i gymnasieskolan får gratis buss- och tågkort för dagliga resor till och från skolan om avståndet mellan hemmet och skolan är minst 6 km. Du kan få busskort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Skolkortet är personligt och består av två delar: Jojo-kort och terminsbevis. På terminsbeviset krävs ett foto. Utan foto och ifyllt terminsbevis är kortet ogiltigt och du kan få böter av Skånetrafiken vid en kortkontroll. Istället för buss- och tågkort kan du välja kontantbidrag vilket motsvarar kortets värde. För att ansöka om busskort eller resebidrag för läsåret 2018-2019, fyll i följande blankett Buss- och tågkortsblankett och ta med till Rådhuset där du kan få ditt busskort med början den 9 augusti 2018. Vi delar ut busskort kl 13.00-16.00 på Rådhuset den 13/8-15/8.

Information om behandling av personuppgifter hittar ni här: Information om behandling av personuppgifter.

Till hösten kommer vi att erbjuda Jojo Skola Plus. Mer information om det kommer hem i brevlådan under sommaren, till de elever som berörs. Ni kan även läsa det här: Info inför jojoskola plus ht2018

Om du avbryter dina studier eller flyttar från Staffanstorps kommun är du inte längre berättigad till busskort från oss och vi kommer att spärra ditt kort. Du måste då vända dig till den kommun där du är folkbokförd.

Du som har inackorderingstillägg har inte rätt att samtidigt få busskort.

Förlorat ditt kort?

Kortet är en värdehandling och om du skulle förlora ditt kort eller om det går sönder får du betala en avgift för att få ett nytt. Du sätter då in 300 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn och personnummer samt  referensnummer 3130-1715-450-86 på inbetalningen. Sedan tar du med ditt kvitto/utskrift på inbetalningen och beger dig till Medborgarkontoret för att hämta ut ett nytt kort.

Förlorade kort spärras för att inte kunna användas av obehöriga. När kortet spärrats kan det aldrig aktiveras igen. Om kortet inte har någon yttre åverkan, men ändå inte fungerar, ska du genast byta ut kortet i Medborgarkontoret utan kostnad. Busskorten delas ut av medborgarkontoret som ni når på 046-251100

Mer information om Jojo Skola Plus gymnasiekort finns på Skånetrafikens webbplats >>

Matkort/skollunch för gymnasielever från Staffanstorps kommun är gratis och delas ut av respektive skola.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

80 kommentarer till Buss och tågkort

 1. Hej! Min son Kasper Nilsson har varit utomlands från den 5/8-12/8 och har inte kunnat hämta ut sitt busskort på angivna tider. Har han möjlighet att hämta det den 13-14/8 ?

  1. Hej,
   Ja, det går bra att hämta ut busskort idag, 13/8 eller i morgon 14/8 kl 13.00-16.00 på Rådhuset.
   Välkommen!
   Vänligen Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 2. Hej! Går det att få ett jojo skola även om man missade att hämta det under dessa två datum?

  1. Hej,
   Ja det går bra att hämta busskortet under 13-15 augusti kl 13.00-16.00 på Rådhuset i Staffanstorp.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 3. Hej! Kan förälder hämta ut kortet om man är bortrest och över 18 om denna tar med bådas legitimation?

  1. Hej Anna,
   Ja, det går bra att hämta ut jojo-kortet om ni tar med bådas legitimation.

   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 4. När kan man hämta ut busskorten i Hjärup?

  1. Hej!
   Busskorten delas ut den 9 augusti kl 14.00-17.00 på Hjärupslundsskolan.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 5. Hur mycket är kontantvärdet av busskortet om jag går i skola i Lund (liten zon)? Funderar på att ev. ta kontantbidraget istället så jag kan köpa busskortet i mobilen för att inte behöva ha ett kort med mig.

  1. Hej Rebecka!
   Kontantvärdet är detsamma som står på Skånetrafikens webbsida och för dig som bor i Staffanstorps kommun och ska gå i Lund är det 3150 kr.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

  1. Hej Eva!
   Tack för din synpunkt. Länken som du skickade går till en artikel om de vanliga Jojo-kortet för privatpersoner som kommer att försvinna på sikt. Som jag tolkar det finns det fortfarande ett Jojo-kort för våra gymnasielever för höstterminen. Det heter Jojo Skola Plus. Du kan läsa mer om detta här>>
   ha en bra dag Lisbeth, Staffanstorps kommun

   1. Hej Lisbeth.
    Jag läser det som att systemet som jojo-korten använder sig av kommer stängas ner och en helt ny kortlösning kommer att presenteras.
    Jag skickade länken som information till er.

    1. Tack Eva! Jag är säker på att Anne Björcke kommer att titta på det när hon kommer tillbaka efter semestern.
     Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

  2. Hej Eva,
   Tack för ditt inlägg. Detta beslut gäller först inför år 2020. Vi har jojo-kort till gymnasieeleverna hela detta läsår och återkommer när vi får ny information från Skånetrafiken.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 6. Måste man lämna in blanketten personligen även om man vill ha resebidrag insatt på kontot och alltså inte ska hämta något kort?

  1. Hej Lina!
   Nej, du behöver inte lämna in blanketten om du vill ha kontantbidrag istället. Skicka då den ifyllda blanketten till Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun, Torget 1, 245 80 Staffanstorp, innan i början av september så betalas det ut i slutet av september.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 7. Hej!
  Jag har blivit antagen till en folkhögskola i Önnestad, utanför Kristianstad, till hösten. Jag har fått reda på att vissa kommuner ersätter pendlingskostnaden, med tanke på den långa distansen & kostnaden. Hur fungerar det i Staffanstorps kommun?

  Tack på förhand!
  Vänligen, Linn Melchert

  1. Hej Linn,
   Om du uppfyller villkoren; alltså läser gymnasiekurser, avståndet är minst 6 km och du är yngre än 20 år, så har du rätt till ett resebidrag i form av ex ett jojo-kort.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 8. Hej, en liten fundering gällande Jojo-kort. Skånetrafiken har ju numera en app i vilken man kan köpa sitt Jojo-kort och vad jag förstår så är en resa mellan Lund och Staffanstorp billigare i appen än om man skulle köpa en fysisk biljett. Rimligen borde flertalet av eleverna i gymnasiet ha en sk smart-telefon och skulle man isf kunna lösa det så att eleverna köper sitt kort via telefonen istället? Ett kort räkneexempel: skulle en resa bli 100 kr billigare/person och månad och 100 elever pendlar varje månad skulle besparingen ligga på minst 100 000 kr/år. Jag kanske tänker helt fel men kanske detta hade varit ngt att fundera på inför framtiden?

  1. Vi har funderat på samma sak.
   Det borde bli billigare för kommunen och smidigare för eleven.

   1. Hej Anders och Eva,
    Tack för era kommentarer och synpunkter. Jag ska kolla upp denna möjlighet med Skånetrafiken. Blir det någon förändring så informerar jag om det här på vår webbplats.
    Vänligen
    Anne Björcke, avdelningschef på utbildningsförvaltningen

 9. Barn som bor i Staffanstorp och studerar i Lund, mellanstadiet o högstadiet, undrar om de är berättigade till ersättning för busskort?
  Vänligen Martin

  1. Hej Martin!
   Nej elever i grundskolan är inte berättigade till busskort eller ersättning för busskort vid studier på skolor utanför kommunen. En grundskoleelev har rätt till skolskjuts till närmsta skola enligt kommunens skolskjutspolicy om avståndet överstiger kommunens riktlinjer.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 10. Hej!
  Min son kommer byta gymnasieskola, från Lund till Ystad, men är fortfarande folkbokförd i Staffanstorp. Behöver vi göra någon ändring med Jojo kortet?

  1. Hej Catharina!
   Nej, ni behöver inte göra någon ändring med Jojo-kortet vid byte av skola.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 11. Hej,
  Hur stor är ersättningen istället för busskort? Och räknas det per termin eller läsår?
  Hälsn. Ida Söderberg

  1. Hej!
   Ersättningen är samma som busskortet på Skånetrafiken hade kostat så det är beroende på vilken skola du går på. Den betalas ut per termin (i september och januari) och för närvarande är det följande:
   Pris per termin gymnasieelev

   • Jojo Skola 3 zoner: 3150 kr
   • Jojo Skola län: 3 825 kr

   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Okej, så om jag går på Polhem i Lund får jag för tre zoner?

    1. Ja, just det. När du söker resebidrag så gör du det en gång per läsår men utbetalning sker två gånger (september och januari).
     Vänligen
     Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 12. Vi är bortresta dagen för utdelning av jojokort, kan man komma till rådhuset eller på något annan plats och tid?

  1. Hej Charlotte!
   Ni kan även komma till rådhuset dagarna efter den 11/8 för att hämta busskort. Här är öppet mellan kl 08.00-17.00. Ta med ifylld blankett och ID-handlingar.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 13. Hej, kommer ni att erbjuda skolkortet plus i år? De har funnits i ett bra tag nu och många andra kommer har redan infört det och kan garantera att de skulle hjälpa varenda gymnasie elev i kommunen. Framtidens kommun kanske inte ska va så back?

  1. Hej!
   Nej, vi kommer inte att erbjuda skolkort plus i år. Ett alternativ till detta kan vara Jojo Fritid som Skånetrafiken erbjuder privatpersoner. Det kan kan köpas på deras kundcenter och serviceombud, se mer på deras webbplats.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »