Buss- och tågkort

För dig som är folkbokförd i Staffanstorps kommun gäller följande:

Du som går i gymnasieskolan får gratis resekort för dagliga resor till och från skolan om avståndet mellan hemmet och skolan är minst 6 km. Du kan få resekort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Istället för resekort kan du välja kontantbidrag vilket motsvarar kortets värde. Utlämnat resekort kan inte bytas till kontantersättning efter terminsstart.

För att få ett resekort/busskort behövs ingen ansökan, det kommer att skickas hem till folkbokförd elev.  Pluskort kommer inte att finnas, eftersom Skånetrafiken inte erbjuder det.

Resekortet kommer att skickas hem till elever i gymnasiet som är berättigade. Kortet kommer att vara elev tillhanda innan skolstart. Om du inte har fått kortet hemskickat dagarna innan skolstart hör du av dig till Utbildningsförvaltningen, utbildning@staffanstorp.se eller 046-251288.

För att ansöka om resebidrag (kontantbidrag) för läsåret 2019-2020, fyll i följande blankett Buss- och tågkortsblankett och lämna eller skicka den till Utbildningsförvaltningen, Torget 1, 245 80 Staffanstorp senast den 14 juni 2019.

Nytt för läsår 2019/2020 är:

Ditt resekort gäller för fritt resande dygnet runt måndag till fredag i hela Skåne mellan den 12 augusti 2019 till och med den 12 juni 2020. Kortet kommer att gälla alla skollov (förutom sommarlovet) samt helgdagar som infaller på en vardag.

Från och med höstterminen 2019 finns det inga terminsbevis därmed behövs inget foto. Kortet är dock fortfarande personligt och får inte lånas ut, eleven ska skriva sitt namn på baksidan av kortet. Det kan vara svårt att få det att fästa med vanlig penna. Använd en permanent penna eller sätt en bit tejp där och skriv ert namn på tejpen. När kortet valideras av kontrollant eller tågvärd kommer namn och personnummer upp. Är man över 18 år kan man behöva visa legitimation när man reser med kortet. Tänk därför på att också ta med detta på resan.Vid uppenbart missbruk, till exempel om en äldre person reser med biljetten kan kortet dras in och tilläggsavgift utfärdas. Mer information som kontroller finns på Skånetrafikens hemsida. Skånetrafiken

Du som har inackorderingstillägg har inte rätt att samtidigt få busskort.

Läs mer om inackorderingstillägg här

Nyinflyttad elev

Kontakta utbildningskontoret för information om hur ni går tillväga för att söka resekort. Resekortet levereras med post till folkbokföringsadressen inom ca 1 vecka. Har eleven sedan tidigare ett resekort gällande läsår 19/20 för gymnasiet så behåll det kortet och kontakta utbildningskontoret så vi kan aktivera kortet.

Förlorat ditt kort?

Kortet är en värdehandling och om du skulle förlora ditt kort eller om det går sönder får du betala en avgift för att få ett nytt. Du sätter då in 200 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn och personnummer samt  referensnummer 3130-1715-450-86 på inbetalningen. Sedan tar du med ditt kvitto/utskrift på inbetalningen och beger dig till Medborgarkontoret för att hämta ut ett nytt kort. Du kan också swisha beloppet till nr 123 065 68 84. Uppge då namn och personnummer.

 

Förlorade kort spärras för att inte kunna användas av obehöriga. Om kortet inte har någon yttre åverkan, men ändå inte fungerar, ska du genast byta ut kortet i Medborgarkontoret utan kostnad. Busskorten delas ut av medborgarkontoret som ni når på 046-251110

Mer information om Resekortet för gymnasieelev finns på Skånetrafikens webbplats >>

Om du avbryter dina studier eller flyttar från Staffanstorps kommun är du inte längre berättigad till busskort från oss och vi kommer att spärra ditt kort. Du måste då vända dig till den kommun där du är folkbokförd.
Information om behandling av personuppgifter hittar ni här:

Information om behandling av personuppgifter.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

61 kommentarer till Buss- och tågkort

 1. Är man berättigad till busskort om man valt en högstadieskola utanför kommunen?
  /Jenny

  1. Hej Jenny,
   Nej, som grundskoleelev är man inte berättigad till busskort om man går i en skola utanför kommunen.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 2. Hejsan.
  Vi har precis flyttat till Staffanstorp o min äldsta grabb går gymnasie inne i Malmö.
  Kan vi hämta busskort någonstans eller är vi alldeles för sent ute ?

  Mvh Cicci

  1. Hej Cicci,
   Är din son bara skriven i Staffanstorp och ni har fyllt i blanketten, som finns på denna sida, så kan ni komma till rådhuset i Staffanstorps mellan kl 8.00-17.00 för att hämta busskortet. Medtag även legitimation.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

   1. Toppen tack för hjälpen

 3. Hej!
  Vilka regler gäller skolkort vid växelvis boende där barnet är skrivet i Staffanstorp och den andra förälder bor i en annan kommun ?

  1. Hej Peter,

   Är det ett gymnasieskolkort? Då fungerar det bra vid växelvis boende i olika kommuner.

   Med vänlig hälsning
   Gustav Hultqvist
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun

   1. Hej!
    Nej det gäller ett barn i högstadiet.

    1. Hej Peter,

     Tyvärr har grundskoleelever inte rätt till skolskjuts/ busskort för resor till växelvis boende utanför kommunen.

     Med vänlig hälsning
     Gustav Hultqvist
     Utbildningsförvaltningen
     Staffanstorps kommun

 4. Hej! Min son Kasper Nilsson har varit utomlands från den 5/8-12/8 och har inte kunnat hämta ut sitt busskort på angivna tider. Har han möjlighet att hämta det den 13-14/8 ?

  1. Hej,
   Ja, det går bra att hämta ut busskort idag, 13/8 eller i morgon 14/8 kl 13.00-16.00 på Rådhuset.
   Välkommen!
   Vänligen Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 5. Hej! Går det att få ett jojo skola även om man missade att hämta det under dessa två datum?

  1. Hej,
   Ja det går bra att hämta busskortet under 13-15 augusti kl 13.00-16.00 på Rådhuset i Staffanstorp.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 6. Hej! Kan förälder hämta ut kortet om man är bortrest och över 18 om denna tar med bådas legitimation?

  1. Hej Anna,
   Ja, det går bra att hämta ut jojo-kortet om ni tar med bådas legitimation.

   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 7. När kan man hämta ut busskorten i Hjärup?

  1. Hej!
   Busskorten delas ut den 9 augusti kl 14.00-17.00 på Hjärupslundsskolan.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 8. Hur mycket är kontantvärdet av busskortet om jag går i skola i Lund (liten zon)? Funderar på att ev. ta kontantbidraget istället så jag kan köpa busskortet i mobilen för att inte behöva ha ett kort med mig.

  1. Hej Rebecka!
   Kontantvärdet är detsamma som står på Skånetrafikens webbsida och för dig som bor i Staffanstorps kommun och ska gå i Lund är det 3150 kr.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

  1. Hej Eva!
   Tack för din synpunkt. Länken som du skickade går till en artikel om de vanliga Jojo-kortet för privatpersoner som kommer att försvinna på sikt. Som jag tolkar det finns det fortfarande ett Jojo-kort för våra gymnasielever för höstterminen. Det heter Jojo Skola Plus. Du kan läsa mer om detta här>>
   ha en bra dag Lisbeth, Staffanstorps kommun

   1. Hej Lisbeth.
    Jag läser det som att systemet som jojo-korten använder sig av kommer stängas ner och en helt ny kortlösning kommer att presenteras.
    Jag skickade länken som information till er.

    1. Tack Eva! Jag är säker på att Anne Björcke kommer att titta på det när hon kommer tillbaka efter semestern.
     Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

  2. Hej Eva,
   Tack för ditt inlägg. Detta beslut gäller först inför år 2020. Vi har jojo-kort till gymnasieeleverna hela detta läsår och återkommer när vi får ny information från Skånetrafiken.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 9. Måste man lämna in blanketten personligen även om man vill ha resebidrag insatt på kontot och alltså inte ska hämta något kort?

  1. Hej Lina!
   Nej, du behöver inte lämna in blanketten om du vill ha kontantbidrag istället. Skicka då den ifyllda blanketten till Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun, Torget 1, 245 80 Staffanstorp, innan i början av september så betalas det ut i slutet av september.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 10. Hej!
  Jag har blivit antagen till en folkhögskola i Önnestad, utanför Kristianstad, till hösten. Jag har fått reda på att vissa kommuner ersätter pendlingskostnaden, med tanke på den långa distansen & kostnaden. Hur fungerar det i Staffanstorps kommun?

  Tack på förhand!
  Vänligen, Linn Melchert

  1. Hej Linn,
   Om du uppfyller villkoren; alltså läser gymnasiekurser, avståndet är minst 6 km och du är yngre än 20 år, så har du rätt till ett resebidrag i form av ex ett jojo-kort.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 11. Hej, en liten fundering gällande Jojo-kort. Skånetrafiken har ju numera en app i vilken man kan köpa sitt Jojo-kort och vad jag förstår så är en resa mellan Lund och Staffanstorp billigare i appen än om man skulle köpa en fysisk biljett. Rimligen borde flertalet av eleverna i gymnasiet ha en sk smart-telefon och skulle man isf kunna lösa det så att eleverna köper sitt kort via telefonen istället? Ett kort räkneexempel: skulle en resa bli 100 kr billigare/person och månad och 100 elever pendlar varje månad skulle besparingen ligga på minst 100 000 kr/år. Jag kanske tänker helt fel men kanske detta hade varit ngt att fundera på inför framtiden?

  1. Vi har funderat på samma sak.
   Det borde bli billigare för kommunen och smidigare för eleven.

   1. Hej Anders och Eva,
    Tack för era kommentarer och synpunkter. Jag ska kolla upp denna möjlighet med Skånetrafiken. Blir det någon förändring så informerar jag om det här på vår webbplats.
    Vänligen
    Anne Björcke, avdelningschef på utbildningsförvaltningen

 12. Barn som bor i Staffanstorp och studerar i Lund, mellanstadiet o högstadiet, undrar om de är berättigade till ersättning för busskort?
  Vänligen Martin

  1. Hej Martin!
   Nej elever i grundskolan är inte berättigade till busskort eller ersättning för busskort vid studier på skolor utanför kommunen. En grundskoleelev har rätt till skolskjuts till närmsta skola enligt kommunens skolskjutspolicy om avståndet överstiger kommunens riktlinjer.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 13. Hej!
  Min son kommer byta gymnasieskola, från Lund till Ystad, men är fortfarande folkbokförd i Staffanstorp. Behöver vi göra någon ändring med Jojo kortet?

  1. Hej Catharina!
   Nej, ni behöver inte göra någon ändring med Jojo-kortet vid byte av skola.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 14. Hej,
  Hur stor är ersättningen istället för busskort? Och räknas det per termin eller läsår?
  Hälsn. Ida Söderberg

  1. Hej!
   Ersättningen är samma som busskortet på Skånetrafiken hade kostat så det är beroende på vilken skola du går på. Den betalas ut per termin (i september och januari) och för närvarande är det följande:
   Pris per termin gymnasieelev

   • Jojo Skola 3 zoner: 3150 kr
   • Jojo Skola län: 3 825 kr

   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Okej, så om jag går på Polhem i Lund får jag för tre zoner?

    1. Ja, just det. När du söker resebidrag så gör du det en gång per läsår men utbetalning sker två gånger (september och januari).
     Vänligen
     Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 15. Vi är bortresta dagen för utdelning av jojokort, kan man komma till rådhuset eller på något annan plats och tid?

  1. Hej Charlotte!
   Ni kan även komma till rådhuset dagarna efter den 11/8 för att hämta busskort. Här är öppet mellan kl 08.00-17.00. Ta med ifylld blankett och ID-handlingar.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 16. Hej, kommer ni att erbjuda skolkortet plus i år? De har funnits i ett bra tag nu och många andra kommer har redan infört det och kan garantera att de skulle hjälpa varenda gymnasie elev i kommunen. Framtidens kommun kanske inte ska va så back?

  1. Hej!
   Nej, vi kommer inte att erbjuda skolkort plus i år. Ett alternativ till detta kan vara Jojo Fritid som Skånetrafiken erbjuder privatpersoner. Det kan kan köpas på deras kundcenter och serviceombud, se mer på deras webbplats.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 17. Hej
  Kan man få busskort från åk 6

  1. Hej Dren!
   Nej, vi erbjuder inte busskort till elever i grundskolan. Det kan man först få när man börjar i gymnasiet. Till grundskoleelever har vi våra skolbussar som går inom kommunen.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 18. Var ska man vända sig om man vill ha kontanter till att köra bil till skola istället för jojo skola resekort?
  mvh

  1. Hej!
   Du fyller i denna blankett och skickar in den till
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun
   245 80 Staffanstorp

 19. Får man jojokort om man går på Hvilan i Kabbarp och bor i Hjärup (Jakriborg)?

  1. Hej Christina!
   Bor eleven minst 6 km från skolan, går på gymnasiet och är yngre än 20 år så kan man få ett busskort. Eleven måste också vara folkbokförd i Staffanstorps kommun. Busskortet får eleven på medborgarkontoret på Rådhuset.
   Vänligen
   Anne, utbildningskontoret

   1. Hur mäts de 6 km? Fågelvägen eller mäter ni efter de vägar som finns? Eleven är under 20 och folkbokförd i kommunen och ska börja gymnasiet nästa läsår.

    1. Hej igen Christina!
     Avståndet beräknas (kortaste avståndet/fågelvägen/mellan hemmet och skolan) enligt GoogleMaps kartverktyg på Internet. Beräkning sker utifrån avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och aktuell skolas huvudentré.
     Vänligen
     Anne, utbildningskontoret