Buss- och tågkort

För dig som är folkbokförd i Staffanstorps kommun gäller följande:

Du som går i gymnasieskolan får gratis resekort för dagliga resor till och från skolan om avståndet mellan hemmet och skolan är minst 6 km. Du kan få resekort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Istället för resekort kan du välja kontantbidrag vilket motsvarar kortets värde. Utlämnat resekort kan inte bytas till kontantersättning efter terminsstart.

För att få ett resekort/busskort behövs ingen ansökan, det kommer att skickas hem till folkbokförd elev.  Pluskort kommer inte att finnas, eftersom Skånetrafiken inte erbjuder det.

Resekortet kommer att skickas hem till elever i gymnasiet som är berättigade. Kortet kommer att vara elev tillhanda innan skolstart. Om du inte har fått kortet hemskickat dagarna innan skolstart hör du av dig till Utbildningsförvaltningen.

För att ansöka om resebidrag (kontantbidrag) för läsåret 2019-2020, fyll i följande blankett Buss- och tågkortsblankett och lämna eller skicka den till Utbildningsförvaltningen, Torget 1, 245 80 Staffanstorp senast den 14 juni 2019.

Nytt för läsår 2019/2020 är:

Ditt resekort gäller för fritt resande dygnet runt måndag till fredag i hela Skåne mellan den 12 augusti 2019 till och med den 12 juni 2020. Kortet kommer att gälla alla skollov (förutom sommarlovet) samt helgdagar som infaller på en vardag.

Från och med höstterminen 2019 finns det inga terminsbevis därmed behövs inget foto. Kortet är dock fortfarande personligt och får inte lånas ut, eleven ska skriva sitt namn på baksidan av kortet. Är man över 18 år kan man behöva visa legitimation när man reser med kortet. Tänk därför på att också ta med detta på resan.

Vid kontroll av kortet kan Skånetrafikens personal se namn, födelsedatum och giltighet på kortet i sin handdator. Vid uppenbart missbruk, till exempel om en äldre person reser med biljetten kan kortet dras in och tilläggsavgift utfärdas. Mer information som kontroller finns på Skånetrafikens hemsida. Skånetrafiken

Du som har inackorderingstillägg har inte rätt att samtidigt få busskort.

Läs mer om inackorderingstillägg här

Nyinflyttad elev

Kontakta utbildningskontoret för information om hur ni går tillväga för att söka resekort. Resekortet levereras med post till folkbokföringsadressen inom ca 1 vecka. Har eleven sedan tidigare ett resekort gällande läsår 19/20 för gymnasiet så behåll det kortet och kontakta utbildningskontoret så vi kan aktivera kortet.

Förlorat ditt kort?

Kortet är en värdehandling och om du skulle förlora ditt kort eller om det går sönder får du betala en avgift för att få ett nytt. Du sätter då in 200 kr på BG 281-1222. Du ska ange ditt namn och personnummer samt  referensnummer 3130-1715-450-86 på inbetalningen. Sedan tar du med ditt kvitto/utskrift på inbetalningen och beger dig till Medborgarkontoret för att hämta ut ett nytt kort.

Förlorade kort spärras för att inte kunna användas av obehöriga. Om kortet inte har någon yttre åverkan, men ändå inte fungerar, ska du genast byta ut kortet i Medborgarkontoret utan kostnad. Busskorten delas ut av medborgarkontoret som ni når på 046-251110

Mer information om Resekortet för gymnasieelev finns på Skånetrafikens webbplats >>

Om du avbryter dina studier eller flyttar från Staffanstorps kommun är du inte längre berättigad till busskort från oss och vi kommer att spärra ditt kort. Du måste då vända dig till den kommun där du är folkbokförd.
Information om behandling av personuppgifter hittar ni här:

Information om behandling av personuppgifter.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

75 kommentarer till Buss- och tågkort

  1. Hej Eva!
   Tack för din synpunkt. Länken som du skickade går till en artikel om de vanliga Jojo-kortet för privatpersoner som kommer att försvinna på sikt. Som jag tolkar det finns det fortfarande ett Jojo-kort för våra gymnasielever för höstterminen. Det heter Jojo Skola Plus. Du kan läsa mer om detta här>>
   ha en bra dag Lisbeth, Staffanstorps kommun

   1. Hej Lisbeth.
    Jag läser det som att systemet som jojo-korten använder sig av kommer stängas ner och en helt ny kortlösning kommer att presenteras.
    Jag skickade länken som information till er.

    1. Tack Eva! Jag är säker på att Anne Björcke kommer att titta på det när hon kommer tillbaka efter semestern.
     Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

  2. Hej Eva,
   Tack för ditt inlägg. Detta beslut gäller först inför år 2020. Vi har jojo-kort till gymnasieeleverna hela detta läsår och återkommer när vi får ny information från Skånetrafiken.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 1. Måste man lämna in blanketten personligen även om man vill ha resebidrag insatt på kontot och alltså inte ska hämta något kort?

  1. Hej Lina!
   Nej, du behöver inte lämna in blanketten om du vill ha kontantbidrag istället. Skicka då den ifyllda blanketten till Utbildningsförvaltningen, Staffanstorps kommun, Torget 1, 245 80 Staffanstorp, innan i början av september så betalas det ut i slutet av september.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsförvaltningen

 2. Hej!
  Jag har blivit antagen till en folkhögskola i Önnestad, utanför Kristianstad, till hösten. Jag har fått reda på att vissa kommuner ersätter pendlingskostnaden, med tanke på den långa distansen & kostnaden. Hur fungerar det i Staffanstorps kommun?

  Tack på förhand!
  Vänligen, Linn Melchert

  1. Hej Linn,
   Om du uppfyller villkoren; alltså läser gymnasiekurser, avståndet är minst 6 km och du är yngre än 20 år, så har du rätt till ett resebidrag i form av ex ett jojo-kort.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningsförvaltningen

 3. Hej, en liten fundering gällande Jojo-kort. Skånetrafiken har ju numera en app i vilken man kan köpa sitt Jojo-kort och vad jag förstår så är en resa mellan Lund och Staffanstorp billigare i appen än om man skulle köpa en fysisk biljett. Rimligen borde flertalet av eleverna i gymnasiet ha en sk smart-telefon och skulle man isf kunna lösa det så att eleverna köper sitt kort via telefonen istället? Ett kort räkneexempel: skulle en resa bli 100 kr billigare/person och månad och 100 elever pendlar varje månad skulle besparingen ligga på minst 100 000 kr/år. Jag kanske tänker helt fel men kanske detta hade varit ngt att fundera på inför framtiden?

  1. Vi har funderat på samma sak.
   Det borde bli billigare för kommunen och smidigare för eleven.

   1. Hej Anders och Eva,
    Tack för era kommentarer och synpunkter. Jag ska kolla upp denna möjlighet med Skånetrafiken. Blir det någon förändring så informerar jag om det här på vår webbplats.
    Vänligen
    Anne Björcke, avdelningschef på utbildningsförvaltningen

 4. Barn som bor i Staffanstorp och studerar i Lund, mellanstadiet o högstadiet, undrar om de är berättigade till ersättning för busskort?
  Vänligen Martin

  1. Hej Martin!
   Nej elever i grundskolan är inte berättigade till busskort eller ersättning för busskort vid studier på skolor utanför kommunen. En grundskoleelev har rätt till skolskjuts till närmsta skola enligt kommunens skolskjutspolicy om avståndet överstiger kommunens riktlinjer.
   Vänligen
   Anne Björcke, utbildningsstrateg

 5. Hej!
  Min son kommer byta gymnasieskola, från Lund till Ystad, men är fortfarande folkbokförd i Staffanstorp. Behöver vi göra någon ändring med Jojo kortet?

  1. Hej Catharina!
   Nej, ni behöver inte göra någon ändring med Jojo-kortet vid byte av skola.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 6. Hej,
  Hur stor är ersättningen istället för busskort? Och räknas det per termin eller läsår?
  Hälsn. Ida Söderberg

  1. Hej!
   Ersättningen är samma som busskortet på Skånetrafiken hade kostat så det är beroende på vilken skola du går på. Den betalas ut per termin (i september och januari) och för närvarande är det följande:
   Pris per termin gymnasieelev

   • Jojo Skola 3 zoner: 3150 kr
   • Jojo Skola län: 3 825 kr

   Vänligen Anne Björcke, Staffanstorps kommun

   1. Okej, så om jag går på Polhem i Lund får jag för tre zoner?

    1. Ja, just det. När du söker resebidrag så gör du det en gång per läsår men utbetalning sker två gånger (september och januari).
     Vänligen
     Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 7. Vi är bortresta dagen för utdelning av jojokort, kan man komma till rådhuset eller på något annan plats och tid?

  1. Hej Charlotte!
   Ni kan även komma till rådhuset dagarna efter den 11/8 för att hämta busskort. Här är öppet mellan kl 08.00-17.00. Ta med ifylld blankett och ID-handlingar.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 8. Hej, kommer ni att erbjuda skolkortet plus i år? De har funnits i ett bra tag nu och många andra kommer har redan infört det och kan garantera att de skulle hjälpa varenda gymnasie elev i kommunen. Framtidens kommun kanske inte ska va så back?

  1. Hej!
   Nej, vi kommer inte att erbjuda skolkort plus i år. Ett alternativ till detta kan vara Jojo Fritid som Skånetrafiken erbjuder privatpersoner. Det kan kan köpas på deras kundcenter och serviceombud, se mer på deras webbplats.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 9. Hej
  Kan man få busskort från åk 6

  1. Hej Dren!
   Nej, vi erbjuder inte busskort till elever i grundskolan. Det kan man först få när man börjar i gymnasiet. Till grundskoleelever har vi våra skolbussar som går inom kommunen.
   Vänligen
   Anne Björcke, Utbildningskontoret

 10. Var ska man vända sig om man vill ha kontanter till att köra bil till skola istället för jojo skola resekort?
  mvh

  1. Hej!
   Du fyller i denna blankett och skickar in den till
   Utbildningsförvaltningen
   Staffanstorps kommun
   245 80 Staffanstorp

 11. Får man jojokort om man går på Hvilan i Kabbarp och bor i Hjärup (Jakriborg)?

  1. Hej Christina!
   Bor eleven minst 6 km från skolan, går på gymnasiet och är yngre än 20 år så kan man få ett busskort. Eleven måste också vara folkbokförd i Staffanstorps kommun. Busskortet får eleven på medborgarkontoret på Rådhuset.
   Vänligen
   Anne, utbildningskontoret

   1. Hur mäts de 6 km? Fågelvägen eller mäter ni efter de vägar som finns? Eleven är under 20 och folkbokförd i kommunen och ska börja gymnasiet nästa läsår.

    1. Hej igen Christina!
     Avståndet beräknas (kortaste avståndet/fågelvägen/mellan hemmet och skolan) enligt GoogleMaps kartverktyg på Internet. Beräkning sker utifrån avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och aktuell skolas huvudentré.
     Vänligen
     Anne, utbildningskontoret

 12. Hej! Jag har fått reda på att det finns ett kort som heter jojo skola plus och undrar om det skulle finnas någon möjlighet att kunna uppgradera sitt kort till ett sådant? Då kan man åka på det dygnet runt och även på helgerna och den extra kostnaden för mig blir endast 600 kr.

  Det är endast kommuner och skolor som kan erbjuda det.

  1. Hej!
   Detta är inget vi erbjuder i kommunen just nu men vi kommer att se över möjligheterna och då kommer jag att lägga ut informationen här.
   Vänligen
   Anne Björcke, Staffanstorps kommun

 13. Hej
  Tycker att det är mycket beklagligt att ni hänvisar på denna sida till att man ska få motsvarande kortets värde när man väljer kontantbidrag, när ni ersätter för 3 zons kort men de som får kort får länskort. Korrigera er information och hänvisa inte till en sida som inte stämmer med verkligheten så slipper ungdomarna som väljer kontantbidrag att känna sig lurade. Det är stor skillnad på 2880 och 3775 för den unge som ska tanka sin moped/mc.

  1. Hej
   Tack för din kommentar. Som vi skriver så kan ni välja kontantbidrag, vilket motsvarar kortets värde och också det som kommunen betalar till Skånetrafiken.
   Vänligen Anne Björcke, Utbildningsstrateg

 14. Hej!
  Vi är nyinflyttade till Hjärup, men då min dotter vill gå kvar på Svaneskolan (högstadiet) i Lund. Så undrar jag om hon kan få busskort ifrån er
  Eller det gäller bara gymnasie elever?
  Tacksam för svar. Mvh Anders

  1. Hej!

   Busskort delas bara ut till gymnasieelever.
   Vänligen Camilla Nilsson

 15. Hej, jag är folkbokförd i Staffanstorp och ska börja 3:e ring i Malmö. Men jag har inte fått något brev hem om skolkort, är det bara komma 16-17:e o hämta ut ett om man fyller i blanketten o har ID med sig?

  1. Hej!
   Tyvärr har det blivit fel i utskicket under sommaren. Vår förhoppning är att alla ska ha fått ett brev med information och blankett senast på fredag. Annars är det bara att skriva ut blanketten själv från hemsidan och komma och hämta ditt kort 16 eller 17 aug.

   Vänligen Camilla Nilsson

 16. Är barn som bor i Staffanstorps centralort och som börjar i grundskolan på Hjärupslundsskolan berättigade till busskort (frågar med anledning av att skolskjuts inte längre ska ges till) ?

  1. Hej!

   Det är endast elever som går i gymnasieskolan som är berättigade till busskort från kommunen.

   Vänligen Camilla Nilsson

 17. Hej!
  Hur gör man om man inte har möjlighet att hämta kortet varken 16 eller 17 augusti? Kan en förälder ta med lappen och ens legitimation då eller hur gör man då?
  Mvh Emilia

  1. Hej!

   Det går bra att någon av dina föräldrar hämtar ut busskortet och visar sin egen legitimation.

   Vänligen Camilla Nilsson

 18. Hej,
  kommer blanketter för ansökan om Jojo-kort att skickas ut till berättigade elever även i år?
  Mvh Annika

  1. Hej!
   Blanketten och information om vilka dagar busskorten lämnas ut kommer att skickas ut till elever runt midsommar. Samma information kommer även att finnas här på webbplatsen.
   Vänligen Camilla Nilsson

   1. Min son som bor i Staffanstorp och ska börja gymnasiet i Lund i höst har inte fått någon information hemskickad. Som tur är så hittade jag denna sidan. Räcker det med att han har blanketten ”ansökan om resebidrag” med sig till Rådhuset för att få ett busskort, eller ska han också ha foto och något intyg från skolan?
    mvh
    Carola af Klinteberg

    1. Hej Carola!
     Det räcker med att din son tar med en ifylld blankett ”ansökan om resebidrag” när han kommer och hämtar sitt busskort och terminskort. Något foto behövs inte för att hämta ut dem men terminskortet måste kompletteras med ett aktuellt foto för att gälla på tåg och bussar.
     Med vänlig hälsning
     Maria Kvist
     Utbildningsstrateg

 19. Hej, jag fyllde 20 förra december men går fortfarande i gymnasiet, kan jag få ett busskort ändå?
  Mvh

  1. Hej!
   Man har bara rätt till busskort tom vårterminen det året man fyller 20 år. Därefter får du köpa busskort själv. När du fyllt 20 år har du högre studiebidrag än innan vilket ska täcka dina resekostnader.
   Vänligen Camilla Nilsson