Bo och bygga

Invigning av sagolekplatsen. Foto: Ivar Sjögren

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta sig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta sig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som när eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bo du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

294 kommentarer till Bo och bygga

 1. Hej
  Har en fråga angående ett byggprojekt i Hjärup vid Tågvägen. Är det tänkt att Derome ska återställa gräsmattan mot den stora dammen mot Hjärupslundsskolan? Om så är fallet, när ska återställningen besiktigas?

  1. Hej Annette!

   Derome ska bättra på återställningen vid utloppet till den stora dammen. Detta kommer att göras i samband med att de resterande arbetena som Derome har avslutas. Något datum för slutbesiktning av området är inte bestämt.

   Med vänlig hälsning
   Mathilda Jägryd, VA-ingenjör, Staffanstorps kommun

 2. Hej,

  Fråga gällande marken där tidigare Anneroskolan låg. Vad är planerat där nu? Har det tagits några beslut?

  /Anders

  1. Hej Anders

   Det finns ett beslut om detaljplaneuppdrag för Annerotomten och arbetet med detta pågår. Detaljplanen omfattar ca 20st nya bostäder, den har ännu inte varit ute på samråd.

   Med vänlig hälsning
   Fredrika Klevborn, exploateringsingenjör

   1. Tragiskt att kommunpolitikerna väljer bostäder istället för en riktigt fin och bra skola med stora grönytor och dungar för lek och idrott. Framtidens kommun? För vem undrar jag!

     1. Gillar Lottas kommentar :-)
      (önskar att det fanns en Gilla-knapp på sidan!)

   2. Under vilket namn under pågående projekt gömmer sig Annerotomten? Jag funderar på varför så måmga andra projekt ligger där, men inte den?
    //Lotta

    1. Hej Lotta,

     Den 30:e maj tog Kommunstyrelsen beslut att starta detaljplaneläggning på f.d. Annero Skola-tomten för bostäder. Ännu är vi ganska tidigt skede av planarbetet, det som görs nu är att vi har beställt dagvattenutredning, geoteknisk undersökning samt undersökning av eventuella markföroreningar. Vi inväntar dessa och sedan utifrån dessa kommer planen att utformas. Så i nuläget finns det inget material att presenteras så det är därför ingen egen undersida finns för Annerotomten.

     Tanken är att ha ett informationsmöte om planerna för tomten där det kommer finnas möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter innan vi går ut på samråd.

     Dock får vi invänta utredningarna som kommer forma hur planförslaget kommer att se ut innan vi kan göra detta.
     Men när det sker så kommer det att kommuniceras ut i god tid före till berörda och övriga intresserade.

     I samband med att detta görs kommer en egen undersida för Annerotomten att skapas.

     Sedan kan det tilläggas att vi håller på att se över vilka projekt som presenteras under ”Bo bygga – Pågående projekt”, på Staffanstorp.se så att sidan förhoppningsvis ska bli mer lättöverskådlig inom en snar framtid.

     Med vänlig hälsning
     Jonathan Nygaard, Planarkitekt

 3. Hej
  Jag söker ett liten tomt mark . Det är använder jag som bilförsäljningen bara . Jag hoppas ni har nåt som passar min intresse . Med vänlig hälsning, Rami

  1. Hej,
   Du kan vända dig till Carin Nilsson eller Fredrika Klevborn för frågor om verksamhetsmark.
   Jag vidarebefordrar din fråga och tele-nummer så kommer någon av dem att kontakta dig.

   Med vänlig hälsning
   Thomas Lexén
   Stadsarkitekt

 4. Just nu hålls det på att rivas träd och sly inför ett kommande projekt att bygga ett nytt villaområde i Nordanå, enorma träd som stoppar enormt mycket blåst är nu ett minne blått!
  Min fråga är om det är fler träd än 4 så räknas de som en allé ?
  Och kommer någon ersätta dessa enorma träd som skapa ett lugn till vårt villaområde då de fånga upp oerhört mycket vind?

  1. Hej Emma,

   Det finns två gällande detaljplaner för området som nu kommer att bebyggas i Nordanå. Du hittar på kommunens hemsida i följande länk: https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/samhallsplanering/gallande-planer/

   Inom planområdet finns flera områden med naturmark inritade som kommer att ägas av en samfällighet. Naturområdena kommer att utformas och byggas av entreprenören.

   Med vänlig hälsning
   Anna Fogelberg
   Plan- och landskapsarkitekt